Τε02192020

ΑνανέωσηΤρ, 18 Φεβ 2020 9pm

Σ.Ψαρράς: H ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στους γονείς

Η ΔΔΕ Αχαΐας με έγγραφο της ζητά από τα σχολεία να ενημερώσουν τους γονείς, πως  έως ότου λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς, θα εφαρμοστεί το άρθρο 3 της ΚΥΑ 24001 2013 (ΦΕΚ 1449 τ.΄Β ),δηλαδή μπορεί να χορηγηθεί προσωρινά επίδομα γονέα. Με άλλα λόγια, πιο απλά, λέει στους γονείς πως μπορούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους οι ίδιοι στα σχολεία και πως δικαιούνται επίδομα μεταφοράς γονέα (το εξωφρενικά υψηλό ποσό γύρω στα 35 λεπτά το χιλιόμετρο αποζημίωση, που θα πάρουν μετά από ένα  χρόνο και μόνο για την απόσταση από το σπίτι στο σχολείο. Δεν δικαιούνται οι γονείς αποζημίωση για τα χιλιόμετρα επιστροφής στο σπίτι!!).

Με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά Διοίκηση της Εκπαίδευσης ( πρώτη φορά αριστερά), πετάει το " μπαλάκι στην κερκίδα" και μεταφέρει έμμεσα την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών στους γονείς, έστω και προσωρινά , μια και η ΚΥΑ προβλέπει αμοιβή!!!.


Δεν θα αναφερθώ στις επιπτώσεις που θα έχει η παραπάνω παραίνεση σε ένα ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο που εκτελεί επιτυχώς εδώ και χρόνια χωρίς ατυχήματα το έργο της μεταφοράς, αυτές είναι αυτονόητες, αλλά θα επισημάνω τις επιπτώσεις στην

ασφαλή μεταφορά των μαθητών από γονείς και στα προβλήματα που θα προκύψουν αν ξαναγυρίσουμε στις παλιές εποχές που ιδιώτες για να καρπωθούν το μίσθωμα μετέφεραν μαζικά μαθητές. Και γνωρίζουμε πολύ καλά πως στην Ελλάδα " ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την νεώτερη εξέλιξη στο τοπίο της μεταφοράς, μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία γιατί ο δρόμος που ανοίγει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν εφαρμοστεί ολοκληρωτικά, θα προκαλέσει με μαθηματική ακρίβεια τεράστια μαθητική διαρροή, γιατί πολύ απλά  ελάχιστοι γονείς έστω και με το μηδαμινό επίδομα γονέα, έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά τους στο σχολείο.

Μήπως όλα αυτά μας δείχνουν τις διαθέσεις της Κυβέρνησης να περάσει στην εξολοκλήρου μεταφορά των μαθητών από τους γονείς τους με ένα εξευτελιστικό επίδομα;

Αντί αυτού θα περιμέναμε από την Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, να ασκούσε έγκαιρα προς τα συναρμόδια Υπουργεία τις απαραίτητες πιέσεις στην κατεύθυνση της μόνιμης λύσης του προβλήματος της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών.

Έχουμε φτάσει στον Οκτώβριο και το αυτονόητο της μεταφοράς των μαθητών εξακολουθεί να είναι ζητούμενο..

Ψαρράς Σπύρος

Τεχνολόγος. Γεωπονίας Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής.

Γενικός Γραμματέας. Ά ΕΛΜΕ Αχαΐας.