Τρ09292020

ΑνανέωσηΤε, 30 Σεπ 2020 10am

Με επιτυχία η παρουσίαση βιβλίου της Ρούλας Σαμαϊλίδου στην Πάτρα

Το βιβλιοπωλείο «Discover your way”, οι εκδόσεις «Σιδέρη» και ο Σύλλογος νέων καλλιτεχνών Πάτρας παρουσίασαν το βιβλίο «Το στίγμα» της Ρούλας Σαμαϊλίδου την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 19.30 σε αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό». Από νωρίς η αίθουσα άρχισε να υποδέχεται όσους ήθελαν να ακούσουν για τοπ βιβλίο σε μια ξεχωριστή βραδιά γενάτη συγκίνηση. Στην παρουσίαση βρέθηκε και η στενή φίλη της Ρούλας Σαμαϊλίδου, συγγραφέας του βιβλίου «Κύματα του Βοσπόρου».

Οι ομιλητές ξετύλιξαν το κουβάρι μιας ιστορίας που διαδραματίζεται σε μια κοινωνία κλειστή, όπου μοιραία βασίλευαν και όριζαν τη ζωή των ανθρώπων παμπάλαια ήθη και έθιμα, προκαταλήψεις και άγραφοι νόμοι, έφτανε και μια κουβέντα μόνο να στιγματίσει κάποιον βάζοντάς τον στο περιθώριο.

«Σήκωσαν λοιπόν γύρω τους τείχη ψηλά και έκλεισαν όλους τους άλλους απέξω. Οι πληγές τους ποτέ δεν έκλεισαν. Κακοφόρμισαν μάλιστα και μόλυναν και τους ίδιους.
Ξεκομμένοι ζούσαν εκεί στην άκρη του χωριού, μέχρι που έφυγαν οι παλιοί και έμειναν οι καινούριοι.
Η ιστορία τους όμως κάθε άλλο παρά ξεχάστηκε. Πέρασε από γενιά σε γενιά σαν παραμύθι.
Παραμύθι που ακόμη και ο θάνατος των παλιών δεν μπόρεσε να φέρει και τη δική του λήθη, αλλά σαν ποτάμι παρέσυρε στο διάβα του όλους τους ζωντανούς, επηρεάζοντάς τους και διατηρώντας τους σκιές μέσα στη ζωή.

Πώς να αντέξουν ακόμη ένα στίγμα που θα έφερνε η γέννηση του εξώγαμου παιδιού της Χρυσάνθης;»

 

Για το βιβλίο θα μίλησαν:

Αφροδίτη Σκαλτσά Δημητρακοπούλου , Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης των Καλαβρυτινών της Πάτρας

Ελισάβετ Καπαγιερίδου, χημικός

Ήρα –Ειρήνη Κουρή, φιλόλογος

Έφη Αναλυτή, Πρόεδρος του Συλλόγου νέων καλλιτεχνών Πάτρας

Αποσπάσματα διάβασαν:

Μαρία Αναλυτή, Μέλος χοροθεάτρου Πανεπιστημίου Πατρών

Λάκης Βανδαράκης, Λογοτέχνης

Ξεχωριστή νότα στην βραδιά χάρισε η μουσική.

Την μουσική επιμέλεια είχε αναλάβει ο Νίκος Λέκκας ενώ θα τραγουδήσουν: Εύα Κουτσουβέλη, Γιώργος Φλέσσιας.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ρούλα Σαμαϊλίδου γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου. Αποφοίτησε από την Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη. Στο έργο της, πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με παλιές εποχές, μεταφέροντας την πλοκή στο γενέθλιο νησί της. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία της "Χρόνια οργής" και "Τα κεντημένα γοβάκια" από τις εκδόσεις "Ιδιομορφή", "Τα παραμύθια της γιαγιάς" από τις εκδόσεις "Λογότυπος" και "Πέρα από το νησί", "Η γειτονιά των ονείρων" και "Το στίγμα" από τις εκδόσεις "Μιχαήλ Σιδέρη".
Ασχολείται γενικά με τη λογοτεχνία και μικρότερα έργα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.