ΕΚΛΟΓΕΣ: Αυτοί θα είναι οι υποψήφιοι σε όλα τα κόμματα στην Αχαϊα

Ετος εκλογών το 2023 με τα κόμματα να έχουν μπει στην τελική ευθεία και τα περισσότερα να έχουν ήδη έτοιμο τον «βασικό κορμό» των ψηφοδελτίων τους και απομένουν λίγα ονόματα τα οποία θα επιλεγούν για να «συμπληρώσουν» τη λίστα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη Νέα Δημοκρατία και ήδη οι «γαλάζιοι» έχουν καταλήξει στον βασικό κορμό του ψηφοδελτίου στην Αχαϊα. Μάλιστα προσωπικό λόγο θα έχουν (για την κατάρτισή του) ο πατρινός γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης. Θεωρείται φυσικά δεδομένη η παρουσία των 4 βουλευτών στο ψηφοδέλτιο. Δηλαδή του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη και των Αγγελου Τσιγκρή, Ιάσονα Φωτήλα και Χριστίνας Αλεξοπούλου! Από εκεί και πέρα μετά το «όχι» της δικηγόρου από το Αίγιο Μαρίας Μπιρμπανάγου, υποψήφιοι θα είναι η ε.α. υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ευσταθία Γιαννιά, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη, όπως και οι Ασπασία Ρηγοπούλου, Ελενα Κονιδάρη και Ελένη Ταπεινού. Από την Αιγιαλεία ακούστηκε η περίπτωση της αντιπροέδρου της ΤΟ Ελισάβετ Πίκουλα-Μπομποτσιάρη και από τη Δυτική Αχαΐα εκείνη της Πηνελόπης Παναγιωτοπούλου. Ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος δεν μπορεί εκ του νόμου να είναι υποψήφιος, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου. Επίσης θέληση του Παύλου Μαρινάκη είναι να υπάρξει υποψήφιος και από τον χώρο της ΟΝΝΕΔ.

ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου έχει ήδη παραληφθεί από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά ονομάτων προς αξιολόγηση στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, οι Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Κυριακόπουλος, Νίκος Κοτρωνιάς, Ελένη Αδαμοπούλου-Κωστακιώτη,  Γιώτα Παναγοπούλου, Αγγελική Τσονάκα,  Μαρία Στέφου και Μαργαρίτα Καραγιώργου. Αγνωστο τι θα συμβεί με τον Γιώργο Ρώρο και τι θα πράξει το κόμμα στο ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Βασίλη Αϊβαλή για τον Δήμο Πατρέων. Δεν αποκλείεται επίσης να δούμε υποψήφιο τον πρώην αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και γιατρό του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» Τάκη Γεωργακόπουλο αλλά και τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E Real Estates Θέμη Μπάκα. Είναι βέβαιο ότι δεν θα ξαναθέσουν υποψηφιότητα οι πρώην βουλευτές Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρινός οι οποίοι θα στηρίζουν το κόμμα από άλλο μετερίζι.

ΠΑΣΟΚ

Ο γραμματέας της Ν.Ε. Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Μοίραλης επιβεβαίωσε τα 11 από τα 12 ονόματα του ψηφοδελτίου. Μάλιστα προχθές στο «Βυζαντινό» έγινε και η πρώτη συνάντηση των «11» με στελέχη του κόμματος παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Από κει και πέρα, οι υπόλοιποι δέκα υποψήφιοι είναι οι εξής:

Δήµητρα Αναργύρου, Γιώργος Καρβουνιάρης, Δηµήτρης Κατσικόπουλος,  Ολυµπία Λόη, Παρασκευή Λουκοπούλου, Γιώργος Μπέσκος, Θεόδωρος Νασιώτης, Μαρίνος Σκανδάµης, Κατερίνα Σολωµού, Γιάννης Ταπεινός.

Απομένει μία θέση, η 12η η οποία σύμφωνα με τον κ. Μοίραλη θα καλυφθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Προφανώς πρόκειται για γυναίκα, ενώ να θυμίσουμε ότι η πολιτευτής Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφια.

ΚΚΕ

Παρά τις φήμες που υπήρξαν για «αλλαγή» στο ΚΚΕ, όλα δείχνουν πως ο Νίκος Καραθανασόπουλος θα είναι εκ νέου ο υποψήφιος που θα ψηφιστεί από το κόμμα.

Για τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το 2019. Τότε θυμίζουμε πως υποψήφιοι ήσαν οι εξής:  Δημήτρης Αγγελόπουλος, Βασίλης Ασπρούλιας, Ρένα Γκέστα, Αλεξάνδρα Ζαμπάτη, Σταυρούλα Ζαρναβαλου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Ανδρέας Μάζης, Σωτήρης Παρίσης, Τάκης Σκιαδάς, Γρηγόρης Συμεωνίδης και Τέτη Τζαμαλούκα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Στην Ελληνική Λύση, το ενδιαφέρον για μία θέση στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας είναι μεγάλο, αφού το κόμμα προσβλέπει στο να κερδίσει μία έδρα στο νομό. Μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί τα ονόματα των Γιάννη Λαϊνιώτη, Πέτρου Χασάπη, Κωσταντίνας Φράγκου, Θανάση Γιαννόπουλου και του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή με καταγωγή από την Ηλεία, Θανάση Δημόπουλου.