Μάχη για την σχολή Φυσικοθεραπείας! Αιγιώτες εμποδίζουν την μετακόμιση

Από νωρίς στις επάλξεις ο Δήμος Αιγιαλείας σήμερα Τρίτη 2/8/2022 προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά του εξοπλισμού του τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Στη μοναδική είσοδο – εξοδο του κτιρίου που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, στάθμευσε βυτίο του Δήμου και έαν ΙΧ αυτοκίνητο, με στελέχη του Λιμεναρχείου να επιδίδουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κλήσεις για παράνομη στάθμευση.

Μετά τις 7.30 το πρωί στο σημείο βρέθηκε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογέροπουλος και εκπρόσωποι παραταξέω, κομμάτων και φορέων. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο Δήμος αναφέρεται: «Ο δήμαρχος Αιγιαλείας και οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων καλούν τώρα όλους τους πολίτες να δώσουν το παρών έξω από τη σχολή φυσικοθεραπείας.Όλοι τώρα έξω από τη σχολή».

«Να είστε σίγουροι ότι θα γίνει η μετακόμιση. Εχω ενημερώσει άπαντες για ό,τι προβλέπεται. Το Πανεπιστήμιο δεν πολιτεύεται. Υπάρχουν θεσμοί, Αρχές, Αστυνομία, εισαγγελείς…». Αυτή η κατηγορηματική δήλωση,του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα, έχει «ανάψει λαμπάκια» στον Δήμο Αιγιάλειας και τους φορείς, που σήμερα «παίρνουν τα όπλα» για να παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο και νόμιμο μέσο την μεταφορά των πραγμάτων του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου.

Το σημερινό πρωινό, στην παραλία Μυρτιάς του Αιγίου αναμένεται άκρως επεισοδιακό, κάτι που φαίνεται και από τις εκατέρωθεν κινήσεις. Ο κ. Μπούρας έχει ζητήσει, εγγράφως, από τον Λιμενικό Σταθμό να μεριμνήσει, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει την υλικοτεχνική υποδομή και το αρχείο του Παραρτήματος κατ’ εφαρμογήν του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη λειτουργία του στην Πάτρα την 1η Σεπτεμβρίου. Επικαλείται όχημα του Δήμου, που έχει αποκλείσει την πρόσβαση μεταφορέων και απαιτεί το Λιμενικό να φροντίσει να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση και κυκλοφορία το προσωπικό εκτέλεσης των εργασιών της μετακόμισης.

Ομως, η ανταπόκριση του διοικητή του ΛΣ Μιχάλη Κωστάκη, που ήδη απομάκρυνε βυτίο του Δήμου έμπροσθεν της μοναδικής εισόδου – εξόδου, της οδού Ψαρρών, με τροχονομικού χαρακτήρα βεβαιώσεις παραβάσεων του ΚΟΚ τον έχει φέρει αντιμέτωπο με τον Δήμο.

Η Νομική του Υπηρεσία κρίνει ότι δεν υπάρχει σημείο επί του οδοστρώματος που να απαγορεύει τη στάθμευση κι ως εκ τούτου είναι έτοιμη, αν ο ΛΣ υλοποιήσει τα παραπάνω να κινηθεί εναντίον του λιμενάρχη για «κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος». Ωστόσο κι εδώ διαπιστώθηκε διχογνωμία, ενώ πέραν της παράνομης στάθμευσης, δεν αποκλείεται να εμπλακεί σημαντικά και η τοπική Αστυνομία!

Η κατάθεση αίτησης ακυρώσεως και αναστολής εκτέλεσης του ΠΔ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η έκδοση αποφάσεων εντός Αυγούστου, αποτελεί το αντεπιχείρημα του Δήμου στην πρυτανική αρχή, όπως και το νομικό έρεισμα, ότι η ισχύς του ΠΔ είναι από 1/9, που καθιστούν μη νόμιμη οποιαδήποτε προπαρασκευαστική πράξη ή άλλη ενέργεια πριν από τότε.

Σε περίπτωση που ο κ. Μπούρας επιμείνει στη μεταφορά, τότε ο Δήμος -προς διασφάλιση των συμφερόντων του- θα του κάνει μήνυση για παράβαση καθήκοντος, απείθεια, αυτοδικία και σε όποιον συνδράμει σ’ αυτό.

ΝΔ ΑΧΑΪΑΣ:«Οι πολίτες, πρέπει να ικανοποιούνται»

Για το θέμα, ρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έγιναν παρεμβάσεις, αλλά πρυτάνευσε η απόφαση της Συγκλήτου, που έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας, για να τονίσει ότι οι πολίτες, θα πρέπει να ικανοποιούνται από το γεγονός ότι η κ. Κεραμέως ακούει τους πανεπιστημιακούς που έχουν ευθύνη.