Πα02282020

ΑνανέωσηΔε, 02 Μαρ 2020 12am

Α.Φίλιας: Τι θα γίνει με την αποχέτευση από Βραχνέικα μέχρι Δεμένικα

Ερώτηση στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη κατέθεσε ο Ανδρέας Φίλιας για το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής από Βραχνέικα μέχρι Δεμένικα και Παραλία. Ως γνωστόν η ολοκλήρωση του έργου έχει καθυστερήσει και την ίδια ώρα κάτοικοι κι επαγγελματίες περιοχών πρώην καποδιστριακών Δήμων υπόκεινται σε οικονομική αιμορραγία, πληρώνοντας για το άδεισμα των βόθρων και παράλληλα ανταποδιτικά τέλη.

Αναλυτικά η επιστολή του Α. Φίλια αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε

Όπως γνωρίζετε η μελέτη της επέκτασης των ΕΕΛ Πάτρα έχει ολοκληρωθεί και υποβληθεί από τη Δημοτική Αρχή Δημαρά στο Υπουργείο Εσωτερικών _Γεν Δ/νση Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών για θεώρηση αυτής καθώς και των τευχών δημοπράτησης από τις 13/6/2014. Αντίστοιχα η μελέτη που αφορά την αποχέτευση λυμάτων λοιπών οικισμών Γ’ προτεραιότητας του Δήμου Πατρέων (Δ.Δ. Βραχνεϊκων, Μονοδενδρίου, Ροϊτίκων, Μιντιλογλίου, Οβρυάς, Δεμενίκων, και παραλίας) έχει επίσης ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή και συζητήθηκε εξασφαλίζοντας θετική γνωμοδότηση (415/2-12-2015) προς θεώρηση αυτής από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Δυτικής Ελλάδος.

Σε σχετική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου είχατε απαντήσει ότι η δημοπράτηση των δυο έργων θα προχωρήσει όταν επιλυθεί το ζήτημα της θεώρησης, της επέκτασης ΕΕΛ Πάτρα από το ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ με δεδομένο ότι η επέκταση των ΕΕΛ αποτελεί τον αποδέκτη των δικτύων των οικισμών Γ’  προτεραιότητας και όταν οριστικοποιηθεί ο φορέας διαχείρισης της πράξης (Ολοκληρωμένη Διαχείριση λυμάτων Δήμου Πατρέων)  από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και τουρισμού Ε.Υ.Δ./ΕΠ.-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) και τέλος όταν τροποποιηθούν οι αποφάσεις για ένταξη των έργων στο  ΕΣΠΑ 2014-2020.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι κάτοικοι των οικισμών που εδώ και χρόνια αναμένουν την ολοκλήρωση του έργου το οποίο έχει καθυστερήσει σε υπέρτατο βαθμό,  παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε τα εξής:

  1. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αφορούν τις θεωρήσεις και οριστικοποιήσεις των μελετών.
  2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η τροποποίηση της απόφασης, ώστε μετά την απώλεια της χρηματοδότησης από το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. να δημοπρατηθεί και ξεκινήσει άμεσα το έργο της αποχέτευσης λυμάτων λοιπών οικισμών Γ’ προτεραιότητας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των κατοίκων που έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία αλλά και με την οικονομική αιμορραγία αυτών, αφού σε τακτά χρονικά διαστήματα αναγκάζονται να εκκενώνουν τους βόθρους με ιδιαίτερα αυξημένο για την εποχή οικονομικό κόστος.
  3. Γιατί είναι απαραίτητο να αλληλεξαρτώνται τα δυο αυτά έργα, παρότι κατανοούμε ότι συνδέονται λειτουργικά; Δε θα μπορούσε, όταν ωριμάσει ένα από αυτά να ξεκινήσει, ώστε να μη χάνονται χρήματα  και χρόνος και στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή να φροντίσει για το επόμενο;
  4. Στην Αποδοχή Απόφασης Έγκρισης του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Πατρέων από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» στον Ειδικός Στόχο 6.b.2 Πράξη Π.8  Βασικές Υποδομές Αποχέτευσης Λυμάτων, αναφέρεται ποσό 11.300.000 € από το ΠΕΠ ΠΔΕ 2014 – 2020 χρηματοδοτούμενο από το ΕΤΠΑ. Η παραπάνω πρόσκληση έχει ανοίξει και αν ναι έχει υποβληθεί ή ενταχθεί κάποιο από τα παραπάνω έργα;