Επιστρεπτέα προκαταβολή: Φτάνει ο «λογαριασμός» – Οι επιλογές για 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες
«Καίγονται» τα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να μελετά και νέο «κούρεμα» στην επιστρεπτέα προκαταβολή και πλέον αρχίζουν να τρέχουν οι διαδικασίες για την ανάρτηση στο taxis. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν από το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα έχει συμβεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.
Παράλληλα μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών την περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος προκειμένου να λάβουν έξτρα έκπτωση 15% ή αν θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Στην περίπτωση που οι υπόχρεοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις, η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.
Πάντως να σημειωθεί ότι η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΑΑΔΕ ώστε να αναρτηθούν οι οφειλές, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να συμβεί έως τα μέσα Μαρτίου.
Το ποσό της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι «κουρεμένο» έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».
Με χθεσινές του δηλώσεις τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι «δανειστήκαμε 8,3 δισ. ευρώ και προσδοκούμε να πάρουμε 2,3 δισ. ευρώ, 6 δισ. ευρώ τα «κουρέψαμε». Με τα σημερινά δεδομένα , μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε», κάτι που για την ώρα τουλάχιστον ακυρώνει τα σενάρια για επιπλέον «κούρεμα».
Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά της επιστρεπτέας που θα βεβαιωθούν μετά το «κούρεμα» ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που θα καταλήξει στα κρατικά ταμεία περιορίζεται στα 2,3 δις. ευρώ καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών εκτιμάται ότι θα επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής για να κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15%, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
Από τη διαδικασία της επιστροφής εξαιρούνται, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, επιστρέφεται από 25% έως και 50% της ενίσχυσης και ειδικότερα:
- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασιών:
- Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
- Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
- Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
- Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας:
- Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ειδικά οι εταιρείες Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. και Κ.Τ.Ε.Λ. δεν απαιτείται να πληρούν το κριτήριο της ζημίας προ φόρων.
- Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.