Πε07092020

ΑνανέωσηΤε, 08 Ιουλ 2020 5pm

Πάτρα: To ΔΕΔΔΗΕ κατηγορεί 85χρονη με κινητικά προβλήματα πως έκανε ρευματοκλοπή!

Η καταγγελία γυναίκας, ιδιοκτήτριας σπιτιού στην οδό Πουκεβίλ σοκάρει. Η ίδια με αναφορά της στην εφημερίδα «Κόσμος» μας αναφέρει τον «Γολγοθά» που καλείται να ανέβει! Η γυναίκαι διαμένει εδώ και 15 χρόνια σε διαμέρισμα επί της οδού Πουκεβίλ όταν ξαφνικά και χωρίς να έχει λάβει καμία ειδοποίηση, χωρίς να έχει κάποια ενόχληση εείτε έγγραφη είτε προφορική, της έκοψαν το ρεύμα.

Η γυναίκα έπεσε από τα σύννεφα και επειδή αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ζήτησε από συγγενή της να μεταβεί στα γραφεία της ΔΕΗ για παροχή εξηγήσεων! Η ιδιοκτήτρια ήταν πάντα τυπική στην πληρωμή λογαριασμών.

Ο συγγενής έλαβε την απάντηση από την ΔΕΗ πως στις 21η Ιανουαρίου του έτους 2019 διενεργήθηκε στο εργαστήριο του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Πατρών εργαστηριακός έλεγχος στον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας με στοιχεία, ο οποίος αντικαταστάθηκε με νέο μετρητή, της παροχής της γυναίκας,. Η οποία ηλεκτροδοτεί το ακίνητό της  και καταγράφηκε, πως οι σφραγίδες καλύμματος του μετρητή δεν υπάρχουν, το κάλυμμά του είναι τοποθετημένο ανάποδα και ο δίσκος του φέρει γρατζουνιές και είναι ελαφρώς στρεβλωμένος! Ετσι πιστοποίησαν πως τα συγκεκριμένα ευρήματα συνιστούν περίπτωση ρευματοκλοπής.  Πλην όμως,  όπως ελέγχθηκε ο μετρητής μετρούσε κανονικά, χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα στην λειτουργία του. Μάλιστα η ΔΕΗ της χρέωσε 990 ευρώ για «χαμένη» ενέργεια, καθώς και το διαχειριστικό κόστος το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 425 ευρώ, ήτοι συνολική οφειλή σχεδόν 1500 ευρώ ευρώ. Την  υποχρέωσαν δε, προκειμένου να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος, να προβεί σε ρύθμιση του συγκεκριμένου ποσού και να πληρώσει την πρώτη δόση, διαφορετικά δεν υπήρχε περίπτωση επανασύνδεσης !! Η γυναίκα αναγκάσθηκε να καταβάλει  χρήματα, προκειμένου να γίνει επανασύνδεση, καθώς είναι υπερήλικας και με σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν ήταν  δυνατόν να δαμένει χωρίς ρεύμα, χωρίς φυσικά να δεχτεί την αποδιδόμενη σε εκείνη ρευματοκλοπή.

Είναι εξαιρετικά προσβλητικό και συκοφαντικό να αποδίδεται στην ηλικία των 85 ετών, η υπαίτια διάπραξη ρευματοκλοπής, όταν παράλληλα δεν τηρήθηκε καν κατά τη διενέργεια του ελέγχου η διαδικασία που προβλέπει η  236/17 Aπόφαση ΡΑΕ!

 

Στην προκειμένη περίπτωση, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε μόνο από το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ χωρίς την παρουσία κανενός άλλου στη σχετική διαπίστωση και συνεπώς χωρίς τη δυνατότητα να παρευρίσκεται ένας τεχνικός σύμβουλος έτσι ώστε με τις τεχνικές του γνώσεις να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει τα ευρήματα, όπως η παραπάνω διάταξηε προβλέπει.

 

Ο δικηγόρος της γυναίκας Ακης Βαβαρούτας επισημαίνει: «Είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα ηλικίας 85 ετών που ζει μόνη της,  με κινητικά προβλήματα και με άλλα προβλήματα υγείας, πως λοιπόν είναι δυνατόν να είναι υπαίτια για διάπραξη ρευματοκλοπής, και πως θα μπορούσε να προβει στη πράξη αυτή παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει;;;

 

Η γυναίκα αναγκάστηκε να πληρώσει το ποσό, να κάνει απανσύνδεση, ενώ όταν το συγγενικό της πρόσωπο διαμαρτυρήθηκε για την χωρίς ειδοποίηση διακοπή ρεύματος και ενημέρωση για την ρςυματοκλοπή του είπαν: «α, εδώ τα έχουμε, θα την έψαξαν δεν θα την βρήκαν και τα χαρτιά γύρισαν πίσω»!

 

Είναι χαρακτηριστικό πως στο έγγραφο της ΔΕΗ  αναφέρεται ότι η χρονική περίοδος καταλογισμού μη καταγραφείσας ενέργειας εκτείνεται από τις 6.3.2014 έως 20.11.2018 χωρίς κανένα ενδεικτικό στοιχείο. Δηλαδή, την  κατηγορούν για ρευματοκλοπή, για ένα τυχαίο στην κυριολεξία χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο κατοικούσε και κατοικεί  μόνη της στο σπίτι της, και για κατανάλωση ρεύματος του οποίου όλα αυτά τα χρόνια πληρώνει τα ίδια ποσά περίπου σε κάθε λογαριασμό.

 

Η 85χρονη ζήτησε να να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα και με την έκδοση προσωρινής διαταγής και ειδικότερα να ρυθμιστεί προσωρινά η κατάσταση (κατά τα άρθρα 731 και 732 ΚΠολΔ), προκειμένου να απαγορευθεί στην ΔΕΗ  να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας