Δε07132020

ΑνανέωσηΠε, 09 Ιουλ 2020 2pm

"Οχι" στην κατάργηση της Νομικής λέει η Πάτρα

Οι δικηγόροι της Πάτρας στηρίζουν σθεναρά τη διεκδίκηση της Νομικής Σχολής και εναντιώνονται στην απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργησή της. Ο Δικηγορικός Σύλλογος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη φορέων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την συμμετοχή πολιτών για τον συντονισμό ενεργειών.

Η πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, αναφέρθηκε στην ιστορία διεκδίκησης της νομικής από την δεκαετία του '60, λέγοντας παράλληλα ότι είναι αδιανόητο αλλά πανεπιστήμια να παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο του ΑΕΙ Πάτρας. "Δεν συγχωρώ την παρέμβαση του υπουργείου και την απόφαση να καταργήσει τη Νομική χωρίς καμία συζήτηση πριν", τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρα ςυπογράμμισε: "Eγινε ένα ιστορικό βήμα με την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα και θα είναι ιστορικό λάθος αν προχωρήσει η κατάργηση της. Έχει γίνει πολιτικό λάθος". Σχετικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέρ της σχολής,  ζήτησε να συσταθεί διευρυμένη επιτροπή για διάλογο με την κυβέρνηση "για να την πείσουμε να μην προχωρήσει στην κατάργηση".

Μετά από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η νέα Υπουργός Παιδείας, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αποφάσισε την κατάργησή της. Αποφάσισε το πιο ανελαστικό μέτρο, χωρίς καμία συζήτηση και απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα μεγάλο πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας", αναφέρει σε απόφασή του ο δικηγορικός σύλλογος.

Ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος με απόφασή του αναφέρει: «Μετά από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η νέα Υπουργός Παιδείας, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αποφάσισε την κατάργησή της. Αποφάσισε το πιο ανελαστικό μέτρο, χωρίς καμία συζήτηση και απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα μεγάλο πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας».

Μιλώντας στη σύσκεψη η Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, χαρακτήρισε αδιανόητη την παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΑΕΙ Πάτρας, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία προηγουμένη ενημέρωση, εκ μέρους της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας προς τις Πρυτανικές για την πρόθεση κατάργησης της Νομικής. Η κυρία Κυριαζοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της διεκδίκησης της Νομικής Σχολής από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η οποία ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Από την πλευρά της η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Αχαΐας Αλέξη Τσίπρα, και τόνισε ότι με την απόφαση κατάργησης της Νομικής Σχολής παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μάλιστα, η κυρία Αναγνωστοπούλου, ανέφερε πως με την αναγκαιότητα λειτουργίας Νομικής στην Πάτρα είχε συμφωνήσει και ο πρώην πρύτανης και βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος χαρακτήρισε ως ιστορικό και πολιτικό λάθος την κατάργηση της Νομικής, ενώ μετέφερε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη σύσταση μιας επιτροπής διαλόγου για το θέμα με το Υπουργείο Παιδείας.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, τόνισε την αντίθεσή της στην απόφαση της Υπουργού και ενημέρωσε πως το θέμα θα συζητηθεί την Παρασκευή σε συνεδρίαση του Σώματος. Από τη σύσκεψη απουσίαζαν οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ, από τους οποίους ήδη ο Ιάσονας Φωτήλας και η Χριστίνα Αλεξοπούλου, έχουν ταχθεί με δημόσιες δηλώσεις τους, υπέρ της κατάργησης της Νομικής Σχολής των Πατρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πήρε σαφή θέση για την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Μαζαράκης, όταν μίλησε.  "Το ερώτημα είναι αν έχει ανάγκη νομική σχολή η Ελλάδα;  Οχι η Πάτρα. Αυτό είναι το σωστό ερώτημα. Δεν θέλω να τοποθετηθώ αν είμαι υπέρ ή κατά", είπε. Η άποψη που εξέφρασε, προκάλεσε την αντίδραση της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνας Κυριαζοπούλου.