Ισόβια στον άνδρα που σκότωσε την 44χρονη Πατρινή

Βαρύς ήταν ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον 46χρονο που τον Νοέμβριο του 2020 δολοφόνησε τη 44χρονη σύζυγό του μπροστά στα μάτια της κόρης τους, στον Πύργο Διρού στην Ανατολική Μάνη.

Ο 46χρονος καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης για μειωμένο καταλογισμό του κατηγορουμένου όταν διατέλεσε το έγκλημα, καθώς και του πρότερου σύννομου βίου.

Για το παρασκήνιο της γυναικοκτονίας μίλησε το πρωί της Τετάρτης η δικηγόρος κυρία Μπιρμπάκου, η οποία αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος άνδρας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

«Την περασμένη Παρασκευή, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι λόγω ψυχιατρικών νοσημάτων, τα οποία δεν απέδειξε κατά τη διαδικασία, δεν είχε χρήση του λογικού. Δηλαδή δεν αντιλαμβανόταν το άδικο της πράξης του κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της ανθρωποκτονίας αυτής. Βασικός υπερασπιστικός άξονας του 46χρονου ήταν ότι είναι ψυχιατρικά ασθενής και ένεκα αυτού εκτέλεσε τη σύζυγό του» ανέφερε η κα Μπιρμπάκου.

Και πρόσθεσε: «Μάλιστα προκάλεσε αίσθηση, ότι από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε τη σύζυγό του ότι είχε ψυχιατρικά προβλήματα, ότι εκείνη του είχε επιτεθεί φραστικά, τον είχε προσβάλλει, του είχε θίξει την τιμή και την υπόληψη. Αυτό προβλημάτισε ιδιαίτερα, καθώς ένας άνθρωπος που έχει αυτήν τη σοβαρή ψυχιατρική πάθηση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι του μειώνει ή του αποκλείει τον καταλογισμό, δεν έχει το σθένος και τη ψυχραιμία από την πρώτη στιγμή της ανθρωποκτονίας να προβάλει άλλες δικαιολογίες και να ρίχνει ευθύνες αλλού».

Επίσης η κα Μπιρμπάκου έκανε λόγο για την κακοποίηση που υφίστατο η 44χρονη Πατρινή από τον 46χρονο, υπογραμμίζοντας ότι δεν κατάφερε να καταγγείλει ποτέ τη βία που υπέστη.

«Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας για ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ελήφθη κατά απόλυτη πλειοψηφία. Δεν υπήρχε ούτε ένας από τους συμμετέχοντες να έχει διαφορετική άποψη. Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, διότι θεωρήθηκε ο έννομος βίος του πριν από την τέλεση του αδικήματος, ενώ είχε λευκό ποινικό μητρώο, δεν ήταν όμως σύννομος. Ακούστηκαν στο δικαστήριο κυρίως από τα παιδιά του 44χρονου, βίαιες συμπεριφορές εναντίον της συζύγου του καθ’ όλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου. Από τις καταθέσεις -κυρίως των παιδιών- προέκυψε ότι το θύμα για πάρα πολλά χρόνια δεχόταν κακοποιητική συμπεριφορά, επαναλαμβανόμενη. Με λεκτική βία και με χειροδικίες. Όπως κατέθεσαν τα παιδιά, όλα αυτά τα υπέμενε σιωπηρά η 44χρονη όλα τα χρόνια μέχρι και το τραγικό συμβάν. Δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι της» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπιρμπάκου.

Μάλιστα η κα Μπιρμπάκου σχολίασε τα περιστατικά γυναικοκτονιών που έχουν πλέον πυκνώσει στην Ελλάδα. «Είμαι γυναίκα και αυτό το θέμα με αγγίζει πάρα πολύ. Το θύμα στη Μάχνη ήταν μία γυναίκα κοντά στην ηλικία μου. Ήταν έγγαμη, εργαζόταν, είχε παιδιά, όπως εγώ. Tο δικό σχόλιο μου από αυτήν την ιστορία είναι όσες γυναίκες υφίστανται κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα στο σπίτι τους, δεν θα πρέπει να ντρέπονται ούτε να φοβούνται. Να μιλήσουν. Να το πούνε κάπου» κατέληξε η κα Μπιρμπάκου.