Θα δείξει τα «δόντια» του ο καιρός το Σαββατοκύριακο και μετά «άνοιξη»

Χειμωνιάτικος προβλέπεται ο καιρός το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέπεις. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού του διημέρου είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

.Το φαινόμενο του καιρικού λήθαργου εξηγεί με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος χαρακτήρίζει ως «κακοκαιρία εξπρές» τη μεταβολή του καιρού του προσεχές Σαββατοκύριακο.

«Με τον καιρό να συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται και να δυσκολεύεται να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας όπου στο τελείωμα αυτής θα ζήσουμε κάτι από χειμώνα λες και χορτάσαμε από φθινόπωρο. Και αν νομίζουμε ότι ο χειμώνας θα έρθει για να μείνει, μάλλον είμαστε γελασμένοι γιατί από τη νέα εβδομάδα ξανά προς την ανοιξη τραβά τουλάχιστον θερμοκρασιακά» όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μαρουσάκης

Σε τι οφείλεται ο καιρικός λήθαργος

«Η απάντηση δίνεται παρατηρώντας τον πρώτο μας χάρτη όπου απεικονίζεται το αέρινο τείχος του αεροχειμάρρου και το οποίο στην ουσία χωρίζει την Γηραιά ήπειρο σε δύο τμήματα, όπου προς τα βόρεια επικρατεί το φθινόπωρο με εξάρσεις χειμώνα, ενώ νοτιότερα η άνοιξη με εξάρσεις φθινοπώρου.

Αυτό λοιπόν το αέρινο τείχος στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από βορρά προς νότο (μεσημβρινή ροή), δίνοντας μία έντονη δυτική ροή (ζωνική κυκλοφορία) και η οποία δίνει απάντηση και στο γιατί οι όποιες κακοκαιρίες μας έρχονται είναι σύντομες και δεν κρατάνε πάνω από μια δύο ημέρες μιας και αυτό το αέρινο ποτάμι τις ωθεί με ταχύτητα να κινηθούν ανατολικότερα» εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Άλλη μία εξπρές κακοκαιρία

Παρατηρώντας τον δεύτερο χάρτη βλέπουμε το γαλάζιο χρώμα να πλησιάζει τα βόρεια Βαλκάνια και τη χώρα μας κι έτσι λοιπόν το διήμερο Σάββατο – Κυριακή ο καιρός θα κάνει μια πρόβα προς το χειμωνιάτικο. Τι σημαίνει αυτό;

Ο υδράργυρος θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Στους χάρτες 3 και 4 απεικονίζονται οι θερμοκρασίες το ξημέρωμα της Κυριακής αλλά και το μεσημέρι. Βλέπουμε ότι η Κυριακή θα ξημερώσει με πολύ κρύο σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στα κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς, νοτιότερα τους 16 με 18.
Μετά από πάρα πολύ καιρό θα επικρατήσουν θυελλώδεις – παγεροί βοριάδες όπως φαίνεται και στον χάρτη 5.

Σύντομο πέρασμα βροχών θα δεχτούν αρκετές περιοχές το Σάββατο όπως φαίνεται και στον τελευταίο χάρτη με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό οπότε θα συναντήσουμε και καταιγίδες. Την Κυριακή πάντως τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει σχεδόν παντού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη αυτή εξέλιξη που μόλις περιγράψαμε θα φέρει και τα πρώτα χιόνια σε βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Κλείνοντας και για να μην ξεχνιόμαστε από βδομάδα άνοιξη άντε να το πούμε και προς Φθινόπωρο, με το κρύο να επιμένει τις πρωινές και βραδινές ώρες το οποίο όμως θα «μαλακώνει» μέρα με τη μέρα.

Αν αυτό το αέρινο τείχος που παρουσιάσαμε στον πρώτο μας χάρτη δεν αλλάξει θέση – μορφή, δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το αξιόλογο και για το υπόλοιπο του μήνα πέραν από “εξπρές” διαταραχές» τονίζει ο μετεωρολόγος.