Η επιχειρηματικότητα στην Αχαΐα άντεξε το lockdown – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ.

Παρά την κρίση που έχει φέρει η πανδημία στην αγορά,  η επιχειρηματικότητα αντέχει ακόμα, αν κρίνουμε από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ) του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Το lockdown που είχαμε για ένα μεγάλο μέρος του 2021, με την αγορά να είναι κλειστή από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Απριλίου για τα εμπορικά καταστήματα και έως τις αρχές Μαΐου για την εστίαση, δεν επηρέασε αρνητικά το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στα μητρώα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.  

Αντίθετα και στους τρεις τομείς της επιχειρηματικότητας το ισοζύγιο  για το 9μηνο του 2021,  είναι θετικό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Νεολόγος» από το Γ.Ε.ΜΗ του Επιμελητηρίου Αχαΐας,  το σύνολο των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, έφτασε τις 648 στον αριθμό, τη στιγμή που στην αντίπερα όχθη οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν στο σύνολο τους 193.

Η επιχειρηματικότητα, δηλαδή, για τους πρώτους εννιά μήνες του 2021 κινήθηκε με ένα θετικό πρόσημο που ανήλθε στο +455.

Στο +28 η μεταποίηση

Πιο αναλυτικά, στον τομέα της μεταποίησης, για το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, είχαμε 74 νέες εγγραφές. Στο ίδιο διάστημα, πάντα στον τομέα της μεταποίησης, είχαμε 46 διαγραφές. Το ισοζύγιο της επιχειρηματικότητας στον τομέα αυτό έτσι ανέρχεται στο +28.

Το θετικό αυτό πρόσημο έχει μία ιδιαίτερη σημασία, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο τομέας της μεταποίησης περιλαμβάνει βιομηχανίες και βιοτεχνίες που λειτουργούν με μονάδες που απαρτίζονται συνήθως από αρκετούς εργαζόμενους.

Στο +124 το εμπόριο

Στο τομέα του εμπορίου οι εγγραφές κατά την διάρκεια του 2021, από τον Αύγουστο δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο, έφτασαν τις 196, ενώ τα λουκέτα που ουσιαστικά αντιστοιχούν στις διαγραφές, ανήλθαν στα 72.

Το θετικό πρόσημο έτσι στον τομέα του εμπορίου που έμεινε για μεγάλο διάστημα ανενεργός με το παρατεταμένο lockdown, εκτοξεύτηκε, με τις εγγραφές να είναι κατά 124  περισσότερες από τις διαγραφές.

Σημαντική διαφορά που όχι μόνο δεν αποτυπώνει την κρίση στην αγορά, αλλά  θα οδηγούσε έναν αντικειμενικό παρατηρητή στο συμπέρασμα ότι οι δυσκολίες που σίγουρα  έχει φέρει η πανδημία στο εμπόριο, δεν  έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων στο λουκέτο.

Στο +303 η εστίαση

Ακόμα όμως μεγαλύτερος είναι ο δείκτης της επιχειρηματικότητας για το 2021 στον τομέα των υπηρεσιών και της εστίασης.

Ένας τομέας που κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπέφερε -και εξακολουθεί να υποφέρει, όχι μόνο από τα μεγάλα και συνεχόμενα lockdown, αλλά και από τα μέτρα προστασίας που είναι υποχρεωμένος να τηρεί.

Από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτος μέχρι τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις της εστίασης που άνοιξαν μητρώο έφτασαν τις 378. Αντίθετα, οι διαγραφές για το ίδιο διάστημα ήταν μόλις 75.

Το ισοζύγιο έτσι και στον τομέα των υπηρεσιών είναι με θετικό πρόσημο της τάξεως του 303, παρά την μεγάλη κρίση που υπάρχει στον κλάδο και το κλείσιμο των καταστημάτων που στην περίπτωση της εστίασης έφτασε κοντά στους έξι μήνες.

Στο συν ο γενικός δείκτης και το 2020   

Ένα ακόμα στοιχείο που έχει τη σημασία του και χρειάζεται να δώσει κανείς προσοχή είναι ότι το 2020, ο γενικός δείκτης της επιχειρηματικότητας (και στους τρεις κλάδους) ήταν στο +595, με τις εγγραφές να φτάνουν συνολικά τις 972 και το αντίστοιχο νούμερο των διαγραφών τις 377.

Πιο συγκεκριμένα στη μεταποίηση το πρόσημο ήταν στο +55 (άνοιξαν 125 επιχειρήσεις, έκλεισαν 70), στο εμπόριο  +156 (287 εγγραφές, 131 διαγραφές) και στις υπηρεσίες στο +384 (560 νέα μαγαζιά, 176 έβαλαν λουκέτο). Κατά συνέπεια θα έλεγε κανείς ότι  επιχειρηματικότητα δεν επηρεάστηκε ούτε από το πρώτο lockdown, στο πρώτο έτος της πανδημίας.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων εκείνων που έβαλαν λουκέτο και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να κλείσουν τα λογιστικά τους βιβλία λόγω ατακτοποίητων χρεών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε στον κατάλογο με τις διαγραφές και οι υποθέσεις τους να είναι σε εκκρεμότητα.

Η διετία της πανδημίας και η «σκυτάλη»

Όμως σε κάθε περίπτωση το γενικό συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κάποιος μέσα από τα στοιχεία και τους πίνακες του Γ.Ε.ΜΗ. δεν αλλάζει.

Παρά την κρίση της πανδημίας το 2021, όπως και το 2020, συνέχισαν την σταδιακή ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας κα των επενδύσεων που παρέλαβαν από το 2017 και μετά, στο τέλος της οικονομικής κρίσης.

Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που μετά από μία σκοτεινή πενταετία (2011 -2016), το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών είχε θετικό πρόσημο (+126).

Όπως μπορεί να δει κανείς από τους πίνακες του Γ.Ε.ΜΗ. το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε το 2018 ( +409) και το 2019 (+253) και κατά περίεργο τρόπο έγινε ακόμα μεγαλύτερο τα δύο έτη της πανδημίας που ακολούθησαν.