Και Πατρινές στο Discord: «ΜΑΓΚΕΣ ΤΡΕΛΑ MEGA FILES ΣΕ ΤΙΜΗ ΣΟΚ”! Χιλιάδες ανυποψίαστα κορίτσια σε βίντεο

Οταν στις αρχές του χρόνου έφτασαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι πρώτες επώνυμες καταγγελίες γυναικών που είδαν φωτογραφίες και βίντεο με πρωταγωνίστριες τις ίδιες σε προσωπικές τους στιγμές να δημοσιεύονται και να διακινούνται παράνομα σε χιλιάδες χρήστες, οι αναλυτές πίστεψαν ότι έχουν να κάνουν με ακόμα μία περίπτωση revenge porn.

Ψάχνοντας την υπόθεση, έκπληκτοι διαπίστωσαν πως τα απαγορευμένα βίντεο τα ανέβαζαν άγνωστοι μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας ερωτικών γνωριμιών Discord.

Πρόκειται για μία τεράστια εφαρμογή, που τη χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια χρήστες -μεταξύ αυτών και πολλοί ανήλικοι-, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να συνομιλήσουν με γραπτά μηνύματα, να κάνουν ηχητικές κλήσεις και video calls, αλλά και να συμμετέχουν σε δημόσια και ιδιωτικά γκρουπ. Κάποιοι από τους σέρβερ -όπως ονομάζονται τα chatrooms- στήνονται μόνο και μόνο για να διακινούν πορνογραφικό υλικό, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις τέτοια γκρουπ διαγράφονται, ωστόσο γρήγορα στήνονται από την αρχή μέσα σε λίγες ώρες. Το δεύτερο που διαπίστωσαν οι αναλυτές της Ασφάλειας είναι ότι για να δει κάποιο μέλος του γκρουπ τα απαγορευμένα καυτά βίντεο πρέπει να καταβάλει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, ενώ αυτό που τους έκανε εντύπωση είναι ότι τα περισσότερα απαγορευμένα βίντεο επώνυμων Ελληνίδων που με δικαστικές αποφάσεις σβήστηκαν από διάφορα άλλα sites, βρίσκονται αναρτημένα ξανά εκεί. Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκεί βρίσκονται και κάποιες κοπέλες απο την πάτρα που έπεσαν θύματα των πρώην τους.

«Πρόκειται για περιπτώσεις διαχειριστών των απαγορευμένων chatrooms, που είχαν κατεβάσει στον υπολογιστή τους τα συγκεκριμένα βίντεο με τις επώνυμες και στη συνέχεια τα ανέβασαν στα σέρβερ που έστησαν μέσα στο Discord…», αναφέρει αναλυτής της ΕΛ.ΑΣ. Οπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, η κάθε καταγγελία ερευνάται προσεκτικά, ενώ θεωρείται πολύ σημαντικό τα θύματα να μη διστάζουν και να ενημερώνουν τις διωκτικές αρχές, καθώς αυτό προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια στην εξέλιξη των ερευνών και την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.

Η μεγάλη έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τις ομάδες της ντροπής που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζονται στο Discord, έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα δεκάδες «γκρουπ» και χρήστες της πλατφόρμας που διακινούν-αναπαράγουν παράνομα πορνογραφικό υλικό. Η πρώτη εικόνα είναι πως χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο από προσωπικές στιγμές γυναικών δημοσιεύονται εν αγνοία τους και παράνομα σε δεκάδες ομάδες που έχουν δημιουργήσει και διαχειρίζονται χρήστες της πλατφόρμας Discord στην Ελλάδα και αριθμούν πάνω από 10.000 μέλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες.

Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», μέσα από τους διαλόγους της ντροπής και τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας, πρόκειται για βίντεο με πρωταγωνίστριες γυναίκες κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ή μόνες τους σε στιγμές αυτοϊκανοποίησης, γυμνές φωτογραφίες, αλλά και άλλου είδους ερωτικά σχήματα. Αυτά πρωταγωνιστούν στις δεκάδες ομάδες που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό στην πλατφόρμα.

Θύματα είναι κυρίως νεαρές κοπέλες από όλη την Ελλάδα, που μοιράστηκαν υλικό από προσωπικές τους στιγμές με πρώην ερωτικούς συντρόφους ή πρόσωπα που εμπιστεύονταν, αλλά και γυναίκες της «διπλανής πόρτας» που εν γνώσει τους κατέγραψαν τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις με έναν ή περισσότερους παρτενέρ, όμως ουδέποτε έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να μοιραστεί το συγκεκριμένο υλικό σε τρίτους – πολλώ δε μάλλον να αναρτηθεί και να διακινηθεί στο Διαδίκτυο.

Ο τρόπος λειτουργίας των ομάδων είναι συγκεκριμένος και δεν παρεκκλίνει από τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Ο βασικός κανόνας που προτείνουν οι διαχειριστές να ακολουθήσουν τα μέλη είναι να τροφοδοτούν καθημερινά τις ομάδες με ερασιτεχνικό πορνό που έχουν στην κατοχή τους από ανυποψίαστες γυναίκες κάθε ηλικίας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μία τεράστια γκάμα φωτογραφιών και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου από χιλιάδες γυναίκες, η οποία είναι στη διάθεση των μελών είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή.

Μάλιστα, ομάδες του Discord που αριθμούν χιλιάδες μέλη από την Ελλάδα, για να διευκολύνουν τους χρήστες και να έχουν το παράνομο πορνογραφικό υλικό σε κατηγορίες, έχουν δημιουργήσει ολόκληρους φακέλους με ονοματεπώνυμα θυμάτων και το ψευδώνυμό τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ετσι, κυριολεκτικά με ένα «κλικ» ή ένα πάτημα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, το κάθε μέλος μπορεί να δει όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της κάθε γυναίκας που αναγράφεται στο όνομα του φακέλου που επιλέγει.

Η οργάνωση των ομάδων δεν σταματάει εκεί, αφού πέρα από το ονοματεπώνυμο των ανυποψίαστων θυμάτων που βάζουν στους τίτλους των φακέλων με τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους, έχουν δημιουργήσει ξεχωριστές κατηγορίες για κάθε περιοχή της χώρας, ούτως ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να βλέπει γυναίκες από την περιοχή του σε σεξουαλικές στιγμές και να αναζητά αυτές που ενδεχομένως γνωρίζει.

Το κέρδος, τα giveaway και οι καλοί πελάτες

Ο «κλασικός» τρόπος για να αποκτήσει πρόσβαση το κάθε μέλος στις συγκεκριμένες ομάδες του Discord που λειτουργούν παραβιάζοντας τους κανόνες της πλατφόρμας και, φυσικά, διακινούν παράνομα πορνογραφικό υλικό, είναι κυρίως να λάβει πρόσκληση από κάποιο άλλο μέλος με τη μορφή ενός διαδικτυακού συνδέσμου. Κι αν περίμενε κανείς πως οι διαχειριστές γνωρίζοντας ότι κάνουν κάτι παράνομο θα περιόριζαν την ελεύθερη πρόσβαση και θα «περιφρουρούσαν» τη δράση τους, όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά αντιθέτως επιβραβεύουν όσους κάνουν γνωστή την «επιχείρηση» και φέρνουν νέους… πελάτες.

Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένες ομάδες μπορεί φαινομενικά να δημιουργούνται από άτομα που έχουν τα ίδια… γούστα για παράνομο πορνογραφικό υλικό ανυποψίαστων θυμάτων και ψάχνουν να γνωρίσουν κι άλλα τέτοια άτομα για να δημιουργήσουν μία δική τους «κοινότητα», με δικούς τους όρους και κανόνες, όμως στην πράξη αποκομίζουν αρκετά χρήματα πουλώντας «έξτρα» πορνογραφικό υλικό, premium «πακέτα», κάνοντας προσφορές στους πελάτες τους και giveaway για να τους ανταμείψουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του protothema.gr στις ομάδες του Discord που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, οι διαχειριστές ζητούν προαιρετικά από τα μέλη να καταβάλουν από 5 έως και τουλάχιστον 25 ευρώ προκειμένου να… ξεκλειδώσουν ακόμη περισσότερο ακυκλοφόρητο πορνογραφικό υλικό γυναικών που έχουν ανεβάσει σε ξεχωριστές κατηγορίες. Βεβαίως, δεν λείπουν και οι προσφορές, καθώς αν κάποιος αγοράσει ένα καλό πακέτο με 25 ευρώ, για παράδειγμα, του δίνουν ως… δώρο «MEGA FILES» που περιέχουν χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες ακόμα περισσότερων γυναικών.

Ο τρόπος πληρωμής, σχεδόν σε όλες τις ομάδες, είναι ο ίδιος. Το μέλος της ομάδας στέλνει μήνυμα μέσω της πλατφόρμας στον διαχειριστή και εκείνος του ζητάει να καταβάλει συγκεκριμένο ποσό με paysafe και σε κάποιες περιπτώσεις με PayPal, ενώ αποφεύγεται «διά ροπάλου» -για ευνόητους λόγους- η τραπεζική μεταφορά.