Άρση των μίνι lockdown: Το παρασκήνιο της απόφασης – Νέα μέτρα ελευθερίας για εμβολιασμένους

Τα lockdown τελειώνουν, τουλάχιστον για όσους αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Υπό επανεξέταση οι “ελευθερίες” των ανεμβολίαστων, τις οποίες “αποκτούσαν” με self ή και rapid test…

Αφού μπουν (σήμερα, 05.10.2021) οι τελικές «πινελιές» στο σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα» για τους έκαναν το εμβόλιο και το τέλος των lockdown, αύριο θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο «ελευθερίας» των εμβολιασμένων.

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για το τελικό σχέδιο ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πλήρως εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει προς συζήτηση στο τραπέζι είναι η κατάργηση οποιουδήποτε περιορισμού για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της covid-19 ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές

Αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση του μίνι lockdown σε όλες τις περιοχές που ισχύει σήμερα, με τις επιχειρήσεις της εστίασης και της ψυχαγωγίας να λειτουργούν ξανά με μουσική και με τις θύρες ανοιχτές μόνο για τους εμβολιασμένους, όπως προέβλεπε και πριν το πρωτόκολλο. Συζητείται ακόμη και να επιτρέπεται πια και ο χορός.

Με αυτό τον τρόπο, την άρση των μέτρων τύπου καραντίνας, παύουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι να έχουν ακριβώς τους ίδιους περιορισμούς και “επιβραβεύεται” η επιχείρηση που επέλεξε να είναι covid free, οι εργαζόμενοι που έκαναν το εμβόλιο για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά αλλά και οι εμβολιασμένοι πολίτες που μπορούν και πάλι να αποκτήσουν συνθήκες κανονικότητας σε μεγαλύτερο βαθμό από όσους επιλέγουν να μη συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια να χτιστεί το πολυπόθητο “τείχος” ανοσίας απέναντι στον ιό.

Με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να σταματήσει και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί.

Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αφού επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για lockdown και ότι «ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό», παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει την Τετάρτη (06.10.2021) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε χθες ότι έρχεται σχέδιο για τους εμβολιασμένους… «σε σημείο κανονικότητας».

Το σχέδιο για τους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση για επιπλέον περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, τα οποία όμως, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν θα έχουν “τιμωρητικό” χαρακτήρα αλλά η λογική είναι να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και την κοινότητα από τη διασπορά.

Έτσι στο μικροσκόπιο μπαίνουν προς εξέταση μία – μία οι “ελευθερίες” των ανεμβολίαστων, τις οποίες “αποκτούσαν” με την επίδειξη self test ή και rapid test…

Οι τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν σήμερα και θα ανακοινωθούν αύριο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες “πειθούς” των ανεμβολίαστων.

Τα στοιχεία για τον ρυθμό εμβολιασμών είναι “απογοητευτικά”. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή σε όλη τη χώρα έγιναν λιγότεροι από 400 εμβολιασμοί.

Ο ρόλος των Περιφερειαρχών στις παρελάσεις

«Όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στον επίλογο της τοποθέτησης του στο υπουργικό Συμβούλιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δέχεται κριτική από πολλές πλευρές για τη διαχείριση της πανδημίας και γίνεται δέκτης κλίματος δυσαρέσκειας από επαγγελματίες και πολίτες – κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις – κρίνουν αναγκαίο να υπάρχει μια ενιαία φωνή προς τα έξω για να μη θολώνει το… “μήνυμα” προς τους πολίτες.

Όπως για παράδειγμα έγινε με το θέμα των παρελάσεων, με κατηγορηματικές δηλώσεις ότι θα γίνουν κανονικά σε όλη τη χώρα, τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αποφασίσει ότι ρόλο στην τελική απόφαση θα έχουν και οι Περιφερειάρχες.