Πα10302020

ΑνανέωσηΤε, 28 Οκτ 2020 8am

Πως το Δημοτικό Συμβούλιο έσωσε ΒΙΟΠΑ και Αποτεφρωτήριο

Σε συμφωνία να διεκδικήσει στον πλειστηριασμό της ερχόμενης Πέμπτης το ακίνητο που προορίζεται για αποτεφρωτήριο και κινδυνεύει να χαθεί, καθώς έχει κατασχεθεί από το 2019 λόγω οφειλής στην εταιρεία που κατασκεύασε το βιοτεχνικό πάρκο, κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο. «Αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι σήμερα η τράπεζα και οι εργολάβοι θα πάρουν τους χώρους πτωχεύοντας την Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία ανήκει το ΒΙΟΠΑ» ανάφερε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης στη χθεσινή συνεδρίαση και ενημέρωσε ότι ο Δήμος είναι ήδη σε διαπραγμάτευση για να πληρώσει το μικρότερο ποσό και να μην χαθεί η περιουσία του Βιοτεχνικού Πάρκου.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Αναστασία Τογιοπούλου ο Δήμος θα συμμετέχει στον αναγκαστικό πλειστηριασμό, ο οποίος αφορά το ακίνητο. Όπως είπε η κα Τογιοπούλου η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είναι 310.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με ειδική εκτιμήτρια η αγοραστική του αξία ανέρχεται σε 1.130.000 ευρώ.

Η αντιδήμαρχος με δεδομένο πως ήδη οι δύο προηγούμενοι πληστειριασμοί έχουν αποβεί άγονοι, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου από άλλον ενδιαφερόμενο, αφού όποιος κι αν πλειοδοτήσει θα πρέπει να γνωρίζει πως η χρήση του ακινήτου έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Πατρέων για τα επόμενα 48 χρόνια.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε ομόφωνα, δεν έλειψε η κριτική ωστόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις ολιγωρίες, που έφεραν την κατάσταση στο …παρά πέντε.

Σε ανακοίνωση της, η «Νέα Πάτρα», και ο επικεφαλής, Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει πως «με καθυστέρηση σχεδόν 6 χρόνων ο «νοικοκύρης» Δήμαρχος του ΚΚΕ αποφάσισε να ασχοληθεί με το ΒΙΟΠΑ λίγο πριν μπει λουκέτο. Επί έξι ολόκληρα χρόνια ο νοικοκύρης δήμαρχος που εκπροσωπεί το 78 % στο ΒΙΟΠΑ δεν πρόκανε να παρακολουθήσει τις υπηρεσίες του δήμου και να αξιώσει να εισπράξουν τα καταλογισθέντα από τους μεγαλοφειλέτες. Η «Νέα Πάτρα» «έβαλε πλάτη» στο Δήμαρχο και οι δημοτικοί της σύμβουλοι ψήφισαν ναι στο σχέδιο σωτηρίας, παραμερίζοντας το παραταξιακό συμφέρον απαιτεί όμως:

Επιτέλους μετά από 15 χρόνια ας πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε  να κάνουμε το Βιοτεχνικό πάρκο της Πάτρας ελκυστικό, εξασφαλίζοντας του όλες τις αναγκαίες υποδομές».

Από την πλευρά της, η “Ώρα Πατρών”, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως “ο Δήμος είναι πίσω από τις εξελίξεις”. Αναλυτικά:

“Δεν μας έχει συνηθίσει η δημοτική αρχή να ενημερώνει εκτενώς με δύο καλέσματα την αντιπολίτευση για ένα θέμα που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, όπως έγινε με την περίπτωση το ΒΙΟ.ΠΑ. ελπίζουμε να επαναληφθεί στο μέλλον και με άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως την υλοποίηση της απόφασης του σώματος για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου.

Ωστόσο, είχαν προηγηθεί μια σειρά ερωτήσεων από την ΩΡΑ Πατρών που είχαν μείνει αναπάντητες για το συναφές ζήτημα του αποτεφρωτηρίου. Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή δυσκολευόταν να παραδεχθεί, ότι ο σχεδιασμός της εγκατάστασης ήταν στον αέρα γνωρίζοντας την απουσία νομικής τεκμηρίωσης των ενεργειών της. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι είχε επίγνωση της ανυπαρξίας της επί 6 έτη σε αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να λειτουργήσει αξιοπρεπώς το ΒΙΟ.ΠΑ. του οποίου είχε την κύρια ευθύνη. Το επισημάναμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση. Δεν παρέλαβε στην πρέπουσα κατάσταση τον ΒΙΟ.ΠΑ αλλά και δεν έκανε το παραμικρό ούτε για να προσελκύσει νέες μονάδες ούτε, καν, για να κρατήσει τις υπάρχουσες προσφέροντας αξιοπρεπές περιβάλλον και στοιχειωδώς επαρκείς υπηρεσίες ώστε να απαιτήσει έσοδα.

Το ΒΙΟ.ΠΑ. αποτεφρώθηκε μαζί με το αποτεφρωτήριο και τώρα καλείται ο Δήμος να παραλάβει τις στάχτες του.

Στάχτες, δυστυχώς, θα δημιουργήσει και ο νέος πτωχευτικός νόμος αφού διαλύει την ιδιωτική περιουσία και εξανεμίζει τις όποιες ελπίδες για συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έχει ενδιαφέρον να αναλογιστεί κάποιος τις συνέπειες εφαρμογής του νέου νόμου σε περίπτωση πτώχευσης το ΒΙΟ.ΠΑ., κάτι που δεν θα αφήσουμε σε καμιά περίπτωση να συμβεί, και εύκολο να αντιληφθεί οποιοσδήποτε τη σημασία υπερψήφισης του σχετικού ψηφίσματος που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ως ΩΡΑ Πατρών.”

Τέλος, ο επικεφαλής του «σπιράλ», Πέτρος Ψωμάς τόνισε η συμμετοχή του Δήμου στον πλειστηριασμό είναι μονόδρομος, καθώς εδώ και χρόνια η δημοτική Αρχή δεν είχε ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα στο Βιοτεχνικό Πάρκο, προκειμένου εγκαίρως να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους. «Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με προχειρότητα τόσα σημαντικά ζητήματα για την πόλη, γιατί τελικά το ταμείο γίνεται μείον. Υπήρξε κακή διαχείριση την οποία καλούμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα με fast track διαδικασίες».

Η ιστορία του αποτεφρωτηρίου που έχει περάσει από …40 κύματα!

Από «σαράντα κύματα» έχει περάσει η υπόθεση κατασκευής και λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου στην Πάτρα. Το έργο ήταν ένα από τα πρώτα που έθεσε σε προτεραιότητα η δημοτική Αρχή Πελετίδη, ήδη από την αρχή της προηγούμενης θητείας της, αλλά μέχρι σήμερα όλα βρίσκονται στα… χαρτιά.

Είχε διατυπωθεί de η άποψη πως το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Πάτρα, θα ήταν το πρώτο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτελεί κύρια επιλογή όσων επιθυμούν να αποτεφρωθεί η σορός τους και οι οποίοι έχουν ως μοναδική λύση αυτή της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 έχουν ξεκινήσει οι αποτεφρώσεις σορών στην Ελλάδα, μέσω του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας.

ΑΧΑΪΑ: 6 άτομα χτυπούσαν έναν… με κοντάρια και σίδερα

Άγριο ξύλο μεταξύ αλλοδαπών το βράδυ της Δευτέρας στο Λάππα δυτικής Αχαΐας.  Σύμφωνα με πληροφορίες , έξι αλλοδαποί (υπήκοοι Μπαγκλαντές ηλικίας από 25 έως 36 ετών) επιτέθηκαν σε ομοεθνή τους. Οι δράστες, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χτυπούσαν με μανία τον 30χρονο ομοεθνή τους, με σίδερα, ξύλα και κοντάρια!

Αποτέλεσμα ήταν, ο 30χρονος να μεταφερθεί αρχικά στο κέντρο υγείας Κάτω Αχαΐας και από εκεί – λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων – σε νοσοκομείο της Πάτρας όπου και νοσηλεύεται.

Η συμπλοκή έγινε στην περιοχή του Λάππα περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας. Η αιτία της συμπλοκής παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, όμως πρόκειται για εργάτες γης που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των ερευνών, η αστυνομία συνέλαβε τρεις δράστες της αιματηρής επίθεσης και αναζητά τους άλλους τρεις.

Βρέθηκε νεκρός σε σκαλοπάτια της Γ. Ρούφου

Νεκρός εντοπίστηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής ένας 61χρονος άνδρας σε σκαλοπάτια της Γ. Ρούφου στην Πάτρα. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός στα σκαλοπάτια ενός σπιτιού. Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αλλά δυστυχώς ήταν αργά για τον άνδρα που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απεβίωσε αιφνιδίως από παθολογικά αίτια.

ΠΑΤΡΑ: Τρία νέα μέτρα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση… αν ξαναπάμε σε πορτοκαλί ζώνη!

Eνα ακόμη κρίσιμο σημείο στο πεδίο της επιδημίας καλείται να διανύσει η Ελλάδα προτού μπει στο… ναρκοθετημένο σημείο της ταυτόχρονης κυκλοφορίας κορωνοϊού και εποχικής γρίπης. Η διάνυσή του θα είναι επιτυχής εάν αποφευχθούν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και η εφαρμογή του ύστατου μέτρου, του lockdown, στη χώρα.

Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων από την περασμένη Τρίτη και τα 3.500 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν πανελλαδικά μέσα σε λίγα 24ωρα ενεργοποίησαν νέο πλέγμα μέτρων. Τα δύο πρώτα από αυτά βάζουν σε κλοιό προστασίας τους νέους, οι οποίοι σε αυτή τη φάση είναι εκείνοι που «οδηγούν» την επιδημία στη χώρα. Πρόκειται για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και για την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, από 00.30 έως 05.00, που ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, σε 16 περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, στοχευμένα πάντοτε, ανάλογα με τη «ρίζα του προβλήματος» που εντοπίζουν και θέλουν να χτυπήσουν οι αρμόδιοι. Για παράδειγμα, σε αυτή τη φάση η «ρίζα» είναι τα άτομα νέας και παραγωγικής ηλικίας – το καλοκαίρι ήταν όσοι εισέρχονταν στη χώρα για τουρισμό ή για εργασία.

Σε επόμενη φάση πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:

α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,
β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και
γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Και άλλα κρούσματα στο Disco Room – Ανησυχία στις Υγειονομικές Αρχές

Κλειστό για 15 ημέρες θα παραμείνει το γνωστό νυχτερινό κλαμπ disco room στο κέντρο της Πάτρας.  Και ενώ αρχικά τα κρουσματα ήταν τέσσερις υπάλληλοι ενω κρούσμα ήταν και ο ιδιοκτήτης, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοινωσε άλλα δύο κρούσματα από την γνωστή συρροή της Πάτρας, δηλαδή το Disco Room. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη νυχτερινή ζωή της Πάτρας. Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ήταν οι πελάτες την περασμένη Παρασκευή και αν είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα, δηλαδή τους υπαλλήλους και τον ιδιοκτήτη. Οσο και αν λαμβάνονταν μέτρα από το κατάστημα (που είναι βέβαιο ότι λαμβάνονταν γιατί είχαν γίνει και έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές) και μόνο η επαφή με κόσμο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων. Tην έντονη ανησυχία τους για όσα συνέβησαν στο γνωστό νυνχτερινό κέντρο εξέφρασαν και οι Υγειονομικές Αρχές της Αχαίας.