Αγρότες: «Οχυρώνονται» για το συλλαλητήριο της Τρίτης – Τα σχέδια στη Δυτ.Ελλάδα

Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο της Τρίτης οι αγρότες. Εμφανίζονται αποφασισμένοι για την κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ σε δύο ημέρες, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες που δεν θα ταξιδέψουν στην Αθήνα, προσανατολίζονται σε αποκλεισμούς τελωνείων και λιμανιών

Στη Δυτική Ελλάδα

Στο μεταξύ στη Δυτική Ελλάδα οι αγρότες προγραμματίζουν μαζική παρουσία στην πρωτεύουσα, χωρίς τρακτέρ όμως. Οπως έχουν υποστηρίξει θα φθάσουν με λεωφορεία στα Μέγαρα και από εκεί δίνουν ραντεβού στην πλατεία Ομονοίας, για να κινηθούν με δυναμική πορεία προς το Σύνταγμα,

Με πούλμαν έχουν προγραμματίσει να μετακινηθούν οι αγρότες από Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία και Αργολίδα και Μεσσηνία.

Στην Αιγιάλεια οι αγρότες έχουν δώσει ραντεβού στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης, στο μπλόκο που έχουν στήσει για πάνω από 15 ημέρες, έξω από το Αίγιο, όπου θα τους περιμένουν πούλμαν.

Σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ. σήμερα το πρωί

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματικών από όλη τη χώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας το πρωί της Κυριακής, ώστε να καταρτιστούν τα επιχειρησιακά σχέδια για την κάθοδο των αγροτών για το μεγάλο συλλαλητήριο. Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική αστυνομία, Το ένα, είναι οι αγρότες να επιμείνουν και να θέλουν να μπουν με τα τρακτέρ μαζικά στο κέντρο της Αθήνας. Από πλευράς αστυνομίας ξεκαθαρίζεται ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτραπεί καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προτίθενται να επιτρέψουν κάτι τέτοιο στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει μία συνεννόηση ώστε να επιτραπεί η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ συμβολικού χαρακτήρα, ώστε τα τρακτέρ αυτά να πλαισιώσουν την πορεία. Στη σύσκεψη της Κυριακής θα καταρτιστούν δύο επιχειρησιακά σχέδια και για τα δύο αυτά σενάρια και θα εφαρμοστεί όποιο είναι κατάλληλο ανάλογα τις συνθήκες αλλά και τις προθέσεις των αγροτών.

Από σήμερα το απόγευμα θα αρχίσουν να κατεβαίνουν τρακτέρ προς την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν, την Τρίτη το απόγευμα, στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Στο Σύνταγμα με τα τρακτερ

Εκτιμάται πως περίπου 200 τρακτέρ θα φθάσουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ 5.000 αγρότες θα φθάσουν στην πρωτεύουσα με πούλμαν.

Παρά το ξεκάθαρο «όχι» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, οι αγρότες οργανώνονται για το μεγάλο συλλαλητήριο, την ερχομένη Τρίτη στο Σύνταγμα, στις έξι και μισή.

«Δεν θα μείνουμε ώρες στο Σύνταγμα. Θα μείνουμε κάποιες ημέρες» είπε ο Γιάννης Βάγκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν μαζικές κινητοποιήσεις με κλείσιμο τελωνείων, εθνικών και λιμένων. «Πάμε σε “πολιορκία”. Θα κλείσουμε τα πάντα, λιμάνια, δρόμους, σύνορα, αεροδρόμια», διαμηνύουν οι αγρότες οι οποίοι φουλάρουν τα τρακτέρ τους για την κάθοδο στην πρωτεύουσα.