«Δεν βγαίνει ο μήνας…» Συλλαλητήριο στην Πάτρα ενάντια στον νέο προϋπολογισμό και την ακρίβεια

Με συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Πάτρα, πικετοφορίες και διαμαρτυρίες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, ενάντια στον νέο προϋπολογισμό που συζητείται στη Βουλή.

Στην Πάτρα το Εργατικό Κέντρο έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στην οδό Κολοκοτρώνη και συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διεκδικούν:

-Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.

-Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.

-Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

-Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

-Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Η δημοτική Αρχή της Πάτρας θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο αναφέροντας πως «ο προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση είναι αντιλαϊκός, καθώς προβλέπει αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο λαός το 2024 να πληρώσει 6,2 δις ευρώ παραπάνω φόρους από το 2023, με αυξήσεις του ΦΠΑ, με συνέχιση της επιβολής του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα. Ταυτόχρονα προβλέπει νέες περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια που ανοίγουν τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις, μέσω ΣΔΙΤ».

Η συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε, επίσης, ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Δήμο και θα είναι σήμερα παρούσα, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της ΠΟΕ ΟΤΑ στην Αθήνα, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων
  • Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Κατάργηση του 2% της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με συνεχόμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με κρατική χρηματοδότηση
  • Κατάργηση της διάταξης Βορίδη που υποχρεώνει του Δήμους να προσβάλλουν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό τις όποιες θετικές δικαστικές αποφάσεις κερδίζουν οι εργαζόμενοι
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του ειδικού φόρου στα καύσιμα – Μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, κανένας αναπτυξιακός οργανισμός