Τε02192020

ΑνανέωσηΤρ, 18 Φεβ 2020 9pm

Σταυρογιαννόπουλος Τάσος: Εκπαιδευτικοί σε απόγνωση

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τους εκπαιδευτικούς. Σε λίγες ημέρες  θα χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι και για τους μαθητές. Ωστόσο, η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει, μεταξύ άλλων, με πολλαπλά προβλήματα για τους εκπαιδευτικούς. Οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων και οι αλλοπρόσαλλες και διαδοχικές εγκύκλιοι, πέρα από την υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου έχουν δημιουργήσει αναστάτωση σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο. Συγκεκριμένα:

§  Περίπου 150 δάσκαλοι λιγότεροι θα εργαστούν φέτος στα δημοτικά σχολεία, εφόσον δεν τοποθετείται υπεύθυνος δάσκαλος στο ολοήμερο σχολείο.

§   Στα Νηπιαγωγεία θα εργαστούν 70 Νηπιαγωγοί λιγότεροι από πέρσι με τις αλλαγές στο ολοήμερο πρόγραμμα.

§  Θα χρειαστούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων με τη συρρίκνωση διδακτικών αντικειμένων (πληροφορικής, μουσικής, φυσικής αγωγής κ.λπ.).

§  Οι δάσκαλοι ενίοτε θα διδάσκουν και τα μαθήματα ειδικοτήτων, για να καλύπτονται οι κενές ώρες.

§  Στο ολοήμερο σχολείο περιορίζεται το παιδαγωγικό έργο και υπερτερεί ο κοινωνικός του ρόλος.

§  Πολλοί συνάδελφοι από την περιοχή μας, που υπηρετούν σε άλλες περιοχές δεν κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη μετάθεση ή απόσπαση και να υπηρετήσουν πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους, λόγω της περικοπής θέσεων που  έγινε στα σχολεία.

§  Οι συνάδελφοι εκείνοι που στάθηκαν τυχεροί και αποσπάστηκαν στο Νομό μας, τώρα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για νέα μετακόμιση στις μακρινές περιοχές του Nομού, λόγω της περικοπής θέσεων.

§  Δεκάδες συνάδελφοι πλεονάζουν στα σχολεία που υπηρετούν, με αποτέλεσμα να κρίνονται υπεράριθμοι και να αναζητούν άλλη σχολική μονάδα για να υπηρετήσουν.

§  Οι αποσπάσεις συναδέλφων από επαρχιακά σχολεία προς τις πόλεις θα γίνουν  με το σταγονόμετρο, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στις οικογένειες των εκπαιδευτικών.

§  Οι μηδενικές προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών στην Αχαΐα δημιουργούν δυσλειτουργία στα σχολεία και στέλνουν είτε στην ανεργία είτε σε μετακόμιση σε άλλους Nομούς εκατοντάδες συναδέλφους, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις εσχατιές της περιοχής μας επί πολλά χρόνια.

§  Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στα Νηπιαγωγεία με την ουσιαστική κατάργηση του ολοήμερου προγράμματος και τη μετατροπή του ολοήμερου Νηπιαγωγείου σε παιδοφυλακτήριο.

§  Παρατηρείται τεράστια δυσκολία στη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων και πονοκέφαλος στους Διευθυντές των σχολείων, που διαχειρίζονται μια πρωτοφανή υποβάθμιση και κρίση του σχολείου.

Ο εκπαιδευτικός με τις πενιχρές οικονομικές απολαβές, που στα χρόνια της κρίσης κράτησε όρθιο το δημόσιο σχολείο, δέχεται επιπλέον πλήγματα από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

 

Τάσος Σταυρογιαννόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας

Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αχαΐας