Πε03042021

ΑνανέωσηΠε, 04 Μαρ 2021 8am

Σπιράλ: Ανησυχία και προβληματισμός για το Πατρινό Καρναβάλι

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "σπιράλ" αναφέρει:

Το -μεγάλο- Πατρινό Καρναβάλι 2021 (17 Ιανουαρίου - 15 Μαρτίου) βρίσκεται ήδη στα μισά της διαδρομής του. Παρακολουθούμε τη δημοτική του διαχείριση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με έντονη προσοχή και με ειλικρινή αγωνία. Μας ανησυχούν και μας προβληματίζουν πολλά, μας στενοχωρούν περισσότερα. Παραμένοντας, όμως, η παράταξη που βάζει πάνω απ' όλα την Πάτρα και τους θεσμούς της, επιλέγουμε να μην «πληγώσουμε» το Πατρινό Καρναβάλι, με αντιπολιτευτική κριτική και επιμέρους παρατηρήσεις την «ώρα της μάχης».

Καταθέσαμε, ως παράταξη, την ολοκληρωμένη μας πρόταση για ένα covid Πατρινό Καρναβάλι 2021, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατόπιν πολλής μελέτης, ομαδικής δουλειάς και με αίσθημα ευθύνης. Με λύπη συνειδητοποιούμε πως τόσο η συλλογιστική, όσο και οι επιμέρους υποδείξεις μας αγνοήθηκαν. Και δεν μας λυπεί το ότι δεν προκρίθηκαν οι ιδέες μας. Αλλού είναι για μας η ουσία: Οι έγκαιρες προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται, το διαφορετικό Καρναβάλι που θα μπορούσαμε φέτος να ζήσουμε δυστυχώς… δεν προκύπτει και η πόλη ξοδεύει μια (ακόμα) μοναδική ευκαιρία.

Αντί οργανωμένου σχεδίου, παρακολουθούμε αποσπασματικές κινήσεις, βεβιασμένες αποφάσεις και προβληματικές επιλογές. Παράλληλα, καταγράφουμε συγκινητικές προσπάθειες της καρναβαλικής κοινότητας να διοργανώσει δράσεις και να υπηρετήσει εναλλακτικά την εντελώς διαφορετική καρναβαλική περίοδο που φέτος διάγει η πόλη. Προβληματίζει η διαπίστωση πως οι δύο κόσμοι (Δήμος και ιδιωτική πρωτοβουλία), περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά, μοιάζουν να μη συνομιλούν. Είναι, για μας, σαφές ποιος έχει την ευθύνη.

Επιθυμούμε να καταθέσουμε στο σωστό χρόνο τα σχόλια, τις απόψεις και την εποικοδομητική κριτική μας. Σημείο-σημείο, με τεκμηρίωση, με διάθεση συναινετική. Καλούμε γι' αυτό τον Δήμαρχο Πατρέων να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αμέσως μετά τη λήξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 (την Τετάρτη 17 Μαρτίου) τον απολογισμό των δράσεων του, προκειμένου να εξηγηθούν επαρκώς πολιτικές, πρακτικές και αποφάσεις που επιλέχτηκαν για τον φετινό εορτασμό. Η πόλη δεν αντέχει να χάσει και το Πατρινό Καρναβάλι 2022. Απαιτούνται πρωτοβουλίες.

Η αναδιαμόρφωση του "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία της παράταξης "Δυτική Ελλάδα- Δικαίωμα στην Πρόοδο"

Μετά την αποτυχημένη και κοινωνικά άδικη πολιτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ και την αφωνία της περιφερειακής αρχής, εισαγάγουμε το θέμα της ενεργειακής και στατικής αναβάθμισης των κτιρίων και καταθέτουμε πλήρεις προτάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο για τη ριζική αναδιαμόρφωση προτεραιοτήτων του προγράμματος.

Δίνουμε προτεραιότητα

✔️ Στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε μια περιφέρεια με υψηλούς δείκτες φτώχειας και ανεργίας

✔️ Στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, ώστε τα χρήματα που δίνει η περιφέρεια να πιάνουν τόπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

✔️ Στην αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων σε μια περιφέρεια με υψηλή σεισμικότητα

Ακούμε την κοινωνία

Ακούμε το τεχνικό κόσμο

Παρεμβαίνουμε

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εισήγησης της παράταξης Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο.

Η ενέργεια και το περιβάλλον αφορούν δύο από τους Σημαντικότερους Δομικούς Πυλώνες Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μέσα από τα Εργαλεία που διαθέτει το Κεντρικό Κράτος και με την αρωγή του 2ου βαθμού Αυτοδιοίκησης, δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν Δράσεις και Ενέργειες, πού στόχο έχουν την Εξοικονόμηση και την κατάργηση της Ενεργειακής Ένδειας.

Το Πρόγραμμα « Εξοικονομώ – Αυτονομώ » αποτελεί ένα βασικό εργαλείο ενεργειακής αναβάθμιση των κτιρίων και υποδομών στην Δυτική Ελλάδα.

Η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στην περιφέρειά μας δεν αφορά μόνο το τεχνικό και μελετητικό δυναμικό της περιοχής Δεν αφορά μόνο τους ωφελούμενους πολίτες, δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες και τους εργατοτεχνίτες που θα εργάζονταν για την υλοποίησή του. Αφορά άμεσα και έμμεσα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και της αγοράς αλλά κυρίως το ίδιο το περιβάλλον. Και αυτό επειδή δημιουργεί όρους περιβαλλοντικής προστασίας και οικονομικής τόνωσης στον τόπο μας, σε μια περίοδο που η πανδημία, η οικονομική ύφεση και οι κακοί χειρισμοί της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας έχουν βυθίσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επιστήμονες στη Δυτική Ελλάδα σε βαθύ οικονομικό τέλμα.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες, τόσο ο τεχνικός κόσμος της Περιφέρειας όσο και οι απλοί πολίτες, δυνητικοί αλλά και εγκεκριμένοι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μίας άναρχης και απογοητευτικής διαδικασίας υποβολής προτάσεων στο εν λόγω πρόγραμμα.

Οι Μηχανικοί φάνηκαν αφερέγγυοι στους πελάτες τους, ο κόσμος απογοητεύτηκε, το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επετεύχθη, σε μία διαδικασία, όπου το Υπουργείο πριν την έναρξή του, πανηγύριζε για την δεδομένη επιτυχία του.

Τα μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης ήταν η χρονική προτεραιότητα σε μια διεκπαιρεωτική διαδικασία υποβολής προτάσεων πρωτόγνωρη για τον τεχνικό κόσμο.

Μέσα σε 13 μόλις λεπτά εξαφανίστηκε ο προϋπολογισμός που είχε εξασφαλιστεί για την Δυτική Ελλάδα. Το άδικο και προκλητικό όμως είναι, ότι οι πολίτες που αποκλείστηκαν, « τιμωρήθηκαν» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όχι γιατί δεν διέθεταν πλήρη φάκελο αλλά γιατί η διαδικασία απαιτούσε αναγκαίο προγραμματισμό ή κάποια άλλη παραπάνω τεχνολογική ικανότητα.

Ζήσαμε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας για τους μηχανικούς με χιλιάδες εργατοώρες προεργασίας που πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων . Για ακόμη μία φορά οι μηχανικοί είδαν την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια να συνθλίβεται και να μετατρέπονται σε “άλογα κούρσας”. Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν κριτήρια οικονομικής - κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».

Χρέος του κου. Περιφερειάρχη είναι να καταστήσει με σαφήνεια στον νέο υπουργό τις αστοχίες και τα λάθη του προγράμματος που έληξε.

Να εκφράσει την απόρριψη από πλευράς του Περιφερειακού Συμβουλίου της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του προηγούμενου προγράμματος

Να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, επειδή το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό – οικονομικό και οι πληττόμενοι πολλοί.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κρίνει ότι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ ήταν σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση μιας και

 

1) Η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής, ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο Πρόγραμμα, το υπονομεύει εκ βάθρων. Το μείζον δεν είναι οι «fast track» διαδικασίες, αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες με ουσιαστικά κοινωνικά κριτήρια αλλά και αξιολόγηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προκρίνονται σε κάθε αίτηση.

2) Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας πρέπει να αποτελέσει βασική παράμετρο του προγράμματος. Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε το ζητούμενο δεν είναι ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά ποιος έχει την μεγαλύτερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να μπορεί κάποιος που έχει χαμηλά εισοδήματα και δεν μπορεί να θερμανθεί, να μπορεί τελικά να θωρακίσει ενεργειακά την κατοικία του.

3) Αυτό που υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και του εθνικού και περιφερειακού ενεργειακού σχεδιασμού είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, ώστε να είναι ικανή να καλύψει το σύνολο των αναγκών για τη δημιουργία ενός προγράμματος ανοικτού, με τακτές ημερομηνίες ορόσημο για την αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες.

4) Είναι τουλάχιστον ανεξήγητη η μη πρόβλεψη επιλαχόντων δικαιούχων.

5) Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών και στην αγορά υλικών και εμπορευμάτων με εποχική έξαρση ζήτησης. Αφήνει απροστάτευτο τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκθέτοντας τον στη δυναμική μιας αγοράς που βρίσκεται σε lockdοwn και προσπαθεί να βγάλει τα “σπασμένα” μιας ολόκληρης χρονιάς.

6) Η προσπάθεια του ΥΠΕΝ να ρίξει τις ευθύνες για την όποια ταλαιπωρία και τις απορρίψεις των αιτήσεων στους μηχανικούς είναι τουλάχιστον ατυχής για το σύνολο των επιστημόνων.

 

Απέναντι σε αυτήν την αποτυχημένη πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας υποστηρίζει ότι η προκήρυξη του νέου κύκλου του προγράμματος θα πρέπει να διέπεται από

 

1) Κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας.

2) Υιοθέτηση της ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και την επίτευξη των ετήσιων εθνικών στόχων.

3) Διαρκή ισχύ του Προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων και συνεχή αξιολόγηση και ανατροφοδότησή τους με τους απαιτούμενους πόρους για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Κλίμα.

5) Ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης.

6) Διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του Προγράμματος, με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών.

7) Δημιουργία λίστας επιλαχόντων δικαιούχων, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: Το “μαύρο μέτωπο” μπλοκάρει τα έργα του Δήμου: Ο Πατραϊκός λαός θα υπερασπιστεί στην πόλη του από την αντιπολίτευση

Το «μαύρο μέτωπο» συνεχίζει την επίθεσή του ενάντια στα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού. Είναι επικίνδυνοι.

Ενωμένοι σε ενιαία παράταξη, μπλόκαραν σήμερα την ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ στις Ιτιές και τη διαδικασία να γίνει ένα σύγχρονο Πολιτιστικό και Αθλητικό κέντρο, ένα έργο πνοής που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία των νοτίων συνοικιών της πόλης μας.

Με την στάση τους αυτή το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Σήμερα μπλόκαραν επίσης την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου, που θα έδινε την οικονομική δυνατότητα στον Κοινωνικό Οργανισμό, να πληρώσει προμηθευτές και μισθοδοσία εργαζομένων.

Ενώ η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται να βρει λύσεις, «χαραμάδες» μέσα στο αντιλαϊκό περιβάλλον και στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, για να σταθεί όρθια η πόλη μας, αυτοί συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια.

Συμφωνούν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Δήμο, όπως είναι ο αθλητισμός, η λειτουργία των σχολείων, το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, η διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ένα σωρό ακόμη, ο κατάλογος είναι ατελείωτος, χωρίς πόρους και εργαζόμενους, μεταφέροντας έτσι όλο το κόστος στους δημότες και όλα τα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Αυτό θέλουν και οι κυβερνώντες, σημερινοί και χθεσινοί, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υπάρχουν πάντα χρήματα στα κρατικά ταμεία, ώστε να δίνονται στους διάφορους ομίλους, μέσω «αναπτυξιακών» νόμων και επιχορηγήσεων.

Η επιθυμία τους, ο κρυφός τους πόθος, είναι να μην παράγει η Δημοτική Αρχή έργο για να «εκτεθεί» στα μάτια του λαού της Πάτρας.

Ο λαός όμως έχει κρίση και έχει και λόγο.

Η απόπειρα να εμποδιστεί το έργο της Δημοτικής Αρχής, η στέρηση οικονομικών πόρων, η διάλυση της δημιουργικής πορείας της πόλης μας δεν θα περάσει.

Ο Πατραϊκός λαός θα υπερασπιστεί στην πόλη του.

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Οι εμμονές της Κυβέρνησης απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες και στην κοινή λογική

Η Δυτική Ελλάδα ακολούθησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις υπόλοιπες Περιφέρειες στο θέατρο του παραλόγου, διαμορφώνοντας μάλιστα και νέο ρεκόρ. Μέσα σε 15 λεπτά ο προϋπολογισμός 57.16 εκ € του προγράμματος εξανεμίστηκε με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα. Καμία κοινωνική προτεραιότητα, καμία ενεργειακή προτεραιότητα. Μόνο μια λοταρία που εκθέτει το κύρος του τεχνικού δυναμικού της χώρας καθιστώντας τους Μηχανικούς διαγωνιζόμενους στην καταχώρηση στοιχείων και με σοβαρό κίνδυνο για την επαγγελματική και επιστημονική τους αξιοπρέπεια.

Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη γρήγορη απορρόφηση παραγνωρίζοντας ότι το σύνολο του Τεχνικού Κόσμου, ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση διαφωνεί με την πολιτική της. Δυστυχώς αλλά αναμενόμενα, η Περιφερειακή Αρχή σιωπά ένοχα μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα μιας και αποτελεί γνήσιο εκφραστή αυτής της πολιτικής.

Όμως η κοινωνική αναγκαιότητα είναι άλλη.

Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του, είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του μέσου Ευρωπαϊκού όρου, τότε δεν ψάχνεις ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά το ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις οι οποίες θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, όπως το σύνολο του Τεχνικού κόσμου έχει υποδείξει στην Κυβέρνηση.

Δημιουργείς ένα πρόγραμμα ανοικτό με συνεχώς διαμορφούμενο προϋπολογισμό, με τακτές ημερομηνίες ορόσημο για την αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίοι οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές τους δυνατότητες. Κατ’ ελάχιστο, ακόμα και με την υφιστάμενη δομή του προγράμματος, δεν αφαιρείς την ιδιότητα του επιλαχόντα αιτούντα, ώστε σε πιθανή αναμόρφωση του προϋπολογισμού ή οριστικοποίησης των δικαιούχων και των αντίστοιχων προϋπολογισμών να μπορέσουν περισσότεροι πολίτες να ενταχθούν.

Δεν δημιουργείς στρεβλώσεις στην αγορά υπηρεσιών και στην αγορά υλικών και εμπορευμάτων με εποχική έξαρση ζήτησης. Προστατεύεις τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν τον εκθέτεις στη δυναμική μιας αγοράς που βρίσκεται σε lockdοwn και προσπαθεί να βγάλει τα “σπασμένα” μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο λαός ξεχνά εύκολα.

Ότι η πανδημία μπορεί να επισκιάσει την κρίση της κοινωνίας για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα.

Ότι οι “λίστες” και τα “λεφτόδεντρα” θα την προστατεύουν για πάντα.

Κάνει λάθος και θα το διαπιστώσει, σύντομα.

«Θα περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη;» - Προβληματισμοί, ερωτήσεις και προτάσεις, πέντε χρόνια μετά από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το σπιράλ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υλοποίηση των στόχων του Δήμου Πατρέων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Η Ομάδα Εργασίας #περιβάλλον της δημοτικής παράταξης ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο μελέτης, επαφών και συζητήσεων και καταθέτει δημόσια προβληματισμούς, ερωτήματα και συγκεκριμένες προτάσεις.

Για το σπιράλ, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολυπαραγοντικό και η επιτυχής εφαρμογή του  βασίζεται σε τρεις άξονες, στον σωστό σχεδιασμό, την πολιτική βούληση και την ενημέρωση-συμμετοχή των πολιτών, καθώς όσα τέλεια σχέδια και αν υπάρχουν, όσοι κάδοι και απορριμματοφόρα και αν χρησιμοποιηθούν, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά αν δεν συμμετέχει ενεργά ο πολίτης. Ο Δήμος οφείλει να παρέχει πληροφόρηση και κίνητρα, ώστε να μπορέσει να ενεργοποιήσει στην πράξη τη συμμετοχή των δημοτών και παράλληλα να προκύψουν περιβαλλοντικά οφέλη. Η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και η διαλογή τους στην πηγή είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την επιτυχή διαχείρισή τους, έτσι ώστε και ο Δήμος να μη χρειάζεται να πληρώνει τεράστια ποσά –τα οποία θα επωφελείται ο πολίτης- αλλά και το περιβάλλον να επιβαρύνεται στο ελάχιστο δυνατό.

Κατόπιν μελέτης του Εθνικού Σχεδίου, του τελευταίου Περιφερειακού Σχεδίου και του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρών, αρχικών επαφών με τους επικεφαλής αρμόδιων φορέων (κ Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας και κ, Νίκο Ασπράγκαθο, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δήμου Πατρέων) και περιβαλλοντικών οργανώσεων προέκυψαν οι εξής παρατηρήσεις:

  • Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων θέτει αισιόδοξους στόχους, οι οποίοι με την υπάρχουσα δραστηριότητα του Δήμου Πατρέων είναι απίθανο να υλοποιηθούν.
  • Ο Δήμος Πατρέων, αν και έχει ψηφίσει ένα λεπτομερές και τεκμηριωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων από το Νοέμβριο του 2015, το οποίο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και προτείνει λύσεις με φθηνό επενδυτικό και λειτουργικό κόστος (όπως αερόβια υπαίθρια κομποστοποίηση) για τα βιοαπόβλητα των καφέ κάδων, δυστυχώς μέχρι το τέλος του 2020 έχει ελάχιστα δρομολογήσει ή υλοποιήσει από όσα αναφέρονται σε αυτό.
  • Το νέο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Φλόκα (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων-1 Αχαΐας) -του οποίου δρομολογείται η δημοπράτηση- ακόμα και αν λειτουργήσει, δεν θα μπορεί βάσει σχεδιασμού να καλύψει στο 100% τα απορρίμματα που παράγονται στην πόλη της Πάτρας, καθώς θα πρέπει να καλύψει και τα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερύμανθου, το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Πάτρας (30%) και το υπόλειμμα των δύο μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων, ΜΕΒ1 Αχαΐας (Φλόκα) και ΜΕΒ2 Αχαΐας (Ξερόλακκα).
  • Ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι αβέβαιο αν θα σταματήσει να λειτουργεί με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το σπιράλ καταθέτει ένα κείμενο προβληματισμών, επισημαίνοντας τα σημεία που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση αποβλήτων, αφού είναι πασιφανές ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση των παρεμβάσεων κατά μία 5ετία.

Παράλληλα, εν όψει της σύνταξης του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Πατρέων, με βάση το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους τους σχετικούς φορείς (δημόσιους, επιστημονικούς, συλλογικότητες), προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ένας ευρύς διάλογος. Στόχος: οι παρεμβάσεις που θα προταθούν να έχουν ως κεντρικό άξονα  την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την εμπειρία και άλλων δήμων.

Τέλος, επισημαίνεται και πάλι ότι η όλη προσπάθεια για την επίλυση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος βασίζεται όπως και σε όλες τις σύγχρονες πόλεις σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην ενεργοποίηση και τη συνεργασία των πολιτών τόσο μεταξύ τους όσο και με το δήμο και αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση και αλλαγή συνηθειών με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του καθενός μας. Δίχως αυτά, όποια μελέτη και να συνταχθεί, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.