“Ντου” της ΑΑΔΕ – “Λουκέτο” σε εμπορικό στην Πλ. Γεωργίου και σε ένα καφέ

Αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή είναι η κυβέρνηση, γι’ αυτό και το «σαφάρι» ελέγχων συνεχίζεται παντού, με την Πάτρα να το ζει, αφού ήδη στην περιοχή άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες «καμπάνες».

Μετά το «λουκέτο» σε εμπορικό κατάστημα, στην πλατεία Γεωργίου, χθες Τρίτη 7/11/2023 ένα νέο «λουκέτο» μπήκε από ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών.

Σύμφωνα με επίσημη εκδοχή, βρήκαν ότι δεν είχαν κοπεί ή δεν είχαν αποσταλεί αποδείξεις στην ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση και να κλείσει για λίγες ημέρες.

Επίσης, χθες, στο κέντρο της πόλης κυκλοφόρησε κλιμάκιο, όπου έκανε ελέγχους σε πολλά εμπορικά καταστήματα,  και σε ορισμένα από αυτά υπήρξαν παραβάσεις, οι οποίες βεβαιωθήκαν, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για λουκέτα ή χρηματικά πρόστιμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΑΔΕ δίνει, τελευταία, ιδιαίτερη σημασία στους στοχευόμενους ελέγχους, όπως αυτοί προκύπτουν από τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, με βάση και την ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.

Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, βοήθησαν σημαντικά τη στόχευση των ελέγχων. Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.