Τε02192020

ΑνανέωσηΤρ, 18 Φεβ 2020 9pm

Ξεσηκωμός στον Πύργο για τον αυτοκινητόδρομο - Απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις αν μπλοκάρουν οι διαδικασίες!

Ξεσηκωμός στην Ηλεία για τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου και το ενδεχόμενο να  μπλοκάρουν και πάλι οι διαδικασίες για την κατασκευή του. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου σύσσωμο το Σώμα, απλοί δημότες, όπως και πολλοί εκπρόσωποι φορέων αλλά και συλλόγων, εξέφρασαν την ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα, ικανά να κινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο!

Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο με αποφασιστικότητα κάνει σαφές ότι αν παραστεί ανάγκη, θα προβούν ακόμα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ο νέος δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, με έντονο ύφος κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην αποδεχθεί περίπλοκες όπως χαρακτηριστικά τόνισε διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το έργο, αλλά να τηρήσει την δέσμευση που έδωσε στους πολίτες του Πύργου κατά την τελευταία του επίσκεψη. Πρόσθεσε επίσης μεταξύ άλλων ότι «... αποτελεί ευθύνη του Πρωθυπουργού και πιστεύω στην ευαισθησία του και τον ρεαλισμό του για να μην δεχτεί προτάσεις ιδιωτών για νέα αναβολή. Η κάθε Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους για να μην γίνει το έργο. Η Πάτρα δεν ήθελε ποτέ αυτό το έργο. Μια με την νότια χάραξη μια με το Περιφερειακό Συμβούλιο και τώρα αναζητείται νέο μοντέλο.

Aς μην ξεχνάμε ότι το υπάρχον σχέδιο έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν αυτό αλλάξει οι εργολάβοι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις 20 εκατ. ευρώ. Ας μην ξεχνάμε πως για τις 3 εργολαβίες που υπάρχει πρόβλημα υπάρχουν αναντικατάστατες που έχουν δηλώσει πως θα παραδώσουν τα τμήματα με την ίδια έκπτωση και 6 μήνες νωρίτερα. Γι` αυτό πρέπει όλοι μαζί να συγκρουστούμε για το έργο δυνατά και ολομέτωπα. Αν αλλάξει η ρότα δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε σε 10 χρόνια! Μας το χρωστάει η Πατρίδα αυτό το έργο αφού μας πήραν χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη που δόθηκαν σε έργα σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό τον αγώνα θα καταγραφούν παρόντες και απόντες, το ποτήρι ξεχείλισε και απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις και όχι προφάσεις. Καλούνται οι βουλευτές και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να πάρουν θέση. Τα κέντρα εξουσίας φοβούνται πάντα το λαό. Ο αγώνας που ξεκινά είναι δυναμικός και θα ακολουθήσουν κι άλλα δημοτικά συμβούλια. Δεν γίνεται να πηγαίνουν τα πίσω μπρός και τα μπρός πίσω! Ας αποφασίσουμε εμείς για τον τόπο μας. Είναι ένα προσκλητήριο ζωής και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί ο δρόμος και δεν μας ενδιαφέρει ποια Κυβέρνηση είναι ή δεν είναι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο δρόμος πρέπει να προχωρήσει το γρηγόροτερο δυνατό, με τον Κώστα Νικολούτσο, να χαρακτηρίζει εγκληματική την απόφαση για κατάτμηση του έργου, τονίζοντας ότι στο πλάνο του έργου πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και η Ολυμπία. Ακολούθως ο Στάθης Καννής, σύγκρινε τον Πύργο, με άλλες πόλεις που συνδέονται με σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, αναφέροντας ότι δεν μπορούμε πλέον να τις συναγωνιστούμε, ενώ ο Αντώνης Καράμπελας τόνισε ότι μια νέα διαδικασία θα πυροδοτήσει κύμα προσφυγών, γεγονός που θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα ακόμα και στην χρηματοδότησης του έργου. Με τη σειρά του ο Γιάννης Αργυρόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι ύστερα από πολλά χρόνια δημιουργείται επιτέλους ένα κίνημα, με τον Πύργο να ξαναγίνεται πραγματική πρωτεύουσα Νομού. Την ανάγκη να γίνει το έργο ως έχει, τόνισε στη συνέχεια στην ομιλία του ο Λαμπης Αριστειδόπουλος, αφού όπως υπογράμμισε αν υπάρξει επαναδημοπράτηση, αυτό θα σημαίνει ταυτόχρονα και νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση. Από την πλευρά του ο Χρήστος Γιάνναρος αναφέρθηκε στην αδυναμία του κράτους να αναλαμβάνει την υλοποίηση τέτοιων έργων, αφού αν αυτό ίσχυε δεν θα είχε την ανάγκη των εργολάβων, ούτε την ύπαρξη των διοδίων.