Άνοιγμα της εστίασης με νέους κανόνες – Πώς θα λειτουργήσει

Σήμερα του Αγίου Γεωργίου, μετά από μήνες σιωπής, τα μαγαζιά της εστίασης γεμίζουν ξανά με ζωή, αφού ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους πελάτες τους. Ελπίζουν οι επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους, μετά την πιο δύσκολη δοκιμασία που πέρασαν λόγω της πανδημίας. Όσοι έμειναν «ζωντανοί»…

Όσο για τους πελάτες, μετά από μήνες απομόνωσης στο σπίτι, περιμένουν πώς και πώς να βρεθούν σε μαγαζιά, κάνοντας ήδη τα πρώτα τηλέφωνα για κρατήσεις. Πριν καν ανοίξουν οι πόρτες!


Βέβαια, η πανδημία ακόμα δεν έχει τελειώσει, οπότε οι πελάτες θα πρέπει να τηρούν κάποια απαραίτητα μέτρα. Μέχρι τουλάχιστον, να φτάσουμε σε επίπεδο να μην τα χρειαζόμαστε πια, όσο θα προχωρούν οι εμβολιασμοί…

Όμως μέχρι τότε:

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν έως τις 22.45 (υπενθυμίζεται πως από τη Δευτέρα 3η Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες αρχίζει στις 23.00), χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

Συγκεκριμένα, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτικό να κάνουν self test οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Οι προϋποθέσεις
Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
β) Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
γ) Μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους παρακάτω υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

  • Για τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα εστίασης, οι πολίτες πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.