Πε07092020

ΑνανέωσηΤε, 08 Ιουλ 2020 5pm

Το "ντου" από κλιμάκιο της ΑΑΔΕ σε καρναβαλικό στέκι - Τι βρήκαν και τι εξετάζουν

Απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 7 Μαρτίου, το κλιμάκιο των εφοριακών πλησιάζει το χώρο όπου έχει εγκατασταθεί πλήρωμα του Πατρινού Καρναβαλιού, προκειμένου να προχωρήσει σε έλεγχο και διασταύρωση παραστατικών στοιχείων.
 
Αποδείξεων δηλαδή για την προμήθεια και πώληση των στολών και για τις δύο καρναβαλικές παρελάσεις.
Ο δρόμος, σε κεντρικό σημείο της Πάτρας, έχει σχεδόν κλείσει καθώς κάποιες εκατοντάδες άτομα είναι στην αναμονή για να παραλάβουν τις καρναβαλικές ενδυμασίες. Στο κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, τρία άτομα εφοριακοί από το πρ. ΣΔΟΕ της Πάτρας, επικρατεί προβληματισμός για την είσοδο στο στέκι που μοιάζει με γκέτο και υπάρχει η σκέψη για αίτημα συνδρομής της Αστυνομίας στον έλεγχο.
 
Τελικά ο προγραμματισμός δεν αλλάζει, προκειμένου να μη χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, το κλιμάκιο μπαίνει και αναζητά τον υπεύθυνο του πληρώματος. Για αρκετή ώρα δεν εμφανίζεται κανείς, με τη δικαιολογία ότι οι υπεύθυνοι απουσιάζουν.
 
Τελικά εμφανίζεται άτομο, το οποίο δηλώνει ως νομικός και φορολογικός υπεύθυνος του πληρώματος. Από την πρώτη διασταύρωση των στοιχείων προκύπτει ότι ο «υπεύθυνος» είναι οφειλέτης του κράτους, δεν μπορεί δηλαδή να προβεί σε νόμιμες συναλλαγές με τρίτους. Το κλιμάκιο ζητά στοιχεία από τις προμήθειες των υφασμάτων και τους επαγγελματίες που ανέλαβαν να ράψουν τις στολές.
 
Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η εταιρεία, η οποία φαίνεται να έχει προμηθεύσει τα υφάσματα, είναι μια... σφραγίδα. Μια επιχείρηση φάντασμα η οποία δεν υφίσταται επι της ουσίας. Οπως και οι ράφτες! Το συγκεκριμένο πλήρωμα είναι από τα πολυπληθέστερα του Πατρινού Καρναβαλιού και το εκτιμώμενο, αφορολόγητο, κέρδος υπολογίζεται- σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς- στο ελάχιστο ποσό των 140 χιλ. ευρώ.
 
Από τα οποία η φοροκλοπή, μέσω της εμφάνισης παραστατικών στοιχείων που παραπέμπουν σε επιχειρήσεις με ανύπαρκτη παραγωγική και άλλη δραστηριότητα, εκτιμάται στα 30.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μόνο μία από τις υποθέσεις που διερευνά η ΑΑΔΕ, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις ελέγχων είναι αδύνατο να εντοπιστούν άτομα με τα οποία έγιναν οι δοσοληψίες (προμήθειες υλικών, στολές).
 
Είναι προφανές ότι η μετατροπή για χρόνια του Πατρινού Καρναβαλιού σε ένα είδος φορολογικού παραδείσου, προσελκύει παράνομες δραστηριότητες. Πίσω από τους πανηγυρισμούς για ένα Καρναβάλι με διεθνή πλέον ακτινοβολία και ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών, κρύβεται δηλαδή η άλλη όψη του νομίσματος.
 
Αυτή του εύκολου πλουτισμού. Σε βάρος βέβαια της πόλης και της πλειοψηφίας των Πατρινών. Ανεξάρτητα αν στην περίπτωση των (νεαρών) μελών των πληρωμάτων υπάρχει η συναίνεσή τους ή η αδιαφορία τους για τη διάσταση αυτή.