Πε07162020

ΑνανέωσηΠε, 16 Ιουλ 2020 12pm

Το «409» και η αναζήτηση ιδιοκτήτη

Το κτίριο του 409 αποτελεί μία πιο περίπλοκη υπόθεση καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα, δεν ήταν γνωστός ο ιδιοκτήτης του. Είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή το υπουργείο Υγείας; Ωστόσο αυτό είναι κάτι που μπορούν τα εμπλεκόμενα υπουργεία να το διευθετήσουν. Αλλωστε δεν είναι αυτό που εμποδίζει την αξιοποίησή του.

Πρέπει οι τοπικοί φορείς να καταλήξουν στο πλαίσιο της χρήσης του και ακολούθως να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Βέβαια η κατάσταση του κτιρίου είναι πάρα πολύ άσχημη κι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στην κατάθεση προτάσεων αξιοποίησης. Οπως μας έλεγε ο κ. Κωστακιώτης, το κόστος της επισκευής του είναι αρκετά υψηλό και επομένως ασύμφορο. Αυτός ήταν και ο λόγος που η 6η Υγειονομική Περιφέρεια εγκατάλειψε την ιδέα στέγασης στο χώρο αυτό, ενός πολυϊατρείου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι δεν καρποφόρησε και η πρόταση που υπήρξε από ιδιώτη για την ανάπτυξη ιδιωτικής κλινικής. Κι αυτό διότι μία τέτοια προοπτική φέρονταν να έρχεται σε αντίθεση με τους όρους του διαθέτη του κτιρίου.

Στο θέμα είχε παρέμβει και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, ο οποίος με επιστολή του είχε προτείνει: «Ως δωρεά του Βασίλη Μαραγκόπουλου, από κτιριακής πλευράς, αποτελεί νομίζω ιδανικό χώρο για δημιουργία στην Πάτρα, ενός Δημόσιου (του ΕΣΥ) Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Νοσοκομειακής μονάδας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας».

Η ουσία είναι ότι και το κτίριο αυτό παραμένει ανεκμετάλλευτο κι όσο φυσικά περνούν τα χρόνια τόσο οι φθορές είναι πιο έντονες και το κόστος ανακατασκευής του αυξάνεται.

Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται συνεννόηση των τοπικών φορέων ώστε άμεσα να προχωρήσει ο σχεδιασμός της αξιοποίησής του.