Γιατί οι «Big 4» επενδύουν στη δημιουργία εξειδικευμένων hubs στην επαρχία

«Αποκέντρωση τώρα!» λένε οι  μεγάλοι όμιλοι παροχής ελεγκτικών, συμβουλευτικών αλλά και τεχνολογικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οι λεγόμενοι «Big 4», κοινώς η Deloitte, PwC, ΕΥ και KPMG αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην ελληνική περιφέρεια δημιουργώντας νέες δομές και ανοίγοντας όχι τόσο παραρτήματα αλλά κυρίως Hubs, τα οποία πλέον εντάσσονται στον κρίκο της αλυσίδας παροχής υπηρεσιών «αιχμής» στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογίας γενικότερα.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η Deloitte(δεύτερος από αριστ. στην κεντρ. φωτ. ο ceo κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος) προχώρησε στα επίσημα εγκαίνια της νέας της δομής στην Πάτρα ενώ η PwC (πρώτος δεξιά ο ceo κ. Μάριος Ψάλτης ) δημιουργεί αυτή την εποχή ένα κέντρο ψηφιακής καινοτομίας στα Ιωάννινα, η στελέχωση του οποίου έχει ξεκινήσει. Την ίδια ώρα η ΕΥ (δεύτερος από δεξιά ο νέος ceo κ. Γιώργος Παπαδημητρίου), η οποία ενισχύει τα τελευταία χρόνια την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη ξεκινά στη συμπρωτεύουσα την ανάπτυξη του «Sitecore Center of Competence». Ενός πανευρωπαϊκού Κέντρου Καινοτομίας πάνω σε τεχνολογίες της Sitecore. Στη συμπρωτεύουσα επενδύει και η KPMG (πρώτος αριστ. στη κεντρ. φωτ. ο ceo κ. Νίκος Βουνισέας) λειτουργώντας ήδη ένα γραφείο που έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια.

Η αποκέντρωση φυσικά γίνεται για μία σειρά από λόγους. Ο κυριότερος όμως είναι η εξεύρεση ταλέντου πολύ κοντά σε σημαντικές αλλά αποκεντρωμένες πανεπιστημιακές σχολές σε μία εποχή που επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα για την εξεύρεση ταλέντου μετά και την ψηφιακή «άνοιξη» που βιώνει η χώρα μας με πλήθος αξιοσημείωτων ξένων επενδύσεων και τη μεγέθυνση των εταιρειών τεχνολογίας.

Κάπως έτσι Ιωάννινα και Πάτρα τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των «Big 4» έχοντας κάνει ήδη από πριν άνοιγμα στη Θεσσαλονίκη.

H περίοδος της ψηφιακής «άνοιξης» στη χώρα μας με την έλευση σημαντικών ξένων επενδύσεων αλλά και τη μεγέθυνση των εταιρειών τεχνολογίας πλέον έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού.

Μόλις προ ημερών η PwC γνωστοποίησε τη δημιουργία του «PwC Greece Digital Center» στα Γιάννενα. Το συγκεκριμένο «Ψηφιακό Κέντρο» ουσιαστικά θα αποτελέσει βάση ανάπτυξης ψηφιακών πρότζεκτς τα οποία αναλαμβάνει η PwC σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δομές της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Οι πρώτοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν αφορούν τρεις βασικές ομάδες στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας: τα Data & Analytics, το Digital Assurance και το Finance Transformation.