Τρ12012020

ΑνανέωσηΔε, 30 Νοε 2020 4pm

Πως το Δημοτικό Συμβούλιο έσωσε ΒΙΟΠΑ και Αποτεφρωτήριο

Σε συμφωνία να διεκδικήσει στον πλειστηριασμό της ερχόμενης Πέμπτης το ακίνητο που προορίζεται για αποτεφρωτήριο και κινδυνεύει να χαθεί, καθώς έχει κατασχεθεί από το 2019 λόγω οφειλής στην εταιρεία που κατασκεύασε το βιοτεχνικό πάρκο, κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο. «Αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα η τράπεζα και οι εργολάβοι θα πάρουν τους χώρους πτωχεύοντας την Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία ανήκει το ΒΙΟΠΑ» ανάφερε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης στη χθεσινή συνεδρίαση και ενημέρωσε ότι ο Δήμος είναι ήδη σε διαπραγμάτευση για να πληρώσει το μικρότερο ποσό και να μην χαθεί η περιουσία του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Αναστασία Τογιοπούλου ο Δήμος θα συμμετέχει στον αναγκαστικό πλειστηριασμό, ο οποίος αφορά το ακίνητο. Όπως είπε η κα Τογιοπούλου η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είναι 310.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με ειδική εκτιμήτρια η αγοραστική του αξία ανέρχεται σε 1.130.000 ευρώ.

Η αντιδήμαρχος με δεδομένο πως ήδη οι δύο προηγούμενοι πληστειριασμοί έχουν αποβεί άγονοι, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου από άλλον ενδιαφερόμενο, αφού όποιος κι αν πλειοδοτήσει θα πρέπει να γνωρίζει πως η χρήση του ακινήτου έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πατρέων για τα επόμενα 48 χρόνια.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε ομόφωνα, δεν έλειψε η κριτική ωστόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις ολιγωρίες, που έφεραν την κατάσταση στο …παρά πέντε.

Σε ανακοίνωση της, η «Νέα Πάτρα», και ο επικεφαλής, Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει πως «με καθυστέρηση σχεδόν 6 χρόνων ο «νοικοκύρης» Δήμαρχος του ΚΚΕ αποφάσισε να ασχοληθεί με το ΒΙΟΠΑ λίγο πριν μπει λουκέτο. Επί έξι ολόκληρα χρόνια ο νοικοκύρης δήμαρχος που εκπροσωπεί το 78 % στο ΒΙΟΠΑ δεν πρόκανε να παρακολουθήσει τις υπηρεσίες του δήμου και να αξιώσει να εισπράξουν τα καταλογισθέντα από τους μεγαλοφειλέτες. Η «Νέα Πάτρα» «έβαλε πλάτη» στο Δήμαρχο και οι δημοτικοί της σύμβουλοι ψήφισαν ναι στο σχέδιο σωτηρίας, παραμερίζοντας το παραταξιακό συμφέρον απαιτεί όμως:

Επιτέλους μετά από 15 χρόνια ας πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε  να κάνουμε το Βιοτεχνικό πάρκο της Πάτρας ελκυστικό, εξασφαλίζοντας του όλες τις αναγκαίες υποδομές».

Από την πλευρά της, η “Ώρα Πατρών”, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως “ο Δήμος είναι πίσω από τις εξελίξεις”. Αναλυτικά:

“Δεν μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή να ενημερώνει εκτενώς με δύο καλέσματα την αντιπολίτευση για ένα θέμα που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, όπως έγινε με την περίπτωση το ΒΙΟ.ΠΑ. ελπίζουμε να επαναληφθεί στο μέλλον και με άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως την υλοποίηση της απόφασης του σώματος για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου.

Ωστόσο, είχαν προηγηθεί μια σειρά ερωτήσεων από την ΩΡΑ Πατρών που είχαν μείνει αναπάντητες για το συναφές ζήτημα του αποτεφρωτηρίου. Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή δυσκολευόταν να παραδεχθεί, ότι ο σχεδιασμός της εγκατάστασης ήταν στον αέρα γνωρίζοντας την απουσία νομικής τεκμηρίωσης των ενεργειών της. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι είχε επίγνωση της ανυπαρξίας της επί 6 έτη σε αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να λειτουργήσει αξιοπρεπώς το ΒΙΟ.ΠΑ. του οποίου είχε την κύρια ευθύνη. Το επισημάναμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση. Δεν παρέλαβε στην πρέπουσα κατάσταση τον ΒΙΟ.ΠΑ αλλά και δεν έκανε το παραμικρό ούτε για να προσελκύσει νέες μονάδες ούτε, καν, για να κρατήσει τις υπάρχουσες προσφέροντας αξιοπρεπές περιβάλλον και στοιχειωδώς επαρκείς υπηρεσίες ώστε να απαιτήσει έσοδα.

Το ΒΙΟ.ΠΑ. αποτεφρώθηκε μαζί με το αποτεφρωτήριο και τώρα καλείται ο Δήμος να παραλάβει τις στάχτες του.

Στάχτες, δυστυχώς, θα δημιουργήσει και ο νέος πτωχευτικός νόμος αφού διαλύει την ιδιωτική περιουσία και εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες για συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έχει ενδιαφέρον να αναλογιστεί κάποιος τις συνέπειες εφαρμογής του νέου νόμου σε περίπτωση πτώχευσης το ΒΙΟ.ΠΑ., κάτι που δεν θα αφήσουμε σε καμιά περίπτωση να συμβεί, και εύκολο να αντιληφθεί οποιοσδήποτε τη σημασία υπερψήφισης του σχετικού ψηφίσματος που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ως ΩΡΑ Πατρών.”

Τέλος, ο επικεφαλής του «σπιράλ», Πέτρος Ψωμάς τόνισε η συμμετοχή του Δήμου στον πλειστηριασμό είναι μονόδρομος, καθώς εδώ και χρόνια η δημοτική Αρχή δεν είχε ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα στο Βιοτεχνικό Πάρκο, προκειμένου εγκαίρως να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με προχειρότητα τόσα σημαντικά ζητήματα για την πόλη, γιατί τελικά το ταμείο γίνεται μείον. Υπήρξε κακή διαχείριση την οποία καλούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα με fast track διαδικασίες».

Η ιστορία του αποτεφρωτηρίου που έχει περάσει από …40 κύματα!

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει η υπόθεση κατασκευής και λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου στην Πάτρα. Το έργο ήταν ένα από τα πρώτα που έθεσε σε προτεραιότητα η δημοτική Αρχή Πελετίδη, ήδη από την αρχή της προηγούμενης θητείας της, αλλά μέχρι σήμερα όλα βρίσκονται στα… χαρτιά.

Είχε διατυπωθεί de η άποψη πως το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Πάτρα, θα ήταν το πρώτο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτελεί κύρια επιλογή όσων επιθυμούν να αποτεφρωθεί η σορός τους και οι οποίοι έχουν ως μοναδική λύση αυτή της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 έχουν ξεκινήσει οι αποτεφρώσεις σορών στην Ελλάδα, μέσω του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας.