Έρχεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού μετά από τις γιορτές

Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, μικρά ποσοστά εμβολιασμού, μη χρήση μάσκας και νοσοκομεία που γεμίζουν με «θετικούς» είναι τα στοιχεία που προβληματίζουν τους επιστήμονες αλλά και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας…

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Ήδη σύμφωνα με το ΣΚΑΪ πάνω από 1.600 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορονοϊό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αναλογικά μετά και την αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει από τους ειδικούς ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, σε ΜΜΜ και σε μονάδες υγείας. Συγκεκριμένα, για τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε τη γενικότερη. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον κορονοϊό με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών…