Καύσωνες από Μάη ως Σεπτέμβρη – Το σενάριο που ανησυχεί τους ειδικούς

Ηδη από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, η Ελλάδα έχει μπει σε κλοιό καύσωνα, με θερμοκρασίες που τοπικά άγγιξαν ακόμη και τους 44 βαθμούς.

Όλα αυτά για να φτάσουμε στο σήμερα, Δευτέρα 2 Αυγούστου του 2021, που η χώρα μας κατέγραψε πανευρωπαϊκό ρεκόρ (!) με θερμοκρασία 46,3 βαθμών Κελσίου, ενώ πέρα από την πρώτη θέση, η Ελλάδα καταλαμβάνει και τις υπόλοιπες τέσσερις της πρώτης πεντάδας!

Ο καύσωνας είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι όλη την εβδομάδα, ωστόσο εκτός από το παρατεταμένο αυτό κύμα, ο έμπειρος μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας εξηγεί στο ThessToday.gr ένα σενάριο της κλιματικής αλλαγής που ενδεχομένως να επηρεάσει ολοκληρωτικά την καθημερινότητα τα επόμενα χρόνια: φονικοί καύσωνες από τον Μάιο.

«Η κλιματική αλλαγή σαφώς έχει επηρεάσει ακόμη και τη χώρα μας και τα επόμενα χρόνια ενδέχεται ο καύσωνας να ξεκινάει από τον Μάιο και να διατηρείται μέχρι τον Σεπτέμβριο. Θα αυξηθεί δηλαδή η διάρκεια και δεν θα παρατηρούμε καύσωνες με υψηλές θερμοκρασίες μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», τονίζει ο κ. Σιούτας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να δούμε ακόμη και υψηλότερες τιμές στον υδράργυρο της χώρας, ξεπερνώντας ακόμη και τους 45 βαθμούς. «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο και όπως είναι φυσικό και την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε μεγάλους καύσωνες, με υψηλές τιμές στη θερμοκρασία και μεγάλης διάρκειας», πρόσθεσε ο έμπειρος μετεωρολόγος.