Πα02282020

ΑνανέωσηΔε, 02 Μαρ 2020 12am

Πάτρα: Αντί καρναβαλικών εκδηλώσεων...«βόλτα» και πάρτι - Ίσως και «άτυπη παρέλαση»!

Μπορεί ο Δήμος Πατρέων να αποφάσισε να ματαιώσει τις επίσημες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όμως τα μέλη των πληρωμάτων δεν φαίνεται να το βάζουν κάτω. Χθες το απόγευμα, ο κυρίως πυρήνας των πληρωμάτων συναντήθηκε στον χώρο του ΑΣΟ, εκεί όπου κατασκευάζουν τα άρματά τους. Εκεί έπεσε η ιδέα από κάποια από τα λεγόμενα «κλασικά πληρώματα» (δεν μιλάμε για τα υπεράριθμα) να κάνουν τη δική τους παρέλαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που τέθηκε περιλαμβάνει το να βγουν δύο ή τρία πληρώματα κάθε φορά από διαφορετικά σημεία της πόλης και όλα μαζί να καταλήξουν στην πλατεία Γεωργίου, όπου και θα στήσουν ένα πάρτι, «όπως αυτά μόνο γνωρίζουν».

Κάποιοι αποφάσισαν πως στην άτυπη αυτή παρέλαση θα φορέσουν τις στολές που έχουν ετοιμάσει για το Πατρινό Καρναβάλι 2020, άλλοι πάλι αποφάσισαν να ντυθούν διαφορετικά και να κρατήσουν τις φετινές στολές τους για το επόμενο Καρναβάλι.

Η αρχική σκέψη είναι να παρελάσουν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, όμως αυτό θα καθοριστεί κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι, οπότε και θα λάβουν οριστικές αποφάσεις για το πώς και πόσοι θα συμμετάσχουν.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα πρόκειται για μια ποδαράτη παρέλαση για την οποία μάλιστα αναμένεται να ενημερωθεί και η Τροχαία Πατρών. Και όταν λέμε παρέλαση, εννοούμε μία «βόλτα» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και όχι την κλασική παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Αυτό που είναι σίγουρο πάντως, είναι πως δεν θα δούμε στους δρόμους της Πάτρας τα άρματα των πληρωμάτων, τα οποία αποφασίστηκε να μη βγουν από τον χώρο του ΑΣΟ.

Σημειώνεται πως μέχρι χθες τα πληρώματα συνέχιζαν να δίνουν στολές στα μέλη τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για αυτά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μιλάμε για μεγάλη οικονομική καταστροφή. Και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ματαιώνονται τα πάρτι των πληρωμάτων. Οπως μας είπαν, πρόκειται για ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για εκδηλώσεις των πληρωμάτων και συνεχίζουν κανονικά χωρίς να τις ματαιώνουν.

Αλλωστε, όπως μας τόνισαν, δεν πρόκειται να κάνουν επανάσταση όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του κόσμου, αλλά δεν γίνεται αυτό το πράγμα που βράζει μέσα τους, αυτό το καρναβαλικό μικρόβιο να καταλαγιάσει τόσο εύκολα.

Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ

Οπως είναι γνωστό, χθες δημοσιοποιήθηκε η ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία όσοι δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως δύο ετών.

Ρωτήσαμε εκπροσώπους πληρωμάτων για το αν φοβούνται αυτό το ενδεχόμενο και όπως μας είπαν, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς οι ίδιοι δεν είναι φορείς, αλλά απλοί ιδιώτες που αποφάσισαν να ντυθούν και να βγουν στους δρόμους, χωρίς λάβαρα, χωρίς άρματα.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Πάντως, από χθες το απόγευμα στο facebook έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα με ονομασία «Καρναβαλικός ξεσηκωμός - Ολοι στους δρόμους», οι διαχειριστές της οποίας διοργανώνουν αντίστοιχο event, δίνοντας ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Γεωργίου.

Παράλληλα, όπως έχει γίνει γνωστό, πολυπληθές πλήρωμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που μετρά περίπου 6.000-7.000 συμμετέχοντες έχει δηλώσει πως θα παρελάσει κανονικά ό,τι και να γίνει...

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Να μην επιτρέψουμε σε μία έκτακτη κατάσταση να μετατραπεί σε θηλιά οικονομικής ασφυξίας»

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, (με κοινοποίηση προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία) έστειλε σήμερα, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ζητώντας τη λήψη μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας που υφίστανται σοβαρό οικονομικό πλήγμα λόγω της ακύρωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο Περιφερειάρχης, στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η Kυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει, μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης να μετατραπεί σε «θηλιά» οικονομικής ασφυξίας σε μία περιοχή που επί πολλά χρόνια μαστίζεται από υψηλή ανεργία και παραγωγική υποβάθμιση, ενώ τονίζει πως η αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αν και αναγκαία στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων δράσης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού Covid 2019, επιφέρει ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα στην τοπική οικονομία, καθώς στην Πάτρα διοργανώνεται το μεγαλύτερο ελληνικό καρναβάλι με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Στην επιστολή, ο κ. Φαρμάκης περιλαμβάνει τα δέκα μέτρα που επεξεργάστηκε και προτείνει η Περιφερειακή Αρχή και τα οποία είναι τα εξής:

1.Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.

2.Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

3.Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.

4.Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑΑ

5.Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

6.Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

7.Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.

8.Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:

• Εμπορικές Επιχειρήσεις

• Επιχειρήσεις Εστίασης

• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις

• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

• Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης

•  Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.

9.Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:

• Εμπορικές Επιχειρήσεις

• Επιχειρήσεις Εστίασης

• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις

• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών

• Επιχειρήσεις ενημέρωσης και διαφήμισης

• Λοιπές Επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του Καρναβαλιού.

10.Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ' εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου - Καραβάνια προσφύγων στα σύνορα

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Το τελωνείο έκλεισε λίγο μετά τις 11 και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει ξανά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα radioevros.gr, σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου, είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.
 

Νέες συλλήψεις μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας. Κρατείται και 66χρονος οδηγός φορτηγού

Στη σύλληψη επτά αλλοδαπών και του 66χρονου ημεδαπού διακινητή τους προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου οχημάτων του νότιου λιμένα Πατρών, διαπιστώθηκε ότι ο 66χρονος, ως οδηγός Φ/Γ οχήματος το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, μετέφερε επιμελώς κρυμμένους σε αυτοσχέδια διαμορφωμένη κρύπτη εντός του επικαθήμενου οχήματος, τους ανωτέρω αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το ανωτέρω Φ/Γ όχημα, μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας και μια συσκευή tablet.

Επίσης, στη σύλληψη μιας 36χρονης αλλοδαπής, προέβησαν απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών πριν τον απόπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, με σκοπό την παράνομη έξοδό της από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Η πόλη και ο Δήμος οφείλουν να διαχειριστούν το «Μη Καρναβάλι»

Με νηφαλιότητα οφείλει η Πάτρα να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, μετά τη δυσάρεστη εξέλιξη της ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη. Το πλήγμα είναι τεράστιο, οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, τουριστικά. Οι οδηγίες του Υπουργείου είναι, όμως, σαφείς και η υγεία, ως το υπέρτατο αγαθό, αποτελεί προτεραιότητα για την κοινωνία μας.

Ο προβληματισμός που προκύπτει είναι το πώς η πόλη και η Δημοτική Αρχή θα διαχειριστούν το «μη Καρναβάλι» του 2020. Και εξηγούμαστε: Επισκεψιμότητα στην Πάτρα θα υπάρξει, καρναβαλικές δραστηριότητες, δράσεις και εκδηλώσεις ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα διοργανωθούν στην πόλη, κόσμος θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το τριήμερο. Θα λειτουργήσει, άραγε, ο μηχανισμός του Δήμου Πατρέων και θα υπάρξει συντονισμός όλων των απαραίτητων υπηρεσιών και φορέων, ώστε η διαχείριση της πρωτόγνωρης κατάστασης να γίνει οργανωμένα, εύρυθμα και αποτελεσματικά;

Το «σπιράλ», ως υπεύθυνη δημοτική κίνηση, ζήτησε την Πέμπτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης του Καρναβαλιού μας, έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και έγινε το ίδιο απόγευμα, παρά τον αρχικό δισταγμό του Προέδρου του σώματος. Παράλληλα, βέβαια, και υποτιμώντας ξανά το ανώτατο όργανο της πόλης, ο Δήμαρχος Πατρέων, κ. Πελετίδης, έκανε δηλώσεις περί Καλοκαιρινού Καρναβαλιού, χωρίς προετοιμασία, τεκμηρίωση και προ-ενημέρωση κανενός. Η αναφορά, εξάλλου, έγινε εκ του πονηρού, καθώς κάποιας μορφής καλοκαιρινό καρναβάλι ο Δήμος έχει συμβατική υποχρέωση να διοργανώσει στα πλαίσια σχετικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, έθεσε επίμονα  στη Δημοτική Αρχή τέσσερα ξεκάθαρα ερωτήματα, τα οποία έμειναν, δυστυχώς, απελπιστικά αναπάντητα:

  1. Πως εξειδικεύεται για την Πάτρα η ματαίωση του Καρναβαλιού και ποιες ακριβώς εκδηλώσεις ματαιώνονται;
  2. Τι σκοπεύει να πράξει ο Δήμος Πατρέων σε σχέση με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις ιδιωτών;
  3. Υπήρχε planbστον Καρναβαλικό Οργανισμό για το Καρναβάλι μας. Αν ναι, ποιο ήταν –ήρθε η ώρα να το μάθουμε και να υλοποιηθεί- αν όχι, γιατί;
  4. Πως θα συντονιστεί το «Μη Καρναβάλι» του 2020;

Το σπιράλ ανησυχεί βαθιά. Ο Οργανισμός του Καρναβαλιού και ο Δήμος Πατρέων οφείλουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις τής υπό διαμόρφωση περίστασης. Η πόλη πρέπει να αντέξει και να κλείσει τις πληγές της.