Οι ιώσεις γεμίζουν κρεβάτια – Πληρότητα άνω του 100% στον «Αγ. Ανδρέα»

Οριακά πιεσμένες είναι οι παθολογικές κλινικές του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα» όπως και οι παιδιατρικές Κλινικές ΠΓΝΠ και Καραμανδανείου με τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού που κυριαρχούν την περίοδο αυτή.

Η μεγαλύτερη πίεση καταγράφεται στην Παθολογική Κλινική του «Αγίου Ανδρέα» όπου σε κάθε εφημερία εισάγονται 40 – 50 περιστατικά. Φαίνεται ότι η λειτουργία του νοσοκομείου μέσα στον αστικό ιστό της πόλης το καθιστά πιο επιλέξιμο από το ΠΓΝΠ που είναι εκτός.

«Εχουμε άπειρη δουλειά. Εχουμε πληρότητα 120%» ήταν η πρώτη κουβέντα που μας είπε ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα, Κώστας Κούκιος και εξήγησε: «Εχουμε αυξημένη προσέλευση στα κοινά παθολογικά περιστατικά αλλά και στα περιστατικά κορονοϊού. Εχουμε πάρα πολλά περιστατικά καρκίνου. Οταν κάθε δεύτερη μέρα που εφημερεύουμε εισάγουμε 40-50 περιστατικά αντιλαμβάνεστε ότι κάθε μέρα είναι ένας Γολγοθάς καθώς θα πρέπει να βρούμε χώρο για να νοσηλεύσουμε όλους αυτούς τους ασθενείς. Η κατάσταση είναι άκρως πιεστική κι αυτό το ζούμε τρία χρόνια τώρα συνεχόμενα».

Ο κ. Κούκιος σημειώνει ότι η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους αλλά δεν γίνεται σωστός προγραμματισμός. «Για παράδειγμα πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός πού θα νοσηλευτούν τα ογκολογικά περιστατικά, πού τα περιστατικά κορονοϊού, πού οι λοιμώξεις αναπνευστικού και πού τα άλλα παθολογικά περιστατικά. Ολες οι Παθολογικές Κλινικές πιέζονται την περίοδο αυτή και επιβάλλεται η στήριξή τους με προσωπικό και με σωστή κατανομή των κλινών».

ΣΤΟ ΠΓΝΠ

Πιο ελεγχόμενη είναι η προσέλευση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ελένη Παυλίδου. «Είμαστε καλά. Τα περιστατικά κορονοϊού είναι ελάχιστα δεν ξεπερνούν τα 3-4 σε κάθε εφημερία. Αντίστοιχα τα περιστατικά γρίπης και γενικότερα λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι πιο πολλά αλλά επίσης ελεγχόμενα. Αφορούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα με συνοδά προβλήματα που απαιτούν νοσηλεία και παρακολούθηση. Προς το παρόν δεν μας φοβίζει κάτι και μπορούμε να κινούμαστε σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Αύριο όμως δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα στον χώρο μας».

ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ: Οκτώ στα 10 τεστ θετικά στη γρίπη

Μωρά κάτω του ενός έτους ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως μας ανέφερε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου, Μαρία Ηλιοπούλου.Οπως προσθέτει η ίδια: «Οκτώ στα 10 τεστ που κάνουμε στα παιδιά είναι θετικά στη γρίπη. Υπάρχει πολύ μεγάλη θετικότητα σε αντίθεση με τον κορονοϊό που είναι πολύ λιγότερα. Αυτή τη στιγμή είμαστε γεμάτοι με πολλά μικρά παιδάκια με αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονίες. Πάνω από το 60% είναι αναπνευστικά. Είναι κυρίως παιδιά κάτω του ενός έτους. Αποθεραπεύονται αλλά ταλαιπωρούνται, είναι καταβεβλημένα καθώς τουλάχιστον τρεις μέρες έχουν υψηλότατο πυρετό».
Αυξημένη η προσέλευση αλλά με οριακή πληρότητα στην παιδιατρική κλινική του ΠΓΝΠ. Ο καθηγητής και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Γαβριήλ Δημητρίου, μας είπε ότι είναι οριακή η κατάσταση. «Εχουμε ελεγχόμενη προσέλευση. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε 20 περιστατικά με λοιμώξεις του αναπνευστικού και πνευμονίες. Στην κοινότητα βέβαια τα περιστατικά παιδιών με υψηλό πυρετό, είναι πάρα πολλά αλλά αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον».