Πε07162020

ΑνανέωσηΠε, 16 Ιουλ 2020 12pm

Δυτική Αχαΐα: Στάλα, στάλα βγαίνει το νερό από τις βρύσες

Το νερό νεράκι λένε οι κάτοικοι στα χωριά και στους παραθεριστικούς οικισμούς της Δυτικής Αχαΐας, με τα νοικοκυριά και τα σπίτια να μένουν για ώρες χωρίς ύδρευση. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κάτοικοι των χωριών, αλλά και παραθεριστές που αυτές τις μέρες του Αυγούστου, έχουν πάει για διακοπές στα μέρη της Δυτικής Αχαΐας, το πρόβλημα με το νερό είναι έντονο και αποτελεί θέμα, δυσκολεύοντας την ζωή τους, μέσα στον καύσωνα. 

Τις περισσότερες νύχτες της εβδομάδας το νερό στο σύνολο σχεδόν των περιοχών και των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, χαμηλώνει. Υπάρχουν όμως και αρκετές ώρες της ημέρας που σταματάει εντελώς και οι βρύσες δεν βγάζουν καθόλου. 

Ειδικότερα, τα Σαββατοκύριακα, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο. Στα Νιφορέικα και στο Καλαμάκι, δύο από μέρη της Δυτικής Αχαΐας που αυτές τις μέρες, έχουν αρκετούς παραθεριστές και τουρίστες στα ξενοδοχεία που λειτουργούν εκεί, υπάρχουν στιγμές που τα Σαββατοκύριακα δεν βγάζουν νερό ούτε τα καζανάκια από τις τουαλέτες. 

Ίδιο σκηνικό συμβαίνει και τις υπόλοιπες μέρες, σε άλλες περιοχές του Δήμου. Ο Δήμος, μη έχοντας άλλη λύση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ύδρευσης, έχει ξεκινήσει να... μοιράζει περιοδικά το νερό, στα χωριά και στα μέρη της περιοχής. Έτσι την μία μέρα έχει νερό το ένα χωριό και την άλλη δεν έχει. 

Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές είναι αναγκασμένοι να βάζουν μπρος τις γεωτρήσεις που έχουν οι περισσότεροι στα οικόπεδα τους, προκειμένου να κάνουν ένα μπάνιο ή να έχουν νερό για να μαγειρέψουν. Διαφορετικά προμηθεύονται κιβώτια με μπουκάλες νερού από το λιανικό εμπόριο, ξέροντας ότι θα τις χρειαστούν. 

Το όλο θέμα δεν είναι φυσικά τωρινό. Έχει προκύψει μετά τις τεράστιες οφειλές που έχει η ΔΕΥΑ Δυμαίων προς την ΔΕΗ, έχοντας προχωρήσει σε δόσεις για να ξεχρεώσει το χρέος της.

Είναι ένα ζήτημα που θα χρειαστεί να λύσει η νέα δημοτική αρχή του Σπύρου Μυλωνά αφού αυτή του Χρήστου Νικολάου από ένα σημείο και μετά έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά. 

Για την ώρα, πάντως, υποφέρουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές της περιοχής, καθώς το νερό για αυτούς έχει γίνει πολυτέλεια...