Δε01182021

ΑνανέωσηΔε, 18 Ιαν 2021 10am

Ξέρατε ότι μέρος του iPhone έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα;

Μπορεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα να αποτελεί ένα «δύσκολο» γάμο και για άλλους ίσως έναν «γάμο που μένει μόνο στα χαρτιά», όμως παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες  κάποιοι έχουν πρωτοπορήσει εδώ και χρόνια και πλέον έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας. Με ένα Πανεπιστήμιο Πατρών και ένα Επιστημονικό Πάρκο και πολλά μυαλά που συνέλαβαν και υλοποίησαν έγκαιρα μια ιδέα, , η Πάτρα έχει κατακτήσει πολλές φορές την πρωτοπορία και ας μην το ξέρουν πολλοί. Κυρίως όμως έχει όλα τα φόντα  για να συνεχίσει να το κάνει. Το οικοσύστημα των startups στην Πάτρα συνεχώς μεγαλώνει ενώ υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιείται στην Αχαϊκή πρωτεύουσα η Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras lnnovation Quest ( PATRAS IQ).

H Πάτρα , το wi-fi και το iphone

Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Atmel, η οποία ίδρυσε στην Πάτρα, δίπλα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ένα ερευνητικό κέντρο, το 1999, μέχρι σήμερα παράγει τεχνολογία στη χώρα μας μέσω της τεχνογνωσίας που απέκτησαν τα τότε στελέχη που ίδρυσαν τις δικές τους εταιρείες ή συμμετείχαν σε άλλες αναφέρει το startupper.gr. Πόσοι γνωρίζουν ότι μέρη του γνωστού μας Wi-Fi, οι μνήμες flash αλλά και εξαρτήματα του iPhone αναπτύχθηκαν με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο στην Πάτρα;
Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, για παράδειγμα, αφού έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στις τηλεπικοινωνίες, ήταν σημαντικό στέλεχος της Atmel στις ασύρματες επικοινωνίες και σήμερα είναι ο CEO της Meazon, η οποία έχει φτιάξει ένα πρωτοποριακό –σε παγκόσμιο επίπεδο– καταμετρητή ηλεκτρικής ενέργειας και μπαίνει δυναμικά στις έξυπνες πόλεις.

Τα μεγάλα ελληνικά exits (εξαγορές) και η Πάτρα

Antcor
Η ομάδα της Antcor με CEO τον Κώστα Μεϊμέτη αλλά και τον Λάζαρο Καψιά προέρχεται από τα εργαστήρια της Atmel Ελλάδας στην Πάτρα, η οποία ήταν από τους πρωτοπόρους του Wi-Fi παγκοσμίως. Τo 2004 δημιούργησαν την Antcor, η οποία ασχολείτο με το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Wi-Fi, τα οποία σχέδια προορίζονται για αγορά και υλοποίηση από μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, η πενταμελής ομάδα κατάφερε να παραμείνει στην Ελλάδα, να εκπαιδεύσει νέους μηχανικούς και να κρατήσει ζωντανή την εταιρεία ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές με την υποστήριξη της Attica Ventures. Το καλοκαίρι του 2014 εξαγοράστηκε από την ελβετική u-blox.

Bytemobile

Η Bytemobile ιδρύθηκε το 2000 στην Πάτρα από τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, είχε αναπτύξει ένα σημαντικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας και λογισμικού για χρήση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της κίνησης των ψηφιακών δεδομένων και τη διαχείριση απαιτητικού περιεχομένου όπως το βίντεο. Το 2012 εξαγοράστηκε από τη μεγάλη εταιρεία λογισμικού Citrix, έναντι 400 εκατ. δολαρίων, διατηρώντας και επεκτείνοντας το κέντρο R&D στην Πάτρα.

 

Mετά τα μεγάλα Exits (εξαγορές) ελληνικών Startups περνάμε στις  Startups και Scaleups που σχετίζονται με την Πάτρα και έχουν πετυχημένη παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορους τομείς  αντλώντας από αφιέρωμα του startupper.gr

Transifex
www.transifex.com
Ο Δημήτρης Γλέζος ίδρυσε την εταιρεία Transifex το 2012 στην Πάτρα. Μέχρι το 2014 η εταιρεία είχε ήδη ανοίξει γραφεία στην Αθήνα και στη Silicon Valley της Καλιφόρνια για τη διαχείριση των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, των οικονομικών και άλλων λειτουργιών της. Προσφέρει μια πλατφόρμα online για τη διαχείριση και τη μετάφραση περιεχομένου κυρίως σε μεγάλες εταιρείες. Πρόσφατα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδότησης και υποστήριξης επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού.

Στην Πάτρα επίσης δημιουργήθηκε η πρώτη  πλατφόρμα για online delivery από τον Νίκο Ιωάννου και το delivery.gr που το καλοκαίρι εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Μούχαλη και ετοιμάζεται να επεκτείνει της online παραγγελίες και σε  και σε άλλα είδη προϊόντων πέρα από το φαγητό και τον καφέ (είδη περιπτέρου και παντοπωλείου)

Με την πλειοψηφική εξαγορά , από τον όμιλο Μούχαλη,  το Delivery. Gr  παραμένει μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση ενώ το deal,  που αποτελεί το «πάντρεμα»  του παραδοσιακού και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μάλιστα μόλις μετακόμισε στα νέα γραφεία της στην Πάτρα.