Δε06012020

ΑνανέωσηΚυ, 31 Μαϊ 2020 7pm

ΕΑΠ: Υποβαθμίζεται η Πάτρα ως έδρα

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στο πλαίσιο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι συναντήσεις που γίνονται μία φορά το μήνα για κάθε θεματική ενότητα, πλέον αλλάζουν τόπο, κάτι που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους σπουδαστές οι οποίοι πέρα από το να πληρώνουν τα δίδακτρά τους, είναι αναγκασμένοι να βγάζουν χρήματα από την τσέπη τους για τα έξοδα μεταφοράς τους. Βλέπετε, πρόβλεψη για το φοιτητικό πάσο, όπως γινόταν παλιότερα, δεν υπάρχει.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες συναντήσεις γίνονταν στην Πάτρα, σε διάφορους χώρους που έχει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αλλά και στην έδρα του, στο κτιριακό συγκρότημα που υπάρχει στην Περιβόλα και για το οποίο έχουν δαπανηθεί ήδη αρκετά χρήματα. Στην Περιβόλα, άλλωστε, διεξάγονταν και οι τελικές εξετάσεις που δίνονται σε κάθε θεματική ενότητα στο τέλος της χρονιάς.

Πλέον, με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, για κάθε κύκλο σπουδών οι τόποι συνάντησης αυτοί αλλάζουν, με πολλές από τις συναντήσεις και τις τελικές εξετάσεις να γίνονται στην Αθήνα, με τους σπουδαστές να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες, προκειμένου να πάρουν κάποια στιγμή το πτυχίο τους.

Οι αλλαγές αυτές θέτουν σε καθεστώς αμφιβολίας - σύμφωνα πάντα με τους σπουδαστές - την έδρα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που είναι η Πάτρα, τη στιγμή που όπως λένε μία από τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους ήταν το γεγονός ότι η "καρδιά" του ΕΑΠ ήταν η αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ένα ακόμα θέμα που έχει φέρει σε αναστάτωση τους σπουδαστές έχει να κάνει με τα βιβλία. Στις περισσότερες θεματικές ενότητες οι φοιτητές δεν έχουν λάβει ακόμα τα βιβλία που τους παραχωρούνται, ενώ έχουμε ήδη φτάσει στον Οκτώβριο και μέσα στο Νοέμβριο καλούνται να φτιάξουν την πρώτη τους εργασία.

Κι αυτό ενώ ήδη έχουν προπληρώσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την καθεμία θεματική ενότητα που έχουν δηλώσει. Οι σπουδαστές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μιλούν για υποβάθμιση των σπουδών τους, καθώς οι υπηρεσίες που τους προσφέρονται είναι ολοένα και λιγότερες, ενώ οι απαιτήσεις του ιδρύματος παραμένουν ως έχει.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση, απευθυνόμενοι στον νέο πρόεδρο του ιδρύματος και στο Δ.Σ. του ΕΑΠ, οι σπουδαστές αφήνουν ανοικτό το "παραθυράκι" για να καταφύγουν σε νομικά μέσα, ενώ τον καλούν να προβεί "στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε καταρχήν να μπορέσουμε να δώσουμε στην Πάτρα τις τελικές εξετάσεις και αφετέρου να παρακολουθήσουμε δια ζώσης τις ΟΣΣ στην αχαϊκή πρωτεύουσα".