Αυτός είναι ο αγωγός που θα φέρει το φυσικό αέριο στη Δυτ. Ελλάδα – Η πορεία σε Αχαΐα και Ηλεία

Την ώρα που αναμένονται οι εξελίξεις για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία, τον γνωστό East Med, η ΔΕΣΦΑ τρέχει τις διαδικασίες για την δημιουργία ενός άλλου σημαντικού για την εγχώρια αγορά αγωγού φυσικού αερίου. Πρόκειται για το έργο που θα φέρει το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα, όχι με βυτία από τη Ρεβυθούσα, αλλά για τον αγωγό υψηλής πίεσης που θα συνδέσει τη Μεγαλόπολη με την Αχαΐα δια μέσου της Ηλείας.

Αφορά το έργο επέκτασης του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (NNGTS), μέσω του νέου αγωγού της υψηλής πίεσης ονομαστικής διαμέτρου 20 ιντσών και µήκους περίπου 140 χιλιομέτρων, απ’ τα Περιβόλια Μεγαλόπολης και μέχρι την ΒΙΠΕ Πάτρας, στον Άγιο Στέφανο. Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού θα διασχίσει την Ηλεία.

Ο νέος αγωγός θα ξεκινά από το Βαλβιδοστάσιο Περιβολίων U-7280 του Κλάδου Αγωγού Υψηλής Πίεσης Αγιοι Θεόδωροι – Μεγαλόπολη του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και θα καταλήγει στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας στον Αγιο Στέφανο, η οποία βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Πάτρας.

Το σύστημα του νέου αγωγού, περιλαμβάνει, επιπλέον, συνοδές εγκαταστάσεις, καθώς και αναµονές για τροφοδοσία:

α) του σταθµού Μέτρησης / Ρύθμισης Πίεσης (Μ/R) της Πάτρας στον Άγιο Στέφανο,

β) του μελλοντικού κλάδου του αγωγού, προς την πόλη του Πύργου και

γ) του μελλοντικού κλάδου του αγωγού, προς την πόλη του Αγρινίου.

Η διαδρομή από την Αρκαδία

Ο αγωγός θα ξεκινά από την Μεγαλόπολη, με βορειοδυτική κατεύθυνση προς την Καρύταινα. Περνά βορειοανατολικά της ιστορικής κωμόπολης και έπειτα δίπλα και δυτικά του χωριού Βλαχοράπτης. Συνεχίζει παράλληλα με τον ποταμό Αλφειό και δυτικά του Ζιγοβιστίου, των Κακουρέικων και νότια του Αγ. Ιωάννη Ηραίας. Φτάνει δυτικά του Λιβαδακίου ακι φτάνει στα όρια με την Ηλεία.