Τε02192020

ΑνανέωσηΤρ, 18 Φεβ 2020 9pm

Σημαντικό βήμα, η νέα πρόταση της κυβέρνησης, για το θαλάσσιο μέτωπο

Δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί θετικότατη εξέλιξη, η νέα πρόταση της κυβέρνησης, για την Οριστική Παραχώρηση του Θαλασσίου Μετώπου, στην πόλη της Πάτρας. Ένας αγώνας, ο οποίος ξεκίνησε δυναμικά πριν από δέκα περίπου χρόνια, με μηδαμινές έως μηδενικές ελπίδες  επιτυχίας, κυρίως εξαιτίας της άγνοιας στην οποία είχαν κρατήσει την πόλη κάποιοι ‘ειδήμονες’, για το τι επρόκειτο να της συμβεί.

 Ο αγώνας και η προσπάθεια,  αφορούσε αρχικά μερικούς‘ρομαντικούς και γραφικούς΄, αλλά στη συνέχεια αγκαλιάσθηκε τόσο θετικά από το λαό της πόλης, μέχρι του σημείου να αναγκαστούν αρκετοί, ακόμα και κόμματα και παρατάξεις, να αλλάξουν στάση και να εναρμονιστούν με το δίκαιο και σωστό του αιτήματος.

 Η κυβέρνηση, το αντιμετώπισε αρχικά επηρεασμένη από τις παρεμβάσεις διαφόρων ΄ομάδων συμφερόντων΄, οι οποίες σθεναρά αντιδρούσαν (και μερικοί αμετανόητοι συνεχίζουν να αντιδρούν) στην παραχώρηση. Ελπίζουμε πως τους έχει απομακρύνει οριστικά!!!

 Εγγράφεται στα θετικά της κυβέρνησης,η αλλαγή στάσης της, μετά από τη σθεναρή και τεκμηριωμένη στάση της πόλης,  της Δημοτικής Αρχής και ειδικά της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, πως η Σύμβαση Προσωρινής   Παραχώρησης δεν τίθεται σε αμφισβήτηση και αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης.

Προφανώς σε αυτή την αλλαγή άρδην, πολιτικής στάσης και θέσης, ήταν σημαντική η παρέμβαση αρκετών στελεχών και μελών του κυβερνώντος κόμματος, στην Πάτρα,

Το μόνο που μας ανησυχεί, είναι πως οι ίδιοι τοπικοί επώνυμοι, πανηγυρίζουν και αλληλοσυγχαίρονται με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια επιχειρηματολογία που το έκαναν και όταν κοινοποιούσαν, περιδιάβαιναν και παρουσίαζαν στην πόλη ως περίπου δική τους, την πρώτη και απαράδεκτη από κάθε πλευρά πρόταση.

Ελπίζουμε πως τώρα έχουν καταλάβει το τι ακριβώς επικροτούν! Αλλά και πως πρέπει να το ολοκληρώσουν!!!

Οι πανηγυρισμοί πρέπει να κρατηθούν, για τη στιγμή που θα υπογραφεί το τελικό κείμενο Οριστικής Παραχώρησης και το μέτωπο θα παραχωρηθεί στην πόλη. Μόνο μετά από εκείνη τη στιγμή, οι πολίτες της Πάτρας αλλά και η ιστορία θα τους δικαιώσει και θα τους εγγράψει με θετικό πρόσημο για τη συμβολή τους.

Γιατί εκτός των άλλων η πόλη έχει χορτάσει από υποσχέσεις και προθέσεις:  ¨έχει καεί στο χυλό,  φυσάει και το γιαούρτη¨.

 Όσον αφορά τη στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί παρά να είναι εναρμονισμένη με τις μέχρι τώρα προτάσεις μας.

Η προς υπογραφή οριστική παραχώρηση, πρέπει τουλάχιστον  να περιέχει:

1.      Συγκεκριμένη και νομικά κατοχυρωμένη αναφορά για την καταληκτική και οριστική ημερομηνία παράδοσης στην πόλη και του τμήματος Αγίου Νικολάου έως Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα από το αν έχει ολοκληρωθεί  ή όχι το εμπορικό τμήμα στο νέο λιμάνι.Να μην χρειάζεται καν νέα σύμβαση!! Εξάλλου ένας από τους λόγους που δεν το έχουν ολοκληρώσει, είναι και η επιμονή να κρατήσουν και το συγκεκριμένο τμήμα. Να σημειώσουμε πως η πόλη σταθερά και δυναμικά, όλα τα χρόνια, διεκδικεί όλο το τμήμα από το Διακονιάρη έως το Μείλιχο, με ανοχή μόνο στο χρόνο παράδοσης, αφού πράγματι πρέπει να ολοκληρωθεί το εμπορικό τμήμα. Αυτή είναι η διαχρονική θέση της πόλης και των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Εξάλλου τη λύση αυτή επιβεβαιώνει τόσο η Σύμβαση Προσωρινής Παραχώρησης όσο και το πρωτόκολλο του Πάγκαλου το οποίο είναι συνημμένο στη σύμβαση. Αλλά αυτή η αναμονή παράδοσης, δεν μπορεί να είναι ατέρμονη.

2.      Συγκεκριμένη αναφορά ημερομηνίας υλοποίησης της παραχώρησης, αφού αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αστικές αναπλάσειςστις οποίες πολύ σωστά το Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση της Δημοτικής Αρχής έχει συμπεριλάβει και την ανάπλαση του Θαλασσίου Μετώπου. Η όποια καθυστέρηση και απένταξη του έργου, θα βαρύνει την κυβέρνηση.

3.      Συγκεκριμένες αναφορές, συμπληρωματικές-διευκρινήσεις, για τη ρύθμιση που προτείνει η προς υπογραφή ΚΥΑ για το τμήμα Αγίου Νικολάου έως Γούναρηκαι ειδικά την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών και νταλικών αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα σημεία.

 

Η κυβέρνηση καλείται να αποδείξει έμπρακτα, την εναρμόνιση λόγων και πράξεων.

Τότε και μόνο τότε ο λαός της Πάτρας αναγνωρίζοντας  πράξεις, θα της απονείμει  τα αναλογούντα εύσημα!!

 

Για την παράταξή μας, ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι την τελική και πρακτικά υλοποιημένη, δικαίωση.

 

Πάτρα: η δική μας πόλη

Νίκος Τζανάκος