Εσείς καθαρίζετε ποτέ τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού σας; Οι επιπτώσεις της μούχλας στην υγεία

Χιλιάδες σχέδια, χρώματα, υφές, μεγέθη και τιμές, διαθέσιμα πλέον από τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, μέχρι τα πιο πολυτελή concept stores στον κόσμο. Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, είναι ίσως η πιο δυναμική τάση που κυκλοφορεί εκεί έξω, από τότε που ο κόσμος μας ξεκίνησε να κάνει «στροφή στην ποιότητα». Είναι συνώνυμα της βιωσιμότητας, σέβονται το περιβάλλον, σε άλλες περιπτώσεις πιο πολύ και άλλες λιγότερο και ενσωματώνουν, ανά καιρούς, κάθε νέα τεχνολογία που υπόσχεται το εξής απλό: να διατηρεί δροσερό ή ζεστό το περιεχόμενο και πιο «πράσινο» τον κόσμο μας. Παρά αυτή την απλότητα στην χρήση τους και το υποσχόμενο μηδενικό τους αποτύπωμα όμως, αυτά τα μπουκάλια έχουν μια παγίδα. Τη μούχλα.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ανοίξει μετά από μια ή δυο ημέρες το καπάκι του μπουκαλιού μας, μόνο για να καταλάβουμε ότι προέρχεται από το εσωτερικό του μια δυσοσμία. Μια μυρωδιά που μας θυμίζει το μουχλιασμένο υπόγειο της πολυκατοικίας μας, ή τα ρούχα που πότισαν ναφθαλίνη στο πατάρι μας. Σίγουρα κανείς μας δεν θα ήθελε να «πίνει» αυτές τις μυρωδιές. Δυστυχώς όμως, αυτό συμβαίνει στα μπουκάλια αυτά, που μπορούν με ευκολία να αναπτύξουν στελέχη μούχλας στο εσωτερικό και το καπάκι τους και όχι απλά να αχρηστευτούν, αλλά και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας.

Ο σωτήρας του πλανήτη
Εντάξει, ίσως υπερβάλουμε λιγάκι, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν αναλογιστεί κανείς τους εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετιούνται κάθε ημέρα, η υιοθέτηση ενός πιο «πράσινου» τρόπου ζωής, έστω και μέσα από τα μπουκάλια νερού μας, έχει σημαντικό, θετικό αντίκτυπο. Κυρίως, γιατί τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπορούν να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα, αφού είναι συχνά κατασκευασμένα από υλικά όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, το γυαλί ή τα υψηλής ποιότητας πλαστικά, παρέχοντας μια μακράς διάρκειας και βιώσιμη εναλλακτική λύση, σε σχέση με τις επιλογές μίας χρήσης.

Επίσης, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού και ο λόγος πίσω από τη δημοφιλία τους, είναι ότι έχουν μεγάλη χωρητικότητα και μπορούμε να πίνουμε δροσερό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με πολλούς ειδικούς σε θέματα υγείας, να συνιστούν την καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον οκτώ ποτηριών νερού, η ύπαρξη ενός επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού, που μπορεί να λάβει μεγάλες ποσότητες υγρού και να τις διατηρεί το ίδιο δροσερές ή ζεστές, ενθαρρύνει τα άτομα να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Αυτός όμως, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίον προστατεύουν την υγεία μας.

Ίσως η πιο σημαντική τους συνεισφορά στον πλανήτη, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα νανοπλαστικά. Τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, όταν εκτίθενται στη θερμότητα ή το ηλιακό φως, μπορούν να απελευθερώσουν εκατοντάδες μικροσκοπικά, πλαστικά σωματίδια στο νερό, τα οποία μπορεί να βρεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλωθούν – μέσω ψαριών και άλλων ζώων που τα έχουν ήδη καταπιεί ή κατευθείαν αφού είναι πολύ μικρά σε μέγεθος για να τα δούμε -, ενέχοντας έτσι δυνητικούς κινδύνους για την υγεία. Η επιλογή λοιπόν, ενός επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού από ασφαλέστερα υλικά και ο τακτικός καθαρισμός του, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κατάποσης επιβλαβών νανοπλαστικών.

Προσοχή, μούχλα!

Εδώ υπάρχει όμως και μια από τις μεγαλύτερες παγίδες, στις οποίες πέφτουν οι περισσότεροι χρήστες των μπουκαλιών αυτών. Την κατάποση μούχλας. H αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη στελεχών μούχλας, επιβλαβών βακτηρίων και άλλων μολυσματικών παραγόντων, είναι πολύ εύκολη, αν κανείς απλά παραλείψει ένα σημαντικό βήμα: τον τακτικό καθαρισμό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορους κινδύνους για την υγεία. Η μούχλα, ειδικότερα, μπορεί να παράγει μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι τοξικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργικές αντιδράσεις και ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα βακτήρια και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λοιμώξεις.