Μάχη τεχνικών εταιρειών για το τραίνο στην Πάτρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, για τα έξι σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, που τρέχει η ΕΡΓΟΣΕ.

Η διαδικασία ξεκίνησε από το έργο υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρας και την περασμένη Παρασκευή ανοίχθηκαν οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το συγκεκριμένο έργο θα συνδέσει το Ρίο με το νέο λιμάνι της Πάτρας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ με MYTILINEOS και ΑΒΑΞ με ALSTOM.

Οι φάκελοι των τριών σχημάτων παραδόθηκαν στην αρμόδια επιτροπή η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων των συμμετεχόντων σε περίπου ενάμισι μήνα.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου Ρίο – Πάτρα ανέρχεται σε 477 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ 590 εκατ. ευρώ) και αφορά στη μελέτη και κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο – Νέος Λιμένας Πατρών, συνολικού μήκους 11 χλμ. περίπου.

Η χάραξη της νέας γραμμής χωροθετείται στο μεγαλύτερο τμήμα της πάνω στη χάραξη της υφιστάμενης μετρικής γραμμής η οποία βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία.

Περιλαμβάνεται το σύνολο των εργασιών για την κατασκευής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, δηλαδή οι εργασίες υποδομής, επιδομής, σταθμών και στάσεων, η εγκατάσταση συστημάτων σηματοδότησης και EΤCS Level 1, ηλεκτροκίνησης και εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Τμήμα του έργου το οποίο διέρχεται από πυκνό αστικό ιστό εντός της πόλης της Πάτρας, από την οδό Κανελλοπούλου έως τον σταθμό Αγίου Ανδρέα θα υπογειοποιηθεί. Οι προς κατασκευή νέες επιβατικές σιδηροδρομικές στάσεις θα αντικαταστήσουν τις 8 υφιστάμενες και θα κατασκευασθεί νέα επιφανειακή στάση στον νέο λιμένα Πατρών.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή αναμένεται να ανοίξει σταδιακά και τους υπόλοιπους φακέλους, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τον έλεγχό των νομιμοποιητικών εγγράφων των συμμετεχόντων μέσα στην άνοιξη.

Στη συνέχεια, η ΕΡΓΟΣΕ θα προσκαλέσει τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που περιλαμβάνει τη διενέργεια του ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή προσφορών.

Η επιλογή του αναδόχου θα γίνει με αξιολόγηση μελέτης και κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας τιμής.