Σα08082020

ΑνανέωσηΠα, 07 Αυγ 2020 10am

Συνεχίζεται η κόντρα Κικίλια – Πολάκη για την καρδιοχειρουργική της Πάτρας

«Θράσος» καταλογίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλου Πολάκη με αφορμή τον θάνατο 52χρονης καθηγήτριας κατά την μεταφορά της με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ο κ. Πολάκης σε ανάρτηση του έθεσε το ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο.

Η 52χρονη καθηγήτρια πανεπιστημίου έχασε τις αισθήσεις της στη διάρκεια επίσκεψής της στην αρχαία Ολυμπία και άφησε την τελευταία της πνοή την ώρα που μεταφερόταν στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

«Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης μετά από τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Υγείας, θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν σήμερα συγγνώμη, παριστάνουν τους σχολιαστές για τον τρόπο διακομιδής» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας:

«Γνωρίζουν όμως ότι:

 • Οι αεροδιακομιδές γίνονται όταν έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι πιθανοί τρόποι διακομιδής.

 • Δευτερογενείς αεροδιακομιδές δεν πραγματοποιούνται μεταξύ χερσαίων περιοχών.

 • Αν και γιατρός, ο κ. Πολάκης αγνοεί σκοπίμως τόσο το συνολικό χρόνο εκτέλεσης της αεροδιακομιδής, όσο και την επιβάρυνση στην κατάσταση του ασθενούς από τις συνθήκες».

Σε ό,τι αφορά την «πολυδιαφημιζόμενη από τον κ. Τσίπρα βάση στο Άκτιο» ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι «αυτή εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας. Δυστυχώς περισσεύει το θράσος τους και λείπει η ντροπή».

δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τον Παύλο Πολάκη ο οποίος έγραψε:

«Προσοχή-Προσοχή! Μου απάντησε ο κύριος Κικίλιας στο ερώτημα που έθεσα χθες για το θάνατο της καθηγήτριας κατά τη διακομιδή της προς Γιάννενα από Πύργο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο του Ακτίου!

»Λοιπόν, χθες προσπάθησα να είμαι ευγενικός σήμερα λόγω του θράσους και της ΑΓΝΟΙΑΣ που επιδεικνύει ο κύριος Κικίλιας ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ....

 • Επειδή λοιπόν κύριε Κικίλια εγώ είμαι ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΟΣ με το αντικείμενο της επείγουσας Ιατρικής και έχω σώσει εκατοντάδες ανθρώπους στη ζωή μου

 • Επειδή ως υπουργός ενδιαφερόμουν σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ για τέτοια προβλήματα και πάντα ΕΔΙΝΑ ΛΥΣΕΙΣ (γιατί ΞΕΡΩ την ουσία του θέματος και όχι μόνο τη διαδικασία) ,όταν η ολιγωρία ,η ανεπάρκεια ή η γραφειοκρατία μπέρδευε τα πράγματα

»ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 1. Όταν έχεις ένα περιστατικό με τέτοια βαριά διάγνωση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην υποδομή υγείας που έχει μεταφερθεί ,ψάχνεις και βρίσκεις το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ προς τον υγειονομικό σχηματισμό που μπορεί να το αντιμετωπίσει. Κανείς δηλαδή Scoop and Run και όχι stay and play ,αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

 2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συντομότερος τρόπος ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ, το οποίο έμαθα πως δεν ήταν σε άλλο περιστατικό για να υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση. (Θα πήγαινε το ελικόπτερο από το Άκτιο στην Ανδραβίδα και σε αυτό το χρόνο θα είχε μεταφερθεί το περιστατικό από τον Πύργο εκεί)

 3. Σε ποιο βιβλίο Ιατρικής ή σε ποιο νόμο γράφεται πως οι δευτερογενείς διακομιδές ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ;;; Τόση ασχετοσύνη πια;;;; Πόσα περιστατικά έχουν μεταφερθεί τα τελευταία μόνο καλοκαίρια από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής προς νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που επιχειρεί εκεί τα Παρασκευοσαββατοκύριακα του καλοκαιριού;; Πόσα περιστατικά από την ηπειρωτική Ελλάδα έχουν μεταφερθεί με εναέρια μέσα λόγω του επείγοντος της κατάστασης από νοσοκομεία της περιοχής προς νοσοκομεία των Αθηνών ;;; Ζητήστε από το ΕΚΑΒ να σας δώσει ονομαστικό κατάλογο !!

 4. Να σας ενημερώσω επίσης ότι το ελικόπτερο δεν πετάει στα 15.000 πόδια για να υπάρχουν αιμοδυναμικά προβλήματα στο συγκεκριμένο περιστατικό από τις μεταβολές των πιέσεων κατά την πτήση, άλλα πολύ χαμηλότερα. Τέλος η ώρα θανάτου της ασθενούς αναφέρεται πως ήταν 6.30 το απόγευμα στο ύψος της Άρτας έχοντας ξεκινήσει από τον Πύργο!
  ΔΗΛΑΔΗ υπήρχε άφθονος χρόνος με το ΦΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ για να μεταφερθεί η ασθενής !!!!! (Εκτός αν στην Αριστοτέλους πλέον νυχτώνει Οκτώβρη μήνα από τις τρεις το μεσημέρι....).

 5. Για δε το πρόβλημα της ουσιαστικά θωρακοχειρουργικής και δευτερευόντως καρδιοχειρουργικής πανεπιστημιακής κλινικής στην Πάτρα που μετά την αποχώρηση του προηγούμενου διευθυντή που ήρθε καθηγητής στο Αττικό, σταμάτησε να εφημερεύει για έκτακτα Καρδιοχειρουργικα, ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ και τις αντιστάσεις και ανεπάρκειες του τοπικού κυκλώματος που δεν θέλει να λειτουργήσει εκεί η Κλινική. Για να μην τα λέω εγώ σας ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ και ελπίζω να το ολοκληρώσετε.

 6. ΤΕΛΟΣ μήπως να ρωτήσετε αυτούς που σας συμβουλεύουν και γράψατε όλα αυτά τα απαράδεκτα και αβάσιμα (ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ) γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού επιλέχθηκε οδική μεταφορά ,η ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ του ΕΚΑΒ της περιοχής που είχε μέσα ειδικευμένο γιατρό, αλλά επιλέχθηκε απλό ασθενοφόρο με συνοδό μη ειδικό γιατρό;;

ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΩΡΑΣ και επαναλαμβάνω εμπλουτίζοντας παλαιότερη συμβουλή μου για διάβασμα-διάβασμα -διάβασμα και ενημέρωση-ενημέρωση-ενημέρωση για τις δυνατότητες του συστήματος επείγουσας μεταφοράς που σας παραδώσαμε».