Έρχονται 9+8,5 δισ. ευρώ στρατηγικές επενδύσεις – Μία μεγάλη στην Δυτική Ελλάδα

Η δυναμική προσέλκυσης επενδύσεων καλά κρατεί, παρά τις διεθνείς αναταράξεις και την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου στη χώρα. Στο Enterprise Greece αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση για την ένταξή τους στο καθεστώς των στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων πάνω από 40 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 8,5 δισ. ευρώ που μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας.

Οσα εγκριθούν αναμένεται να προστεθούν στα άλλα 42 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 9 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων κατά την τελευταία τετραετία, με την πρόβλεψη να δημιουργήσουν πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας, να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, αλλά και να δημιουργήσουν νέες υποδομές, είτε ψηφιακές, είτε ενεργειακές, για το μέλλον της χώρας.

«Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μεγάλο και μπορώ να πω ότι βαίνει αυξανόμενο», αναφέρει  η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece Βίκυ Λοΐζου και προσθέτει: «Αυτό που πετύχαμε ως κυβέρνηση τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είναι να δημιουργηθεί ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που οδήγησε σε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων ξεπερνώντας τα 7 δισ. ευρώ το 2022. Πρόκειται για ρεκόρ εικοσαετίας και βασίστηκε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και στην πολιτική σταθερότητα. Αν και ζήσαμε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία και στη συνέχεια με την ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε η Ελλάδα όχι μόνο να σταθεί όρθια, αλλά και να έχει ηγετικό ρόλο στις αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο».

Η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος του Enterprise Greece Βίκυ Λοΐζου

Το Εnterprise Greece, ιδίως τους τελευταίους μήνες, έχει επισπεύσει τις διαδικασίες για σειρά επενδυτικών φακέλων σε μια προσπάθεια καλύτερης ροής. «Ο κατάλογος με τις επενδύσεις προς αξιολόγηση είναι μεγάλος. Σε λίγους μήνες -από την αρχή του έτους- έχουμε εντάξει στις στρατηγικές επενδύσεις περισσότερες απ’ ό,τι παλιότερα σε έναν ολόκληρο χρόνο. Και συνεχίζουμε τις αξιολογήσεις ανεξάρτητα από τις εκλογές. Για μας είναι business as usual. Οι υπηρεσίες του Enterprise Greece εργάζονται ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές (μονές ή διπλές) να βρει ώριμους φακέλους προς ένταξη».

Το pipeline

Σύμφωνα με την ίδια, τα προς αξιολόγηση νέα επενδυτικά έργα για υπαγωγή σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και των εμβληματικών επενδύσεων, που συνδέονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης, καλύπτουν όλο το εύρος των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. «Πρόκειται για επενδύσεις σε όλους τους κλάδους, κυρίως στην ενέργεια και τον τουρισμό, αλλά έχουμε και φακέλους για επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη βιομηχανία, στην τεχνολογία και τη ρομποτική, ακόμη και στη δημιουργική βιομηχανία. Επενδύσεις που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ και δημιουργούν περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας».

Ηδη από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε για σειρά επενδυτικών σχεδίων φαίνεται ότι στα επόμενα μεγάλα έργα που θα τεθούν προς έγκριση συμπεριλαμβάνονται:

■ Το Project Olympus της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής, προϋπολογισμού 284 εκατ. ευρώ, που αποσκοπεί στη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου τσιμέντου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου θα επιτευχθεί η πλήρης απανθρακοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Το έργο αφορά την εισαγωγή μιας εγκατάστασης δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας.

■ Η μετατροπή του Αστακού σε τουριστικό λιμάνι για mega yachts (με περίπου 400 θέσεις σκαφών, εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών, καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για ένα σχέδιο άνω των 500 εκατ. ευρώ το οποίο έχει καταθέσει η Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε., πίσω από το οποίο βρίσκεται ένα κονσόρτσιουμ επενδυτών από τα ΗΑΕ και την Ελλάδα.

■ Η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ του Δήμου Πρέβεζας για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού συμπλέγματος στη θέση Πόρος – Διαβάτη. Η επένδυση θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 91 δωματίων, μπάνγκαλοου, 12 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες, έργα υποδομής, κέντρο θαλασσοθεραπείας, κέντρο συνεδριάσεων κ.ο.κ.

■ Η ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην τοποθεσία Κουμπάρα – Διακοφτό της Ιου από την 105 Α.Ε., συμφερόντων του πρώην trader της Wall Street Αγγελου Μιχαλόπουλου, μέσω τροποποίησης του αρχικού επενδυτικού σχεδίου που είχε ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων το 2020 ώστε να ξεμπλοκάρει η επένδυση από το ΣτΕ. Η τροποποίηση αφορά τη μείωση της δομούμενης επιφάνειας από 23.802 τ.μ. σε περίπου 13.883 τ.μ., καθώς και του εξυπηρετούμενου πληθυσμού από 652 σε 270 άτομα. Tο προτεινόμενο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο αποσκοπεί στην ανέγερση ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης με τη χρήση του χωρικού εργαλείου ΕΣΧΑΣΕ και περιλαμβάνει την ίδρυση πεντάστερου ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών.

Τα τελευταία έργα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece, εκτός των 42 νέων στρατηγικών επενδύσεων που εγκρίθηκαν στην τετραετία πρέπει να προστεθούν και πέντε τροποποιήσεις σχεδίων που είχαν υπαχθεί στο παρελθόν.

Σημειωτέον ότι μεταξύ των τελευταίων έργων που εγκρίθηκαν την περασμένη Δευτέρα από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), κατόπιν θετικής εισήγησης από το Enterprise Greece, ήταν το πρότζεκτ για τη δημιουργία του υπερσύγχρονου συγκροτήματος logistics από την HIG Capital στη θέση του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, προϋπολογισμού περίπου 245 εκατ. ευρώ, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του εργοστασίου της Ravago Hellas στη Λαυρεωτική, προϋπολογισμού 72,6 εκατ. ευρώ, καθώς και τρεις σημαντικές τουριστικές επενδύσεις: η πρώτη με την επωνυμία «Cretan Tale», προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, της εταιρείας Blue Frontier στον Νομό Ρεθύμνου. Η δεύτερη, προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ, της Σκάρλετ Μπητς Α.Ε. για τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος στο Πόρτο Χέλι. Και η τρίτη, προϋπολογισμού 67,5 εκατ. ευρώ, της εταιρείας Αθηναίων Γη για τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων υπό την επωνυμία «Santorini Valvis Volcanic Spa».

Οι παράγοντες

Για όλα αυτά, πάντως, όπως τονίζει η κυρία Λοΐζου, έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες. «Πρώτα απ’ όλα, οι καλές επιδόσεις της οικονομίας, που μας έχουν φτάσει ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 θετικές αξιολογήσεις. Επίσης, η μείωση της φορολογίας και οι απαραίτητες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που έχουν πραγματικά βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε αυτή την εικόνα έρχονται να προστεθούν τα κίνητρα που δίνουμε μέσα από τις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων με την επιτάχυνση των διαδικασιών και τα φορολογικά κίνητρα. Επίσης, με τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ελλάδα 2.0 έχουμε τη δυνατότητα να επιχορηγήσουμε μια εμβληματική επένδυση έως και 40% ανάλογα με τη γεωγραφική περιφέρεια. Κομβικό ρόλο στην προώθηση της νέας εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών σε κλάδους προτεραιότητας, αλλά και ως υποδοχέας των επενδυτικών σχεδίων έχει το Enterprise Greece. Ευθύνη του η πρώτη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Πρόκειται για ένα κομβικό οργανισμό που με την απαραίτητη ενίσχυση μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο πρωθυπουργός για την αύξηση των επενδύσεων κατά 70% και των εξαγωγών κατά 60% έως το 2027».

Κεντρική φωτό κειμένου: Μεταξύ των τελευταίων έργων που εγκρίθηκαν ήταν το πρότζεκτ για τη δημιουργία του υπερσύγχρονου συγκροτήματος logistics από την HIG Capital στη θέση του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, προϋπολογισμού περίπου 245 εκατ. ευρώ