Μεγάλο πλιάτσικο στο πρώην 409

Δεν υπάρχουν ούτε βρύσες. Εχουν ξηλωθεί τα πάντα» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος επισκέφτηκε το κτίριο του πρώην 409 στρατιωτικού νοσοκομείου στην Πάτρα, με κλιμάκιο τεχνικών για να ελέγξει την κατάστασή του και τις δυνατότητες άμεσης αξιοποίησης.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» ανέδειξε χθες  την παύση κάθε προσπάθειας αξιοποίησης του 409 από τις κοινωνικές δυνάμεις της περιοχής αμέσως μετά την ολοκλήρωση του άκαρπου διαγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή προφανώς αφήνει το κτίριο στην περαιτέρω απαξίωσή του.

Επικοινωνήσαμε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη ο οποίος μας ανέφερε ότι στο υπουργείο Υγείας εκ μέρους του έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του χώρου αυτού. «Εμείς προτείναμε στον χώρο αυτό να αναπτυχθεί μία δομή υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αυτισμό ή με αλτσχάιμερ που λείπει από την ευρύτερη περιφέρειά μας. Βέβαια, περιέγραψα στη σχετική πρόταση το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατεί όπως και τις επιθυμίες του διαθέτη» μας αναφέρει ο κ. Καρβέλης.

Στο ίδιο έγγραφο σημείωνε ότι με δεδομένη την κατάσταση του κτιρίου απαιτείται γενναία χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του. «Πριν καταθέσω την πρόταση επισκέφτηκα τον χώρο με τεχνικούς συμβούλους ώστε να γνωρίζουμε τι διεκδικούμε και την ακριβή κατάσταση του κτιρίου. Δυστυχώς, το κτίριο πρέπει να έχει λεηλατηθεί. Μέχρι και οι βρύσες έχουν ξηλωθεί. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει λειτουργικό απαιτείται μία γενναία χρηματοδότηση» εξηγεί ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από πλευράς Υπουργείου, η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας πρόκειται να επαναφέρει το θέμα δεδομένων των αναγκών που υπάρχουν για υγειονομικές και κοινωνικές δομές. Πέραν αυτού, όσο το κτίριο παραμένει σε αχρηστία τόσο αυξάνονται οι φθορές και το κόστος που θα απαιτηθεί για την ανακατασκευή του. «Θα επαναφέρουμε το θέμα διότι οι ανάγκες μας είναι πολλές. Βέβαια, η αξιοποίησή του προϋποθέτει εξασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης» καταλήγει ο κ. Καρβέλης.