Σα01182020

ΑνανέωσηΠα, 17 Ιαν 2020 3pm

Έτοιμη η γραμμή Κιάτο-Αίγιο-Σταθμοί σε Ξυλόκαστρο και 6 ακόμη σταθμούς-Πότε ξεκινά

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε για χρήση από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ το Τμήμα της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Κορίνθου – Πάτρας από την έξοδο του Σταθμού Κιάτου μέχρι το Αίγιο (Ροδοδάφνη).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, παραδόθηκε το σύνολο της Επιδομής (Σκυρογραμμή) μήκους 140 χλμ (διπλής γραμμής, των 70 χλμ κάθε μία), που έχει σχεδιαστεί για ταχύτητες συρμών έως 200 χλμ/ώρα, διαθέτει σύγχρονο σύστημα αμφίδρομης Σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση επιπέδου ασφαλείας ETCS 1 και εξυπηρετεί τους νεοκατασκευασμένους τρεις Σιδηροδρομικούς Σταθμούς Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου και τις έξι Στάσεις Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης.

Η διαδικασία παράδοσης στον ΟΣΕ από την ΕΡΓΟΣΕ των προαναφερομένων Σταθμών και Στάσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών έργων κατά μήκος της Γραμμής είναι σε εξέλιξη, ενώ με την ολοκλήρωση της τηλεδιοικούμενης Σηματοδότησης και την εκτέλεση δοκιμών με Συρμούς που διαθέτουν σύστημα ασφαλείας ETCS, θα παραδοθεί στο ΟΣΕ το πλήρες Έργο για να τεθεί σε κυκλοφορία (Προβλεπόμενος χρόνος, Απρίλιος 2020).

Απονομή του ειδικού σήματος της Αναγνώρισης στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, παραβρέθηκε χτες Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2020, στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η απονομή του ειδικού σήματος της Αναγνώρισης στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΔΜΚΟ).

Πρόκειται για το πρώτο μη κρατικό μουσείο που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση. Το μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005, στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, τόπο μαρτυρίου για τους κατοίκους της πόλης, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας Αναγνώρισης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 45 του Ν. 3028/2002, όπως αυτές εξειδικεύτηκαν με την Υ.Α. με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30.9.2011 (ΦΕΚ  2385/Β/26.10.2011) “Περί ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείου” διότι:

  • Έχει κατάλληλη νομική προσωπικότητα

  • Διαθέτει οργανόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας

  • Παρουσιάζει την απαραίτητη οικονομική βιωσιμότητα για την εκπλήρωση των στόχων του

  • Διαθέτει το απαραίτητο για τη λειτουργία του προσωπικό

  • Επιδεικνύει διαρκή μέριμνα για τη συλλογή του

  • Σχεδιάζει τις δράσεις του (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις) σύμφωνα με τη δεδηλωμένη αποστολή και τους στόχους του

  • Στεγάζεται σε κτήριο κατάλληλο και με επαρκή χώρο για τις ανάγκες του

  • Είναι κοινωνικά ενεργό και με αυξανόμενη επισκεψιμότητα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη όπου έκανε την απονομή και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χρίστο Φωτεινόπουλο,  οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής και Κωνσταντίνος Μάρκου, ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης, οι πρώην Δήμαρχοι Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς και Τ. Νικολάου, ο τέως Βουλευτής και τέως Νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταυρούλα (Βίλλυ) Φωτοπούλου, ο Πρόεδρος του ιστορικού του λαογραφικού μουσείου Κ. Κοντογούρης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη καλαβρυτινών συλλόγων.

“Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που φθάσαμε σήμερα, στην πρώτη πράξη Αναγνώρισης Μουσείου στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρώτη αυτή αναγνώριση αφορά στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ήταν από τους πρώτους φακέλους που η τότε αρμόδια Διευθύντρια, η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, και πρόεδρος σήμερα της επιτροπής για την πιστοποίηση, έθεσε υπόψη μου, όταν ανέλαβα τη γενική γραμματεία του Υπουργείου τον Μάιο του 1999. Επομένως, έχω κάθε λόγο να χαίρομαι που, έστω και είκοσι χρόνια μετά, το συγκεκριμένο μουσείο απολαμβάνει αυτής της τιμής. Ελπίζω και εύχομαι το παράδειγμα αυτό, τη διαδικασία της πιστοποίησης, να επισπευσθεί και όλο και περισσότερα μουσεία να ακολουθήσουν το πρότυπο του Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος” ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε, στην έναρξη της λειτουργίας του ΔΜΚΟ το Δεκέμβριο του 2004 στο χώρο που στεγαζόταν μέχρι τότε το “άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ιστορικά στοιχεία της πόλης μας” όπως χαρακτηριστικά είπε, Δημοτικό Σχολείο και στα εγκαίνιά του στις 9 Ιανουαρίου του 2005 από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη απόφαση ίδρυσης του μουσείου και μεταφοράς του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων σε νέο κτίριο που πάρθηκε το 1986 από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων επί δημαρχίας του αείμνηστου Πάνου Πόλκα, τονίζοντας έτσι της πολυετείς προσπάθειες που έγιναν από όλες τις δημοτικές αρχές για τη δημιουργία του. Τέλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της Διοίκησης του Μουσείου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,  για την υποστήριξη της, τόσο σήμερα από πλευράς του Υπουργείου, όσο και τότε από την θέση της Γενικής Γραμματέως που κατείχε.

Στον Εισαγγελέα υποθέσεις του Κωνσταντοπουλείου! Γνωστός Πατρινός εισέπραξε 22.000 ευρώ... για ακίνητο του Ιδρύματος

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών έφθασε καταγγελία – αναφορά, δύο μελών της Διοίκησης του Κωνσταντοπουλείου Ευγηρείου Πατρών, και συγκεκριμένα από την Γραμματέα και τον Ταμία, με πολλές αιχμές κατά του Προέδρου και άλλων μελών που έχουν «φόντο» οικονομικά ζητήματα σε σχέση με ακίνητα του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρουν το Σωματείο έχει στην κυριότητά του σημαντικό αριθμό ακινήτων μέρος των οποίων μισθώνει σε τρίτους και εισπράττει ενοίκια. Ερευνώντας την κατάσταση των οφειλετών, διαπίστωσαν μεγάλη οφειλή επιχειρηματία που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της πόλης και είχε μισθώσει ακίνητο του Ευγηρείου για δέκα χρόνια από το 2007 μέχρι το 2017. Τον επισκέφθηκαν στο νέο του κατάστημα και τους ενημέρωσε για τα εξής:

«Για το ακίνητο το Ευγηρείο είχε υποβάλει στον ΤΑΣ της Περιφέρειας, αίτημα χορήγησης οικονομικής αρωγής μια και εκρίθη σεισμόπληκτο. Πράγματι το αίτημα ενεκρίθη και ο μισθωτής που είχε αναλάβει τα διαδικαστικά κατάφερε να εγκριθεί το ποσό των 45.097 ευρώ και ο ίδιος εισέπραξε 22.000 ευρώ. Όπως ήταν φυσικό τα δύο μέλη εξεπλάγησαν αφού ο μισθωτής όχι μόνο χρωστούσε ενοίκια αλλά πήρε και τα μισά σχεδόν χρήματα από την αρωγή του ΤΑΣ για την αποκατάσταση του κτιρίου.

Το Ευγηρείο ουδέποτε ασχολήθηκε τελικά με την αποκατάσταση του κτιρίου με τα χρήματα του ΤΑΣ.

 

Πάτρα: Τροχαίο με τραυματία δικυκλιστή

Τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Καραϊσκή, στο κέντρο της Πάτρας. Συγκεκριμένα ένας νεαρός δικυκλιστής τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, όταν το δίκυκλο του συγκρούστηκε με διερχόμενο ΙΧ. 

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Οχημα παρέσυρε και τραυμάτισε άνδρα - Εξω από την ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων

Τροχαίο ατύχημα με παράσυρση πεζού έγινε σήμερα το πρωί περίπου στις 10 στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άνδρας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όταν ένα όχημα τον παρέσυρε στην Ακτή Δυμαίων μπροστά από το κτίριο της ΔΕΗ