Δυτική Ελλάδα: Προπονητής στίβου κατηγορείται για βιασμό ανήλικης αθλήτριας

Σε δίκη για απόπειρα βιασμού 14χρονης αθλήτριας το 2007 παραπέμπεται 48χρονος προπονητής από το Αγρίνιο.

“Με κάλεσε στο σπίτι του να συζητήσουμε για την προπόνησή μου. Όμως, άρχισε να μου μιλά ερωτικά και χυδαία. Ρίχτηκε πάνω μου στον καναπέ με βία, άρχισε να μου βγάζει τα ρούχα και να γδύνεται και ο ίδιος επιχειρώντας να με βιάσει. Άρχισα να ουρλιάζω, για να με ακούσουν οι γείτονες και να ξεφύγω από τα χέρια του…». Με αυτά τα λόγια η νεαρή κοπέλα περιγράφει στην κατάθεσή της τα όσα υπέστη από τον 48χρονο προπονητή από το Αγρίνιο, ο οποίος θα καθίσει, στις 6 Ιουλίου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Λευκάδας για την απόπειρα βιασμού της αθλήτριας του στίβου το 2007, τότε δηλαδή που η καταγγέλλουσα ήταν μόνο 14 ετών.

Σύμφωνα με το βούλευμα που τον παραπέμπει σε δίκη, ο προπονητής, σε κάθε ευκαιρία, είτε στην προπόνηση είτε όταν ταξίδευαν για αγώνες σε άλλες πόλεις (Κόρινθος, Καστοριά, Ιωάννινα), «την ξεμονάχιαζε, προβαίνοντας σε ασελγείς πράξεις, θωπεύοντάς την, βάζοντας το χέρι του μέσα από τα ρούχα της και τα εσώρουχά της και διεισδύοντας με αυτό στα γεννητικά της όργανα, ή έβγαζε το δικό του γεννητικό όργανο, το οποίο χάιδευε με σκοπό τη διέγερσή του μέχρι την εκσπερμάτισή του, ή τριβόταν με ένταση πάνω της».

Στον κατηγορούμενο έχει ήδη επιβληθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η υποχρεωτική παρουσίασή του στο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα και η απαγόρευση επικοινωνίας, προσέγγισης και συναναστροφής με την παθούσα.

Σε άλλο σημείο του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αγρινίου αναφέρεται περιστατικό που συνέβη στις 25 Ιουνίου 2007, όταν η αθλήτρια μετέβη στα Ιωάννινα.

«Εκεί τη συνόδευσε ο εγκαλούμενος και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού την παρενοχλούσε σεξουαλικά, βάζοντας το χέρι του στα γεννητικά της όργανα μέσα από το εσώρουχο. Καθ’
όλη τη διάρκεια της περιόδου από 1/7/2006 έως 31/12/2007 αναφέρει ότι οι προπονήσεις της ήταν καθημερινές και επισημαίνει ότι πάντοτε στο αυτοκίνητο, με το οποίο μετακινούνταν
στον χώρο της προπόνησης, ο εγκαλούμενος την παρενοχλούσε σεξουαλικά με τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκε ανωτέρω ότι έλαβε χώρα την 25η/6/2007».

Συνάντηση με Μπεκατώρου
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η αθλήτρια από το Αγρίνιο είχε επικοινωνία και συνάντηση με τη Σοφία Μπεκατώρου. Η oλυμπιονίκης, που με τις καταγγελίες της ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, τη στήριξε ψυχολογικά και την ενθάρρυνε να προβεί σε αποκαλύψεις για τις ανατριχιαστικές στιγμές που βίωσε στα χέρια του προπονητή της, καταφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το βούλευμα, η συμπεριφορά του κατηγορουμένου, στον οποίο οι γονείς είχαν εμπιστευθεί την επίβλεψη της κόρης τους, αποδεικνύεται από ένα ακόμη στοιχείο της δικογραφίας. Πρόκειται για τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν το 2013, όπου ο  κατηγορούμενος περιγράφει με χυδαίες εκφράσεις την ερωτική του επιθυμία και τις θωπείες.
Ένα από αυτά τα μηνύματα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, έχει ως εξής: «Η τέλεια μικρή, το τέλειο θηλυκό υπήρξες εσύ, καρδούλα μου. Το ότι ήσουν μικρή αύξανε την επιθυμία σου να σε ακουμπάω, να σε χαϊδεύω, να τρελαίνομαι από την κ…».

Ακόμα, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αγρινίου έκριναν αληθείς τις καταθέσεις τριών μαρτύρων που περιέγραψαν τη δράση του κατηγορουμένου, αλλά και το γεγονός ότι είχε διαφορετική συμπεριφορά απέναντι στα αγόρια, καθώς φρόντιζε, με αφορμή ασκήσεις της προπόνησης, να θωπεύει σε κάθε ευκαιρία τα ανήλικα κορίτσια.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας Ε.Ν. αναφέρει στην κατάθεσή της: «Όταν μου είπε η παθούσα για τα περιστατικά, δεν εξεπλάγην, γιατί όλα τα χρόνια γινόταν αντιληπτή η συμπεριφορά του
συγκεκριμένου προπονητή στις αθλήτριες. Τον έβλεπα πολλές φορές να απλώνει χέρι στις αθλήτριες, τους έπιανε τον μηρό ή έβαζε κρέμα στους μηρούς μιας αθλήτριας σε κοινή θέα, ενώ μπορούσαν να το κάνουν μόνες τους. Η παθούσα ανήλικη κατόρθωσε να συνειδητοποιήσει και να διαχειριστεί τις εις βάρος της πράξεις, όταν πλέον είχε ενηλικιωθεί και αφού πρώτα είχε απευθυνθεί σε ψυχοθεραπευτή, ο οποίος συνεχίζει να την παρακολουθεί έως σήμερα…».

Το βούλευμα για τον προπονητή περιλαμβάνει και άλλα κακουργηματικά αδικήματα από την 1η Ιανουαρίου 2002, όταν η αθλήτρια ήταν μόλις 13 ετών, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2007, όπως
γενετήσιες πράξεις, κατάχρηση και απόπειρα βιασμού ανήλικης κατ’ εξακολούθηση. Ωστόσο, τα αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί, με τους συνηγόρους του και τον ίδιο να υποστηρίζουν ότι δεν προπονούσε την αθλήτρια το 2007.