Βραζιλία: Απέτυχε το πραξικόπημα του Μπολσονάρου Υπό κυβερνητικό έλεγχο τα κτίρια που κατέλαβαν οπαδοί του

Χάος προκλήθηκε χθες στη Βραζιλία  όταν χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, τυλιγμένοι με βραζιλιάνικες σημαίες ή φορώντας κίτρινα μπλουζάκια, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο Κογκρέσο και σε κτίρια υπουργείων στην Μπραζίλια. Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν επίσης τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, ενώ άλλοι μπήκαν στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκαλώντας σημαντικές ζημιές, θυμίζοντας την 6η Ιανουαρίου του 2021 στις ΗΠΑ όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ είχαν εισβάλει στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Δύο χρόνια μετά, την 8η Ιανουαρίου του 2023, στη Βραζιλία οπαδοί της ακροδεξιάς που δεν αποδέχθηκαν την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα τους επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο βίας, αρνούμενοι να σεβαστούν δημοκρατικές διαδικασίες και βεβηλώνοντας κυβερνητικά κτίρια που αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Η εισβολή των μπολσοναριστών στα τρία κτίρια εξουσίας της χώρας οδήγησε το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα να ζητήσει από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές. Οι ριζοσπαστικοποιημένοι μπολσοναριστές έφτασαν μαζικά έξω από το Κογκρέσο και αιφνιδίασαν τις δυνάμεις ασφαλείας, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τη νίκη του οποίου δεν αναγνωρίζουν. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Λίγες ώρες αργότερα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, ενώ νωρίτερα ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εἰχε κηρύξει «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

Η επέμβαση των αρχών μετά την εισβολή και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν στις έδρες των τριών εξουσιών χθες Κυριακή στην πρωτεύουσα Μπραζίλια είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν τουλάχιστον 150 οπαδοί του Μπολσονάρου.

Πλάνα που μετέδωσε το CNN Brasil εικονίζουν μπολσοναριστές, πολλοί από τους οποίους φορούν τα κίτρινα και πράσινα μπλουζάκια της εθνικής ποδοσφαίρου, να βαδίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα στη ράμπα που οδηγεί προς και από το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου, φρουρούμενοι από αστυνομικούς.