Εύβοια: Σεισμός 5,2 ρίχτερ – Σκηνές πανικού στο Μαντούδι, κλειστά τα σχολεία

Πανικός επικρκάτησε στο Μαντούδι Εύβοίας μετά τον ισχυρό σεισμό τον 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 3/11/2023 στην περιοχή και συγκεκριμένα 6 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Προκόπι, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αττική. Το εστιακό βάθος ήταν στα 14,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησε και ένα μετασεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.

Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στου δρόμους αυτή την ώρα, όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

«Πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, όχι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη. Δεν είναι ένας σεισμός που προκαλεί ανησυχία δεδομένου ότι μιλάμε για μια χαμηλής – ενδιάμεσης σεισμικότητας περιοχή, χωρίς ιδιαίτερο ιστορικό σεισμικότητας» τόνισε στο enikos.gr ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος.

Όπως είπε «πρόκειται για μικρά ρήγματα στην περιοχή και η Εύβοια συνολικά δεν είναι μια περιοχή που εμπνέει ανησυχία. Δεν είναι Κορινθιακός ή κάποια άλλη υψηλής σεισμικότητας περιοχή. Τέτοιοι σεισμοί, μεγέθους 5 Ρίχτερ γίνονται κάθε μήνα στο ελληνικό χώρο. Η θέση του επικέντρου δε, είναι χωρίς ιδιαίτερη σεισμικότητα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Λέκκας για τον σεισμό 5,2 ρίχτερ στην Εύβοια: Μπορεί να είναι η οροφή αλλά ας περιμένουμε

Για τον σεισμό των 5,2 ρίχτερ στην Εύβοια που ταρακούνησε και την Αττική, μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ το επίκεντρο είναι σε μια περιοχή που δεν δίνει μεγάλους σεισμούς.

Ο κ. Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στις κατολισθήσεις αλλά και να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας το επίκεντρο που είναι στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα αλλά σε χαμηλά επίπεδα και ο σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας αλλά και στην Αττική.

Πριν από 15 χρόνια είχαμε έναν αντίστοιχο σεισμό και και πριν δυο χρόνια είχαμε στην ευρύτερη περιοχή την εκδήλωση ενός μικρότερου σεισμού της τάξης των 4,8 ρίχτερ. Είπε ακόμα ότι «συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τι γίνεται στην περιοχή». Ο κ. Λέκκας είπε επίσης ότι ελέγχεται η κατάσταση και είναι σε επαφή με τους δήμους. «Θα δούμε αμέσως μετά τι συμβαίνει στην περιοχή και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης είπε ότι τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση. «Είναι ένας σεισμός μετρίου μεγέθους και ήδη γίνονται μετασεισμοί οπότε θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση».