Πα02282020

ΑνανέωσηΔε, 02 Μαρ 2020 12am

Βίβιαν Σαμούρη: Η Achaia Clauss να επιστρέψει στην πόλη της

Εκστρατεία να επιστρέψει στην πόλη η Achaia Clauss, ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, ξεκινά η δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη. Με ανοιχτή πρόσκλησή της καλεί τους φορείς να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ίδια σημειώνει: Αυτή η πρόσκληση -η αρκετά διευρυμένη αυτή τη φορά- στην "Αχάϊα Κλάους" της Τράπεζας Πειραιώς, υπό το σεληνόφως, μου έκανε κάτι σε προξενιό... με νύφη το ακίνητο των 60 στρεμμάτων...! Αλλά, πριν συνεχίσουμε ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία (σε τίτλους... γιατί ειναι μεγάλη), κάποιες πτυχές της οποίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Το 1919, αμέσως μετά την λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και 11 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Γουσταύου Κλάους, (όπου, εν τω μεταξύ, είχε περάσει στα χέρια του Γκούντερντ), η εταιρεία, γερμανικών συμφερόντων ακόμη, είχε δοθεί ως πολεμική αποζημίωση στο ελληνικό κράτος το οποίο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα την έβγαλε σε «πλειστηριασμό»!

Έτσι, το 1920 πέρασε στην Αχαϊκή οικογένεια Αντωνοπούλου, η οποία είχε τον ελεγχό της για περισσότερο απο εβδομήντα έτη. Περί το 1995, έχασε τον έλεγχο της εταιρείας, οπότε και ακολούθησε ο δεύτερος, στην ιστορία της, πλειστηριασμός, ο οποίος, όμως, δεν κατέληξε πουθενά.

Τότε η Τράπεζα Πειραιώς, πιστωτής της εταιρείας, ανέλαβε την πρωτοβουλία (sic), να εκπονήσει ένα σχέδιο επιβίωσης (και εξυγίανσης) της εταιρείας. Τον ρόλο αυτό, τελικά, ανέλαβε να παίξει ο κ. Νίκος Καραπάνος, ο οποίος είχε εργαστεί στην Αχάϊα Κλάους, κάποια χρόνια κατά το παρελθόν, και είχε, εν τω μεταξύ, ιδρύσει δική του οινοποιητική εταιρεία υπό την ονομασία "Κυμοθόη ΑΕ".

Το όλο εγχείρημα κατόρθωσε να αντέξει έως το 2012, οπότε η Αχάϊα Κλάους ως εταιρεία έκλεισε και έμεινε μόνο το ακίνητο στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς του κ. Σάλλα τότε, δια στόματος του οποίου αλλά και με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο(και συγκεκριμένα 30 Νοεμβρίου 2012), λαμβάναμε (συνοπτικά) διαβεβαιώσεις του τύπου: "Καμία ενέργεια σχετικά με την ιστορική και πολιτιστική φυσιογνωμία της Αχάϊα Κλαάους δεν πρόκειται να δρομολογηθεί αν δεν προηγηθεί συνεννόηση με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές και το Υπουργείο Πολιτισμού".

Και ερχόμαστε στο σήμερα, 5 χρόνια μετά, να βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο «πώλησης», πλέον, του ακινήτου της Αχάϊα Κλάους-έχει ήδη περιέλθει στην κυριότητα της Τράπεζας μετά τον δεύτερο πλειστηριασμό-, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκκαθάρισης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων με πώληση ακινήτων και μάλιστα με διαδικασία «impairment» (δηλ.σε τιμή που να συμβαδίζει με τις τρέχουσες αξίες των ακινήτων πολύ κατώτερη, τελικά, απο την αξία της).

Τουτέστιν, να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα προσπάθεια ξεπουλήματος, ενός ιστορικού χώρου για την πόλη, άρρηκτα συνδεδεμένου με την πολιτιστική μας κληρονομιά... που πρέπον θα ήταν η τρίτη, κατά σειρά, απόπειρα να το παραδώσει, εκεί απ' όπου το πήρε ο πρώτος πλειστηριασμός, στους Πατρινούς και στο Δήμο Πατρέων.

Με άλλα λόγια, η πολιτική μου θέση είναι ότι ο Δήμος της Πάτρας πρέπει να κινηθεί, με όλες του τις δυνάμεις, προς την κατεύθυνση της απόκτησης της Αχάϊα Κλάους.

Ένα αίτημα που μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με τη μεσολάβηση της κεντρικής εξουσίας...!

Θα μπορούσε, φερ' ειπείν, η Πολιτεία να έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα να προχωρήσουν σε ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων...! Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επέλθει μια τέτοιου είδους συμφωνία, αρκεί να υπάρχει θέληση και επιμονή, ιδίως απο την πλευρά της Κυβέρνησης...

Θεωρώ, δε, ότι πολύ δύσκολα θα αντιστέκονταν οι ιδιοκτήτες της Πειραιώς, της Τράπεζας, δηλαδή, που παρέμεινε "ζωντανή" μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, φορτωθήκαμε άπαντες... της Τράπεζας που απορρόφησε την Αγροτική μαζί και τη μεγαλύτερη έκταση της ελληνικής υπαίθρου, κλπ κλπ... να μην συνεχίσω...! Άρα, θα πρέπει άμεσα να χτυπήσουμε την πόρτα του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά στα χέρια της πόλης...!

Υ.Γ. Άλλωστε ο Δήμος έχει τη δύναμή του...

Οποιοσδήποτε πιθανός επενδυτής γνωρίζει, εκ των προτέρων, οτι δεν μπορεί να αναπτύξει αυθαίρετες δράσεις πάνω στην ιστορία της πόλης, αν δεν συναινέσει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του...»!

Νομίζουμε ότι οι προτάσεις της κυρίας Σαμούρη δεν θα πρέπει να περάσουν… «στα ψιλά»! Και με την βοήθεια των εκπροσώπων των τοπικών φορέων… η Achaia Clauss θα μείνει στην πόλη.