Θύματα των απατεώνων με τις «ποινικές εκκρεμότητες» και στην Πάτρα

Τα θύματα των απατεώνων είχαν αυξηθεί και στην Δυτική Ελλάδα και η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για μεγάλη απάτη που είναι σε εξέλιξη μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό των δραστών να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού ΕΡγλήματος, «οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους».

Από την πλευρά της η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:

να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,

να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,

να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,

να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,

να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.

να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.