Πε06042020

ΑνανέωσηΤε, 03 Ιουν 2020 9pm

Πάτρα: Το σχέδιο συγχώνευσης των δύο ΔΟΥ ξεσηκώνει τους εφοριακούς

Το σχέδιο συγχωνεύσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων για τις εφορίες, έχει ξεσηκώσει τους εφοριακούς υπαλλήλους και επηρεάζει άμεσα την περιοχή της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης Αχαΐας. 

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται ένας νέος γύρος συγχωνεύσεων στις οικονομικές υπηρεσίες της χώρας και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχοντας ως απώτερο στόχο την δημιουργία μιας κεντρικής ΔΟΥ σε κάθε περιοχή που θα έχει δικαστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες. 

Το σχέδιο αυτό για την Πάτρα σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση για την συγχώνευση των δύο βασικών οικονομικών υπηρεσιών της, της Α' ΔΟΥ που έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες ήδη αφού απευθύνεται κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και στην αγορά, με την Γ' ΔΟΥ που φαίνεται ότι θα γίνει ένα σώμα με την πρώτη. 

Είναι ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες του εφοριακού κόσμου και συνδικαλιστικά έχουν ήδη εκφραστεί οι πρώτες αντιδράσεις που φαίνεται ότι θα πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες την μορφή κινητοποιήσεων, εφόσον κάτι δεν αλλάξει και το υπουργείο Οικονομικών συνεχίσει τις αλλαγές του. 

Σύμφωνα με τον σύλλογο των εφοριακών που έχει ταχθεί ανοικτά κατά αυτού του σχεδίου το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί μόνο με μια εφορία.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος των εφοριακών, στην χωρική αρμοδιότητα της Γ΄ΔΟΥ, ανήκουν δύο από τα τέσσερα διαμερίσματα της Πάτρας και το 50% του 4ου διαμερίσματος το οποίο είναι το κέντρο της πόλης.

Επηρεάζει άμεσα και την Αχαΐα το σχέδιο

Το σχέδιο αυτό δεν επηρεάζει όμως μόνο την Πάτρα, αλλά και όλη την Αχαΐα. Ως γνωστόν στη Γ΄ΔΟΥ Πατρών ανήκουν, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με πέντε Δημοτικές ενότητες και πληθυσμό 25.916 κατοίκους και ο Δήμος Ερυμάνθου, με πέντε Δημοτικές ενότητες και πληθυσμό 8.877 κατοίκους (110.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος).

Στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και σημαντικά Νομικά Πρόσωπα όπως, ο Δήμος Πατρέων, το Λιμάνι Πάτρας, η Βιομηχανική Περιοχή Πατρών με δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και ορισμένες με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, το Βιοτεχνικό Πάρκο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κ.ά.

Επίσης, τα Δικαστήρια, η πλειονότητα των δικηγόρων και συμβολαιογράφων, οι Ενώσεις Αγροτικών Συν/σμών Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, με την πλειονότητα των αγροτών της Αχαΐας κ.ά.

Όλες αυτές οι αρμοδιότητες θα πρέπει λοιπόν εφόσον το σχέδιο του υπουργείου προχωρήσει να ενοποιηθούν με αυτές της Α' ΔΟΥ που ήδη έχει αρκετές ευθύνες διαφορετικής μορφής που έχουν να κάνουν με τους ελέγχους, τις κατασχέσεις και την τακτοποίηση των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο ταμείο.

Κλειστές οι ΔΟΥ σήμερα

Ο σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Νομών Αχαΐας – Ηλείας – Κεφαλληνίας & Ζακύνθου πραγματοποίησε την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, Πλατεία Γεωργίου Α’ αριθμ. 25 – Πάτρα.

Oι υπηρεσίες που βρίσκονται εντός της πόλης των Πατρών, λειτούργησαν έως την 09:00 π.μ., ενώ οι Υπηρεσίες εκτός Πατρών δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, σύμφωνα με τον Ν. 1264/1982.

Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν την ημέρα της συνέλευσης, παρατείνονται σύμφωνα με την αριθ. 1026510/1658/370/Α0014 ΠΟΛ.1101/19.03.2002 (Β’524) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.