Πάτρα: Απώλεια τζίρου 25-30% εξαιτίας των φοιτητικών καταλήψεων

Οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν επηρεάζουν μόνο την ακαδημαϊκή λειτουργία και τις εξετάσεις του ιδρύματος, αλλά, έχουν αρχίσει να προκαλούν απώλειες και στην οικονομία της πόλης, η οποία όπως είναι γνωστό βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό από τα έξοδα των χιλιάδων φοιτητών της.

Οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και πολλά καταστήματα λιανεμπορίου, ήδη μετρούν απώλειες στον καθημερινό τους τζίρο, που κυμαίνεται από 25 – 30%, σύμφωνα με μετρήσιμα μεγέθη.

Και οι απώλειες δεν είναι μικρές, αν λάβουμε υπόψη ότι σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις των πρυτανικών αρχών, 30.000 φοιτητές αποδίδουν 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως στα ταμεία της Πάτρας, ή 300 εκατ. τον χρόνο.

Σύμφωνα με την πρυτανική αρχή, μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων, 16 από τα 31 τμήματα του Πανεπιστημίου συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι ακαδημαϊκές λειτουργίες.

Πρακτικά μιλάμε για τον μισό περίπου φοιτητικό πληθυσμό της Πάτρας, δηλαδή 15.000 άτομα, πολλά από τα οποία προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες έχουν επιστρέψει προσωρινά αυτό το διάστημα μέχρι να λήξουν οι καταλήψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) Τάσο Γιατρά, η πτώση του τζίρου στις επιχειρήσεις του κλάδου, που αφορούν τόσο το φαγητό όσο και τη διασκέδαση, έχουν πέσει σε σημαντικό ποσοστό

Η απώλεια τζίρου υπολογίζεται σε 25-30%, είπε ο κ. Γιατράς και αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τη μείωση των ηλεκτρονικών παραγγελιοληψιών στις διαδικτυακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό οι φοιτητές που διαμένουν στην Πάτρα.

Επίσης, τα φοιτητικά στέκια της Πάτρας, βλέπουν μείωση στην πελατεία τους. Μιλάμε για καφετέριες, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα και άλλα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, πέριξ των πεζόδρομων Γεροκωστοπούλου και Ηφαίστου και άλλων σημείων της πόλης.