Κυ01172021

ΑνανέωσηΠα, 15 Ιαν 2021 7pm

Δεν πάμε για άρση του lockdown αλλά για χαλάρωση των μέτρων σε δόσεις λόγω Χριστουγέννων

Δείχνει πια ξεκάθαρο: Δεν περιμένουμε άρση του lockdown, αλλά “χαλάρωση” με αυστηρά κριτήρια και μάλιστα όχι… μονομιάς. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το τι θα ισχύει τα Χριστούγεννα. “Κλειδώνει” ο κωδικός 7 στο 13033 για μετακίνηση στα καταστήματα αλλά και η διεύρυνση του ωραρίου τους.

Οι εξελίξεις γύρω από το lockdown “τρέχουν” και τα δεδομένα αλλάζουν όσο ο κορονοϊός εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Παρασκευή 27.11.2020, πως καταγράφηκαν 2.013 νέα κρούσματα, ενώ 101 ήταν οι νεκροί και 607 οι διασωληνωμένοι σε μόλις 24 ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν προκρίνει ακόμη το σενάριο χαλάρωσης των μέτρων – ούτε εκείνο των τοπικών lockdown – καθώς κεντρικός στόχος παραμένει η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, καθώς η εξάπλωση του ιού είναι καθολικοί με πολλές περιοχές να “βράζουν”.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιθετική εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και απορρίπτουν κάθε ιδέα βεβιασμένης άρσης των μέτρων που ισχύουν.

Έτσι κι αλλιώς, το δεύτερο γενικό απαγορευτικό έχει ήδη πάρει την πρώτη παράταση για τις 7 Δεκεμβρίου με το στοίχημα των Χριστουγέννων να δείχνει για την ώρα ότι χάνεται, όπως χάθηκε το περασμένο Πάσχα…

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για την επιθετική εξέλιξη της πανδημίας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και έτσι κανείς δεν αποκλείει η χαλάρωση να αρχίσει πρώτα από τις μεγάλες πόλεις.

«Το πρόβλημα αρχίζει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού ότι δεν τους αφορά το θέμα» δήλωνε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Οι ειδικοί εκφράζουν βάσιμες υποψίες ότι η καραντίνα δεν εφαρμόζεται το ίδιο όπως στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο η κυβέρνηση το σενάριο της χαλάρωσης του δεύτερου γενικού απαγορευτικού με τοπικά lockdown δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση.

«Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι πραγματικά υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, φαντάζομαι αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο» ήταν η ατάκα του Στέλιου Πέτσα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη που… δείχνει να τα λέει όλα.